Trofeul ”Acustic Live Festival” câștigat de trupa Cats on the Roof Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 298 Vizualizări

Trofeul ”Acustic Live Festival” câștigat de trupa Cats on the Roof

DSC_2485Municipiul Reghin a fost timp de două zile (24-25 octombrie) capitala chitarei și muzicii acustice cu ocazie primei ediții ”Acustic Live Festival”, festival concurs organizat de Silvan Stâncel în parteneriat cu Primăria Reghin şi Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu”. Festivalul și-a propus promovarea chitarei în special, a muzicii live, a artiștilor compozitori și a creațiilor acestora, a interpreților, cantautori, instrumentiști acompaniatori sau soliști care susțin și practică chitara indiferent de stil sau gen muzical și indiferent de nivelul mediu sau avansat, profesionist sau amator, cunoscut sau necunoscut Marelui Public.

DSC_2511E o onoare, o bucurie acest festival care reprezintă enorm de mult pentru noi. Este de fapt reînvierea unui lucru frumos, bine construit la Reghin, pe o perioadă mai lungă de timp. Aici a existat un festival național care,  și-a dorit să promoveze cât de poate de bine acest instrument, care este chitara. În 2013, după o perioadă lungă de timp, respectiv șapte ani de zile, sub o formă mai timidă am încercat să reînviem festivalul, care a fost doar la nivel județean. Acum, după ce m-am întâlnit cu un mare expert, un profesionist al chitarei, un prieten deosebit care este Silvan Stâncel am reușit să punem la cale acest festival. Sper ca el să dăinuie peste ani și să devină un festival de referință al comunității noastre, având în vedere că avem la Reghin cel mai mare producător de instrumente muzicale din Europa”, a precizat Marcel Naste, directorul Casei de Cultură a Tineretului ”George Enescu” din Reghin.

14 concurenți, 8 premii

DSC_2483La startul competițiai au fost înscriși 33 de concurenți, în final fiind selectați 14 de către juriul format din Silvan Stâncel, Maria Gheorghiu și AG Weinberger, președinte al juriului. Mihai Dragoș Tudor, Alexandru Gabriel Ionescu, Andreea Bianca Molnar, Laura Todică, Iulian Ciura, Orlando Nedelcu, Elvis Cazacu, Alexandra Mihaela Săndulescu, Gino și Claudiu Leș, Mihai Melinescu, Gabriel Tora, trupa Cats on the Roof, Natalia Croitor, trupa Barter au urcat pe scena Casei de Cultură ”George Enescu” , fiecare aspirând la marele trofeu în valoare de 4.000 lei. După două seri de concurs, au fost decernate opt premii, câștigători fiind Mihai Melinescu-Premiul Libris Brașov, premiul special al juriului, Premiul pentru cel mai bun chitarist și Premiul pentru debut artistic, Cats on the Roof – Premiul pentru cea mai bună prezență scenică, Gabriel Tora-Premiul pentru cea mai frumoasă compoziție, Natalia Croitor din Republica Moldova-Premiul pentru cea mai frumoasă voce și Premiul publicului, trofeul Acustic Live Festival 2015  revenindu-i trupei Cats on the Roof.

DSC_2498 ”Îi felicit pe toți concurenții, pentru faptul că au venit la acest festival. Vreau să mulțumesc din tot sufletul pentru că ați dat curs acestei idei „Acustic Live Festival”, o idee care îmi aparține care, fără Primăria Reghin, fără SC Hora SA, fără Libris Brașov, fără AG Weinberger, frără Marcel Naste și Casa de Cultură ”George Enescu”, fără Maria Gheorghiu și fără prezența publicului nu putea fi concretizată”, a precizat Silvan Stâncel.

Avem ce premia”

Printre cei prezenți la momentul premierii s-a numărat și primarul Maria Precup, care a felicitat concurenți pentru că au onorat prima ediție ”Acustic Live Festival”. ”Felicit pe toți pentru curajul de a veni într-un oraș atât de mic cum este Reghinul, dar vă asigur că aici avem ce premia, cu cine premia, și cu ce premia. Mulțumim că ne-ați ales. Felicitări celor care ați venit și vă așteptăm în fiecare an să reveniți în frumosul nostru municipiu”, a menționat Maria Precup.

