Home / Slider / DGASPC Mureş: Județul Mureș are 164 de copii adoptabili și doar 18 familii care doresc să adopte
Copii de la Complexul de Case de tip Familial din Sâncraiul de Mureș spunând poezii de 1 iunie 2018

DGASPC Mureş: Județul Mureș are 164 de copii adoptabili și doar 18 familii care doresc să adopte

Distribuie

Odată cu venirea lunii martie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureș inițiază din nou o campanie de promovare a adopției.

Modificările legislative din ultimii ani au ajutat foarte mult în demersurile instituției, clarificând situația juridică a copiilor din sistemul de protecție, simplificând procesul de adopție și oferind o serie de beneficii familiilor care adoptă.

7 copii mureșeni au fost adoptați în alte județe

Anul 2018 a fost încheiat cu 199 de copii adoptabili în județul Mureș, și au fost atestate 34 de familii pentru a adopta. Astfel, au fost finalizate toate procedurile pentru adopția a 39 de copii din sistem (17 dintre ei au avut până în 2 ani), 34 rămânând în județul Mureș, și 7 copii mutându-se la familii adoptive din alte județe. Doar unul a fost adoptat din alt județ de către o familie mureșeană și patru familii au adoptat din profilul greu adoptabili.

Vârsta familiilor care vin de obicei să adopte este între 33-50 de ani, însă majoritatea sunt între 40 și 50 de ani. Anul trecut au fost adoptați copii cu vârste cuprinse între 1 și 14 ani.

Micul câștigător al Campionatului de Fotbal Cupa Primăverii din iunie 2018

În acest moment, 164 de copii adoptabili așteaptă să își găsească un cămin, un număr destul de ridicat față de alte județe. Din păcate, există momentan doar 18 familii în județul Mureș care doresc să adopte.

Din cei 164 de copii, 73 sunt fete și 89 sunt băieți, 16 copii au vârsta între 0 și 2 ani, 52 de copii au vârsta între 3 și 6 ani, 58 de copii au vârsta între 7 și 10 ani și 28 de copii au vârsta între 11 și 13 ani.

„Consider important să informăm persoanele și familiile care doresc să adopte sau care doar se gândesc, neluând o decizie, să se adreseze instituției noastre, să se prezinte la sediul nostru din strada Trebely, numărul 7, la Serviciul Adopții, pentru a primi informații despre procedura care este necesară în vederea atestării unei familii să adopte”, a spus Elida Maria Deak, director general adjunct DGASPC Mureş.

În ultimii ani s-a redus perioada de evaluare, pașii nemafiind atât de complicați în acest sens. În 90 de zile sunt realizate toate procedurile de evaluare psihologică, socială, însemnând minimum 10 întâlniri cu persoana sau familia, respectiv sesiunile de pregătire pentru asumarea rolului de părinte de minim 12 ore cu întâlnire de grup în care sunt parcurse teme legate în special de particularitățile copiilor din sistemul de protecție și așteptările și nevoile acestor copii.

Nu pot adopta cei cu condamnare definitivă

După atestarea familiilor și îndeplinirea calităților financiare și morale, un alt aspect important de știut sunt interdicțiile la adopții. Există anumite categorii de oameni care nu pot adopta, și anume persoanele care au probleme de sănătate sub aspectul bolilor psihice sau handicapurilor mintale, cele care au o condamnare definitivă pentru o infracțiune contra vieții sau contra familiei persoanei și persoane care au abandonat copii sau au fost decăzute din drepturile părintești.

Nu există discriminări între persoane fără partener care vor să adopte sau familii. Trebuie să treacă prin aceeași pași și vor avea aceeași prioritate. În fiecare an sunt doritori să adopte, de regulă doamne, care vor să își asume rolul de părinte singur.

Concediu de acomodare de până la 1 an

Prima întâlnire între copil și potențiala familie adoptivă se face întotdeauna în mediul copilului.  Modificările legislative din ultimii ani au ajutat familiile să se decidă mai ușor, existând acum concediu de acomodare. El este asemănător concediului de maternitate și permite noilor părinți să ia concediu cu o durată de până la 1 an pentru a facilita acomodarea copilului în familie. De asemenea, părinții vor primi o indemnizație de 1.700 lei pe lună pe parcursul concediului de acomodare, cu condiția ca beneficiarul concediului să fi avut un loc de muncă anterior lunii începerii concediului de acomodare.

În județul Mureș, majoritatea familiilor au optat pentru acest concediu, în special mamele, puține familii alegând concediu de acomodare de câteva luni și mai puține nesolicitând deloc concediu. Primele trei luni petrecute împreună sunt foarte importante, ele fiind decisive în finalizarea procesului de adopție, atestatul de adopție putând fi retras. În județul Mureș nu există astfel de cazuri până acum.

Elida Deak

Timpul este în defavoarea copilului

La ora actuală există 1.595 de copii în sistemul de protecție al județului Mureș, dintre care 164 sunt adoptabili. Adoptabilitatea este stabilită după ce se contactează părinții, dar și toate rudele de până la gradul 4. Dacă părintele nu își dă consimțământul cu privirea la adoptabilitatea copilului în mod abuziv în detrimentul acestuia, întodeauna prioritatea este bunăstarea copilului. Astfel, legal, DGASPC pot face cerere ca instanța să treacă peste refuzul părintelui. Acest demers se poate aplica și dacă părintele nu se prezintă la termenele la care este citat la instanța judecătorească (de 2 ori consecutiv). „Copiii nu pot aștepta prea mult fără niciun rezultat. Și ei întreabă de ce acel copil a plecat în adopție și eu nu pot să plec sau de ce la alții vine o familie și la mine nu? Și copiii au nevoie să fie informați la rândul lor și să fie consiliați pe aceste chestiuni care țin de adopție”, a spus Elida Deak.

Este foarte important ca cei care doresc să adopte, să fie conștienți că, contrar opiniei publice, procesul de adopție nu durează mult. Cel mai rapid caz înregistrat de adopție au fost finalizat în 3 luni, când familia a trecut cu brio de întreaga perioadă de atestare, după care s-a hotărât că vrea să adopte un anumit copil foarte repede. Cel mai lung caz întâlnit este de 3 ani și reprezintă de obicei familii foarte nehotărâte. Media unei adopții este de obicei în jur de 10 luni, la care se adaugă demersurile în instanță.

„Mă îngrijorează faptul că avem momentan doar 18 familii care doresc să adopte. Familiile care au întrebări, care au temeri, care sunt doar curioase, le invităm cu drag să vină la noi să le oferim toate explicațiile necesare, gratuit, fără nicio obligație, ca să știe ce au de făcut”, a concluzionat Elida Deak.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

2 comentarii

  1. Gabriela Samartean

    Buna ziua.
    Ma numesc Gabriela si locuiesc cu familia mea in Sancraiul de Mures. As dori sa va intreb daca putem cumva face mai frumoasa viata unui copil luand-ul in casa noastra de sarbatori sau in vacante sau pur si simplu la sfarsit de saptamana, sa petreaca putin timp in afara institutiei , in cadrul familiei mele alaturi de copii nostri ( 15 si respectiv 19 ani).
    Multumim

    • Elena.Polearus

      Bună ziua,
      Vă rugăm să luați legătură cu instituția la adresa indicată în material, ei vă pot oferi toate informațiile necesare în acest sens.
      O zi bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.