Al 5-lea transplant de cord reușit din acest an la Târgu-Mureș datorită unui tânăr de 21 de ani! Sanatate
  • Elena.Polearus
  • 1 comentarii
  • 6530 Vizualizări

Al 5-lea transplant de cord reușit din acest an la Târgu-Mureș datorită unui tânăr de 21 de ani!

În cursul serii de marți, 30 octombrie, s-a efectuat un nou transplant cardiac la Târgu-Mureș. Intervenția a început în cursul după-amiezii, în jurul orei 16.00, și s-a încheiat în jurul orei 22.30.

Cordul a fost prelevat de la Spitalul Județean Baia-Mare de la un donator aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, un tânăr în vârstă de 21 de ani. Moartea cerebrală a fost declarată în seara zilei de luni, 29 octombrie, iar în cursul dimineții, o echipă din centrul de la centrul Târgu-Mureș s-a deplasat la Spitalul Județean Baia-Mare pentru prelevarea organelor şi transportul acestora pe calea aerului cu un elicopter SMURD. Au fost prelevate cordul, plămânii și ficatul pentru centrul de la București și rinichii pentru centrul din Cluj-Napoca. Receptorul este un tânăr în vârstă de 36 de ani din Piatra Neamț, pacient aflat în evidență de aproximativ un an pe lista de așteptare cu un diagnostic care nu îi permitea supraviețuirea pentru mult timp, cu ineficiență cardiacă în stadiu ireductibil, neresponsiv la tratament medicamentos, aflat la limita resurselor biologice.

Pacientul se află într-o stare bună

„Din fericire a venit acest transplant, acest cord, ca o salvare pentru el și ne bucurăm că, cu această ocazie am efectuat cel de-al 5-lea transplant cardiac din acest an din Centrul Târgu-Mureș și din România, bineînțeles, și suntem mulțumiți de evoluția clinică a pacientului. Pacientul este în terapie intensivă, este extubat, este conștient, într-o stare bună care ne dă speranțe că evoluția în continuare va fi la fel. Așa cum spuneam, doresc ca de fiecare dată să subliniez aprecierea noastră, a celor care suntem implicați în activitatea de transplant pentru gestul nobil al familiilor care sunt într-o astfel de situație, de a pierde pe cineva drag, și au tăria să semneze, să doneze, pentru a salva alte vieți. Sperăm ca acest lucru să fie încă un impuls pentru activitatea de transplant, pentru activitatea de donare, de acceptare a donării de organe pentru că chiar dacă ne bucurăm cu o astfel de ocazie, din păcate sunt intervenții care se fac într-un număr prea mic în România, activitatea de donare este foarte slabă cantitativ și la o populație ca a României, aceste intervenții ar trebui să fie mult mai multe pentru că sunt foarte mulți pacienți care sunt dependenți de primirea unui organ”, a spus dr. Horaţiu Suciu.

Provocare medicală, dar şi organizatorică

În ceea ce privește capacitatea spitalului pentru astfel de operații, dr. Suciu ține să sublinieze că sunt implicați diverși factori, nu doar paturi și medici. Efectuarea unui transplant presupune mult mai mult decât o intervenție chirurgicală, este nevoie și de preluarea și transportului organului realizată de întreaga echipă, eliberarea unui întreg salon de care va avea nevoie pacientul care afectează alți pacienți care sunt amânați și multe altele.

„Transplantul este o provocare atât din punct de vedere medical, cât și organizatoric. Există anumite lucruri organizatorice destul de greu de îndeplinit, atât din punct de vedere a logisticii, cât și finanțarea care nu este la nivelul cerințelor. Sunt multe lucruri de îmbunătățit. Cu toate acestea, este o ocazie destul de rară să demonstrăm că chirurgia de performanță se poate face și în România”, a spus acesta.

Lipsa donatorilor reprezintă o mare problemă

Tot dr. Horaţiu Suciu a concluzionat că teoretic s-ar putea realiza un transplant pe săptămână, lucru de care suntem departe. Cifrele au rămas încă prea mici și spre deosebire de noi, Ungaria, o țară cu o populație mai mică, a realizat în 2018 la singurul lor centru de transplant din Budapesta, până acum, aproximativ 60 de transplanturi cardiace, noi fiind doar la numărul 5 (în 2016 au avut loc 11 transplanturi cardiace la Târgu-Mureș).

Există o reticență mare în ceea ce privește acordarea acordului pentru prelevarea de organe, iar spitalele poartă și ele o parte din vină pentru asta.