Onoare pentru Hora SA

DSC_2497Printre sponsorii festivalului s-a numărat și Hora SA, câștigătorii fiind răsplătiți cu instrumentele fabricate la Reghin. ”A susține un act de cultură, a susține un asemenea festival este o onoare și pentru Reghin, dar mai ales pentru firma Hora care, în momentul de față e cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din Europa, și singura fabrică de chitare din România. Această festivitate trebuie să aprecieze și munca celor care au avut curajul să vină până la Reghin, să-și arate talentele, să participe la această competiție și  să popularizeze frumusețea chitarei”, a spus Nicolae Bâzgan, directorul SC Hora SA Reghin.

Chitara mi-a definit întreaga existență”

DSC_2536Oaspelete special al festivalului a fost binecunoscutul bluesman AG Weinberger, prezent în calitate de președinte al juriului. ”Dacă nu ar fi fost Reghinul, cu această fabrică minunată, probabil eu, când am ieșit din coma generată de o meningită la 10 ani, când i-am spus mamei mele că vreau să fiu un cântăreș de rock and roll și s-a grăbit la magazinul ”Muzica” să cumpere o chitară ”Amarillo”, (domnule Bâzgan, dacă mai aveți în depozit un Amarillo vechi dați-mi un semn), atunci probabil că nu m-aș afla  la Reghin. Chitara de fapt este un sistem destul de banal, un sistem matricial, nu e mare lucru. Așa pare la prima vedere, o chestie simplă, dar care poate genera atâtea bucurii. În cazul meu, chitara mi-a definit întreaga existență, și văzând concurenții, entuziasmul lor, încrederea lor care mi-au transmis-o, speranțele asumării unei posibile profesii, generozitatea cu care ne-au prezentat cântecele, performanțele lor, ciupirile, sau lipsa acestora, acordurile, pe mine m-au făcut un om foarte fericit timp de două zile la Reghin. Pentru asta mulțumesc celor care au făcut posibil acest festival”, a spus AG Weinberger.

Dacă” și ”Ce fain”, au adus Trofeul ”Acustic Live Festival

DSC_2397Cele două seri de concurs au fost completate de recitalurile susținute de Maria Gheorghiu, Ovidiu Scridon și Angela Mărieșiu în prima seară, respectiv Silvan Stăncel și AG Weinberger în seara de gală a festivalului care,  i-a avut câștigători pe Alexa Istrate și Filip Dascălu, cei doi simpatici componenți ai trupei Cats on the Roof. ”Deși sunt alergic la blănuri, îmi plac pisicile. Nu le suport în preajmă dar îmi plac ca idee. Îmi place foarte mult ”Pisicile aristocrate” și ”Parisul vesel”, îmi place filmul ”Pisica pe acoperișul fierbinte”, și după multe chestii care ne-au plăcut am decis să ne numim Cats on the Roof. E și amuzant, și mi-a plăcut cum a sunat acest titlu. De acest festival am auzit de pe internet, a fost postat evenimentul de un prieten și am decis să venim. Am intrat în studio, am tras cele două piese, ”Dacă” și ”Ce fain”, care în final ne-au adus trofeul ”Acustic Live Festival” a spus Filip Dascălu.

În urmă cu trei ani l-am cunoscut pe Filip printr-un alt fost coleg al nostru pianist, care mi la recomandat. De acolo poveștile sunt foarte multe și foarte colorate. Am trecut prin mai multe formule, dar am ajuns la o concluzie clară, trupa de bază Cats on the Roof este formată din mine și Filip, în rest colaborăm cu diverși muzicieni la diferite proiecte. Eu sunt de profesie actriță, Filip e cu luteria, și lucrurile au fost în așa fel potrivite să fim colegi de trupă”, a spus Alexa Istrate.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1809]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE