dr. Alina Grama, ” Greșelile oglindesc modelul de parenting” Interviu
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 3061 Vizualizări

dr. Alina Grama, ” Greșelile oglindesc modelul de parenting”

 

alina   44444

Alimentația copilului reprezintă unul din cele mai dezbătute și controversate subiecte medicale la ora actuală, existând numeroase teorii și opinii despre modalitatea corectă de a oferi copilului o alimentație ratională în funcție de vârstă. În ciuda existenței variatelor surse de informare, părinții sunt răspunzători de o multitudine de erori în alimentația copilului lor care, deseori au consecințe grave. Despre acest aspect ne vorbește dr. Alina Grama, medic primar pediatru, asistent universitar, Clinica Pediatrie I, Spital Clinic Județean de Urgență Tg Mureș.

  Rep: Când vine vorba despre nutriția copilului, cei mai mulți părinți consideră că au suficiente informații pentru a-și crește copilul sănătos. Este adevărat?

Alina Grama: Alimentația și conduitele alimentare se regăsesc printre factorii cei mai importanți în creșterea și dezvoltarea copilului mic și ocupă un loc de vârf în preocuparea medicului și părinților. Cât și ce să mănânce copilul? Cum este mai bine pentru organismul lui?  Ce alimente sunt mai sănătoase? Cum se constituie o educație alimentară timpurie? Iată câteva întrebări care ne vin în minte și la care încercăm fiecare dintre noi să găsim răspunsuri informându-ne, citind, bazându-ne pe experiența noastră, întrebând medicul sau alte persoane din jurul nostru. Părinții se îngrijorează în special atunci când apare refuzul copilului de a mânca. Una din cele mai importante etape din primul an de viață a unui copil este reprezentată de diversificarea alimentației, o perioadă-cheie de care depinde în mare măsură dezvoltarea lui ulterioară.

Rep: Care sunt factorii de care părinții trebuie să țină seama pentru a menține sănătatea copilului?

Alina Grama: Începând cu diversificarea alimentatiei, părinții devin responsabili de o multitudine de factori care pot influența într-un mod pozitiv sau negativ sănătatea fizică și psihică a copilului lor. Dintre aceștia, cei mai importanți sunt alegerile alimentare în funcție de vârstă, dimensiunea porțiilor, numărul și orarul și calitatea meselor, ambianța în care acestea sunt servite, venitul financiar al familiei, condițiile sanitare din locuință, gradul de educație al părinților, atenția acordată activității fizice.

Rep: Care sunt greșelile frecvente făcute de părinți?

Alina Grama: Vârsta foarte mică de începere a consumului de carne, utilizarea mezelurilor, a alimentelor îmbogățite cu zahăr sau sare în alimentația sugarului, introducerea în primele luni de viață a laptelui de vacă, sunt câteva din cele mai des întâlnite greșeli în alimentația copiilor. Cei mici se obișnuiesc cu mâncarea nesănătoasă, din mediul în care cresc. Drept consecință, unii pot deveni obezi, bulimici sau anorexici, din cauza atitudiniii părinților.

Rep: Ce oglindesc toate aceste greșeli?

Alina Grama: Toți acești factori enumerați și analizați în detaliu pot contura cu precizie mediul familial și modelul de “parenting” care acționează asupra creșterii și dezvoltării fiecărui copil. Din nefericire, există mulți părinți care nu se implică activ și corespunzător pentru a asigura un stil de viață sănătos copilului lor, realizând numeroase erori, printre care și cele nutriționale, acestea având un impact major și, uneori, ireversibil asupra copilăriei și adolescenței.

Rep: Când trebuie părintele să înceapă să fie mai atent în alegerile pe care le face zi de zi?

Alina Grama: Din păcate, cei mici nu au discernământul necesar de a alege ceea ce este sănătos, de cele mai multe ori aceștia sunt la “discreția” bunicilor, a părinților, a reprezentanților diverselor instituții scolare și ajung să devină dependenți de alimente sărace în nutrienți esențiali sau care nu sunt potrivite pentru ei și implicit pentru vârsta lor. Niciodată nu este prea devreme pentru a învăța copilul principiile unei alimentații sănătoase. Când vine vorba despre o alimentație sănătoasă, responsabilitățile sunt împărțite între părinți și copil, astfel că indiferent de greutatea copilului, părinții trebuie să ofere copilului o paletă cât mai variată de alimente împărțite pe mese și ore regulate și să impună copilului doar orarul și tipul alimentelor consumate.

Rep: Ce trebuie să evite părinții în alimentația ce are un impact semnificativ asupra sănătăţii şi stării de bine celui mic?

Alina Grama: Obiceiurile alimentare ce trebuie evitate sunt oferirea unei cantități mari de dulciuri, băuturi dulci, cu aromă de fructe, cereale îndulcite, chips-uri sau bomboane, toate acestea având o valoare nutritivă mică. De asemenea, trebuie să se ferească de alimente care cresc riscul asfixierii, cum ar fi morcovi cruzi, alune, arahide, struguri, carne tare, popcorn, guma de mestecat și bomboane.

Rep: Sunt mame care intră imediat în panică atunci când copilul mănâncă puțin sau nu vrea să încerce noi alimente. Este justificată teama lor?

Alina Grama: Nu, nu trebuie să se îngrijoreze atunci când copilul mănâncă puțin, atâta timp cât copilul ia constant în greutate, este activ și sănătos. Pentru a introduce noi alimente în dieta copilului, trebuie să i se în cantități foarte mici și nu trebuie forțat să mănânce tot. Mulți copii nu încearcă un nou aliment decât după cel puțin 10 încercări.
Obiceiul de a forța copiii să termine tot din farfurie nu mai este la modă, ei  trebuie învățați să-și dea seama când s-au săturat și să se oprească. Atunci când copilul nu mănâncă tot, e bine să i se ofere porții mai mici, iar mâncarea să fie gătită cât mai simplu, părintele nu trebuie să fie surprins atunci când acesta refuză mâncarea pentru adulți.

Rep: Este necesară o educație în alimentația copilului?

Alina Grama: Din nefericire, în urma unei alimentații necorespunzătoare, mai devreme sau mai târziu, apar o serie de tulburări care perturbă sănătatea copilului, cunoscute sub denumirea de dezechilibre alimentare. De aceea, consider că este absolut necesară o informare adecvată și cât mai completă a părinților în ceea ce privește nutriția copilului, pentru a asigura o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Modelul de „parenting”, pentru cei care nu stiu este totusi un „ziar” in limba romana, sau nu?
    vorbiti(scrieti) pe romanescte, lasati fitele!!!

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE