Home / Cultură / FOTO : Academia Arestată, expoziţie – document

FOTO : Academia Arestată, expoziţie – document

Distribuie

1Aproape 70 de ani au trecut de la desfiinţarea, în vara anului 1948, a Academiei României, de către regimul comunist. Atunci a fost subordonată direct Consiliului de Miniştri sub denumirea Academia Republicii Populare România. Un grup numeros de elevi de la Liceul Vocaţional de Artă din Târgu Mureş, clasa a XI-a, coordonaţi de profesoara Mariana Şerban, au marcat momentul inaugurând expoziţia „Istoria prin grafică – Academia Arestată” în spaţiul pus la dispoziţie de către Primăria municipiului în pasajul subteran Mureş Mall.

Nume mari ale intelectualităţii române

Aproape 70 de ani au trecut de când zeci de intelectuali de marcă, nume ilustre ale ştiinţelor şi literelor, cei mai mulţi membri ai unor partide istorice ori demnitari de stat, au fost exilaţi din viaţa culturală, în multe cazuri ajungând să fie chiar anchetaţi şi chiar închişi în lagărele comuniste. Mircea Cancicov, Nicolae Colan, George Murnu şi lingvistul Sextil Puşcariu, Monica Lovinescu Dumitru Panaitescu, Constantin Popoviciu şi Alexandru Lăpedatu şi multe nume mari ale intelectualităţii române privesc de acum vizitatorii de pe simezele noului spaţiu expoziţional. Aceasta graţie iniţiativei revistei ”Memoria – Revista gândirii arestate”.

Spre deosebire de precedentele ediţii ale revistei, de această dată o parte substanţială a fost dedicată acestei teme cruciale din trecutul spiritualităţii româneşti, respectiv crucificării celui mai elevat for intelectual, moral şi spiritual, Academia Română. Acesta a fost şi motivul pentru care a fost lansată către elevii artişti provocarea de a readuce toate aceste personalităţi în actualitate. Profesoara Mariana Şerban a îndrumat elevii rezultând această expoziţie – document, o lecţie de istorie altfel despre această perioadă tulbure din istoria ţării. 2Urmează noi expoziţii

Profesorul dr. Aurel Sabin Rusu, cel care a avut iniţiativa acestei expoziţii, nu este dealtfel la prima colaborare cu elevii Liceului de Artă şi, după cum promite, nici la ultima. „Am realizat împreună cu ei, respectiv cu o clasă de muzică, şi un turneu în Anglia care a fost foarte bine primit. Copiii au fost entuziasmaţi. Muzicienii au avantajul de a-şi putea cultiva personalitatea zi de zi, oră de oră. Atunci am observat că copiii sunt foarte deschişi şi la alte forme de exprimare”, a relatat prof. dr. Sabin Rusu. „În acest fel sper că generaţia aceasta mai tânără va putea înţelege mai mult din istoria noastră recentă. Ei au înţeles imediat că ar fi trebuit să fie un proces cinstit al comunismului. E normal, de vreme ce un proces al nazismului a existat. Mi-au pus nişte întrebări care m-au făcut să înţeleg că gândesc câteodată mai bine decât noi. De exemplu, o întrebare copilărească. De ce există în uniunea europeană ţări care trăiesc împreună şi care au cărţi de istorie diferite? Întrebare care pe mine m-a impresionat”, a explicat profesorul.

Participarea tuturor elevilor a fost recompensată pentru că, în opinia organizatorului, munca şi străduinţa trebuiesc recompensate întotdeauna. Colaborarea va continua însă, fiind deja anunţate, cel puţin semestrial, noi expoziţii care să trateze această temă dureroasă şi prea puţin cunoscută. Vor avea ocazia de a face chiar şi o excursie la Sighet, una dintre cele mai notorii închisori politice din România. „Plăcerea este de partea mea şi mă simt mai tânăr având ocazia să lucrez alături de ei”, a încheiat prof. dr. Aurel Sabin Rusu. Expoziţia poate fi vizitată zilnic, pe parcursul acestui an.

 

[zizigallery id=1824]

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bugetul CJ Mureș. Case memoriale: Gheorghe Șincai, Petőfi Sándor și Ion Vlasiu

Distribuie În bugetul pentru anul acesta al Consiliului Județean Mureș sunt alocate sume pentru trei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.