„Nu există probabil o preocupare suficientă pentru identificarea donatorilor pentru că de exemplu, pentru un centru medical cum este București, care este cel mai mare din țară, să nu se identifice niciun donator de un an de zile este inadmisibil. Acordul prezumat ar produce bineînțeles o creștere a numărului de donatori, dar întrebarea este dacă suntem noi, ca și societate, pregătiți pentru această decizie. Probabil ar fi percepută ca un alt mod în care să se facă rost de organe oarecum prin ușa din dos. Chiar și în țările cu acord prezumat, nu se prelevează organele fără acordul familiei. Oricum, ar da un impuls mare”, a precizat dr. Horaţiu Suciu.

Este în principiu un lanț în care fiecare verigă ar trebui să ajute la rezolvarea problemei: organizare, medici, conducerea spitalelor, ministerul Sănătății și chiar media care să susțină această activitate, fiind o problemă complexă.

Zeci de pacienţi pe lista de aşteptare

Spitalul are în permanență câte 30 de pacienți pe lista de urgență, care se află în stand-by pentru procedură, iar cei care se află încă într-un stadiu al vieții compensat, cu o calitate a vieții relativ bună, sunt în număr de aproximativ 70, însă dr. Suciu este convins că acest număr nu este real, în țară fiind mai mulți pacienți care au nevoie de ajutor.

Motivarea performanței în domeniul medical este foarte slabă. El consideră că o soluție bună a ministerului în acest moment ar fi să se găsească soluții de motivare a medicinei de excelență și a medicilor care fac performanță.

„S-a produs o egalizare a activității tuturor și nu consider că acest mod de a motiva personalul medical este adecvat, chiar dacă sunt convins că s-au făcut niște eforturi bugetare foarte mari”, spune el. Motivarea nu implică neapărat remunerație monetară. „Să simtă medicii că sunt prețuiți și recunoscuți. Așteptăm o decizie de tipul pay for performance, nu numai în medicină, ci în orice domeniu, că așa este normal să se facă motivația”, a completat dr. Horaţiu Suciu.

În ceea ce privește evoluția pacientului căruia i s-a făcut ultimul transplant la începutul lunii octombrie, acesta se află într-o stare bună. „Are o evoluție staționară, este stabil în terapie, dar încă mai are nevoie de suport respirator și de substituție renală, deci dializă. Era un pacient aflat chiar la limita resurselor biologice”, a spus chirurgul.

Tradiție de două decenii la Târgu-Mureş

Anul viitor se împlinesc 20 de ani de la primul transplant de cord efectuat la Târgu-Mureș și implicit în țară.

„Ne bucurăm că putem face acest lucru la Târgu-Mureș, există multe lucruri care ar trebui îmbunătățite în domeniul transplantului, sunt semne că se lucrează intens la acest lucru și noi nu putem decât să asigurăm în primul rând pe pacienții noștri că în Târgu-Mureș există resursa umană capabilă să se ridice la înălțimea acestor provocări, chirurgia de transplant fiind un exemplu de înalt profesionalism, după părerea mea, și o provocare profesională și că aici se lucrează în continuare în slujba pacienților”, a concluzionat dr. Horațiu Suciu.

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Am trimis mai multi pacienți la Tîrgu Mureș pentru a fi incluși pe liste de transplant, aproape toți cu cardiomiopatie dilatativa severa, insuficiente cardiace ireductibile…….Din păcate sunt încă multe bariere: în primul randl lipsa infrastructurii de prelevare, apoi reticenta pacienților care nu concep ca trebuie sa primească o alta inima și de aceea amina și se agață de unii care ii”tratează” până e prea târziu…….Cu niște ani în urma a am avut un caz tragic, un tânăr care deși fusese diagnosticat de câțiva ani buni fusese „tratat”…..Când a ajuns la mine imediat am dat indicația, nu m-a crezut, soția lui a revenit după o ora la cabinet sa se convingă ca nu glumesc…….A plecat urgent la Tîrgu Mureș si a fost inclus în lista de transplant……Peste câteva luni soția lui a primit telefon ca i se trimite elicopterul…..Era prea târziu, murise cu doua ore înainte. Am fost furios de durere: dacă era trimis când a fost diagnosticat poate ar fi trăit si azi. Am avut și un caz fericit: Nepotul meu Valentin de la Oradea pe care l-am convins greu, a primit o inima noua la Tîrgu Mureș și acum e bine în Canada. Nu știu dacă pacientul în cauza a fost trimis de mine sau altcineva de aici din Piatra Neamț.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE