Home / Agricultura / România, deficit de peste 850 milioane euro la comerțul cu produse agroalimentare

România, deficit de peste 850 milioane euro la comerțul cu produse agroalimentare

Distribuie

Conform Institutului Național de Statistică (INS), România a exportat animale vii în valoare de 74,1 milioane de euro, în primele trei luni ale anului 2018. Valoarea exporturilor este cu 0,5% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, însă valoarea importurior este de două ori mai mică față de primele trei luni ale anului 2017, relatează Agerpres.

În aceste condiții, România înregistrează un excedent de peste 34,5 milioane de euro pe acest segment.

În perioada ianuarie – martie 2018, exporturile FOB au depășit 16,987 miliarde euro și au crescut cu 9,8% în comparație cu perioada similară a anului trecut. De asemenea, importurile CIF au însumat 19,703 miliarde euro, fiind mai mari cu 10,8%.

Cu toate că exporturile au crescut, deficitul comercial s-a menținut la o valoare îngrijorătoare

Conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) furnizate pentru Agerpres în luna mai, România a înregistrat anul trecut un deficit de 853,9 milioane euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu 53% față de anul 2016, când a raportat 557,4 milioane de euro.

,,România a înregistrat o creștere cu 4,6% a exporturilor cu produse agroalimentare în anul 2017 față de 2016, atingând o valoare de 6,23 de miliarde euro, ponderea cea mai mare fiind deținută de materiile prime. Importurile României au înregistrat o valoare de 7,1 miliarde de euro, o pondere semnificativă având-o produsele cu valoare adaugată”, au susținut reprezentanții MADR.

Care au fost principalele produse exportate în 2017

Principalele produse exportate în anul 2017 au fost cerealele, iar încasările pentru grâu și porumb au atins 1,73 miliarde de euro. În cazul animalelor vii, cele mai mari exporturi s-au înregistrat la bovine, pentru care țara noastră a încasat 200 milioane de euro.

În ceea ce privește importul de produse, clasamentul este condus de carnea de porc (475 milioane de euro), fructe exotice (400 milioane de euro), lapte și produse lactate (314 milioane de euro), ciocolată (245 milioane de euro) și cafea (200 milioane de euro).

Singurii ani în care România a reușit să înregistreze un rezultat pozitiv la diferența dintre exportul și importul produselor agroalimentare au fost 2013 și 2014. În acești ani, România a înregistrat un excedent de 300, respectiv 500 milioane de euro. Totuși, după anul 2014, România a revenit din nou pe deficit, menținând tendința până în prezent. În cazul în care excedentul înregistrat în primele trei luni se va menține, România va putea înregistra o valoare pozitivă a diferenței dintre export și import în acest an.

Sursa: Știri Agricole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ajutoare de 26,1 milioane de euro fermierilor din sectoarele avicol și suin

Distribuie Producătorii agricoli, crescători din sectoarele suin şi avicol, vor avea la dispoziţie ajutoare financiare …