Soluții pentru problemele din Sănătate, la CNFMS 2015 Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 223 Vizualizări

Soluții pentru problemele din Sănătate, la CNFMS 2015

1Peste 300 de specialiști, manageri și directori de spitale, farmaciști și experți în farmacoeconomie, experți internaționali participă, în perioada 14 – 17 octombrie, la cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS 2015).

Evenimentul, organizat sub egida ISPOR România, Camera Deputaților – Comisia pentru Sănătate și Familie, Societatea Română de Farmacoeconomie și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, a debutat, miercuri, 14 octombrie, cu un curs de biostatistică aplicată în farmacoeconomie, susţinut de profesorul Vako Zoltan de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, și un curs privind administrarea şi monitorizarea activităţii spitalelor aflate în subordinea autorităţilor publice locale. Joi, 15 octombrie, a debutat Modulul de Farmacoeconomie. Președintele CNFMS 2015, dr. Lorenzovici László, a declarat, joi, în deschiderea Modulului de Farmacoeconomie, că principala problemă a sistemului sanitar nu sunt resursele, ci eficiența și echitatea utilizării acestora.
„Anul acesta, au fost mai multe inițiative în domeniul managementului sanitar. În cadrul lucrărilor, vom avea prilejul să discutăm, căci sunt, cu siguranță, multe probleme și multe lucruri de rezolvat. Poate principala problemă a sistemului sanitar nu sunt resursele, deși aici putem mereu să discutăm față de alții cum stăm. Poate ar trebui să ne uităm și la eficiența utilizării acestora și la echitatea utilizării acestora, pentru că despre acest lucru se vorbește destul de puțin în România”, a declarat dr. Lorenzovici László.

2„Participanții sunt invitați să ridice probleme și să găsească soluții”
Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și unul dintre organizatorii CNFMS 2015, dr. Florin Buicu, a afirmat că CNFMS este locul în care participanții sunt invitați să ridice probleme și să găsească soluții. „Anul trecut, la prima ediție a conferinței, am încercat să identificăm probleme, să propunem soluții și în acest an putem vorbi de soluții deja aplicate pentru câteva dintre probleme. La prima ediție, discutam de necesitatea actualizării listei de medicamente gratuite și compesate și de anul trecut și până acum lista a fost actualizată, dacă nu mă înșel, de vreo 3 ori. Tot atunci, discutam de contractele cost – volum, care sunt încheiate de casele de asigurări. Acum putem discuta de contracte cost – volum încheiate deja de casele de asigurări pentru un anume tip de patologie. Putem spune că lucrurile discutate și ridicate anul trecut, în cadrul conferinței, au găsit soluții și putem spune, în acest an, că am rezolvat acele probleme. N-au putut fi rezolvate toate. Este locul în care participanții la conferință sunt invitați să ridice probleme, astfel încât împreună să putem găsi soluțiile și la anul, la următoarea ediție, să putem spune ce am rezolvat și ce mai avem de rezolvat”, a declarat dr. Florin Buicu.
3Directorul general al Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, prof. dr. Cristian Vlădescu, a punctat aspecte legate de bugetul Sănătății din 1997 și din prezent. „Mă gândeam la anul 1997, anterior introducerii asigurărilor de sănătate din România, și care era bugetul Sănătății. Era 800 de milioane de dolari. Anul 2014 a avut 8 miliarde de dolari, deci de zece ori. La medicamente, la momentul respectiv, bugetul pentru medicamente era până în 300 de milioane de dolari. Astăzi este circa 3 miliarde de dolari din bugetul acesta mare. Ne comparăm cu Uniunea Europeană și aici avem un noroc, în sensul în care a intrat și Bulgaria și spunem, de regulă, penutltima țară, că ultima e Bulgaria. La unele domenii, am început serios să concurăm cu Bulgaria”, a punctat prof. dr. Cristian Vlădescu.

4„Pentru Universitate, este o onoare să găzduiască un astfel de eveniment”
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a transmis că pentru Universitate este o onoare să găzduiască conferința – un bun prilej de schimb de experiență, informații și identificare a problemelor din sistem. „Pentru Universitate, este o onoare să găzduiască un eveniment de acest fel și îmi face o bucurie să transmit salutul Universității, care e foarte activă în acest domeniu. Sunt foarte importante aceste conferințe, în care se încearcă schimbări de practici, schimb de experiență și informații, care sunt problemele unuia în comparație cu sistemul altuia”, a transmis rectorul UMF Târgu-Mureș.

5

6n

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE