Bucuria tenisului de masă,  la „Cupa Primăverii” Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 894 Vizualizări

Bucuria tenisului de masă, la „Cupa Primăverii”

Aproximativ 200 de împătimiți ai tenisului de masă s-au reunit sâmbătă, 16 martie, la sala de sport din comuna Deda, cu prilejul primei ediții a „Cupei Primăverii”, competiție orgnizată de ASC Arena Reghin, în colaborare cu Primăria comunei Deda.

„Chiar dacă vremea de afară aduce mai mult a iarnă, noi i-am spus acestei competiţii „Cupa Primăverii”, aflată la prima ediţie, organizată de ASC Arena Reghin în colaborare cu Primăria comunei Deda, care ne-a pus la dispoziţie sala de sport, fapt pentru care le mulţumim. La buna reuşită a competiţiei au contribuit şi câţiva inimoşi sponsori, cărora le mulțumim pe acestă cale”, ne-a declarat Kántor Imre Zoltán, organizatorul competiției, alături de Florin Marian, reprezentanții ASC Arena Reghin.

Câștigătorii Cupei Primăverii, Deda, 2019

La cele 20 de mese profesionale puse la dispoziție de organizatori au concurat 189 de sportivi din întreaga țară, grupați pe trei categorii.  La categoria Elite,  au fost înscrişi un număr de 30 de jucători, primele locuri fiind ocupte de Simon Csaba  – Tîrgu Mureș, Dorel Nistor -Bistrița pe locurile 3-4 clasându-se Calin Galban – Viseu și Gabriel Baciu -Târnăveni. La categoria Open, au concurat 63 de jucători, primul loc fiind ocupat de Ambrus Szilard  – Luduș, urmat de Gabriel Ciobanu – Cluj Napoca, locul 2, și Tamas Szilard  – Miercurea Ciuc, Adrian Catricicau – Baia Mare, ocupanții locurilor 3-4. Categoria Avansaţi + Începători a avut parte de cei mai mulți sportivi înscriși, 96 la număr, pe primele locuri clasându-se Fulop Attila  – Aiud, urmat de Lovasz Vilmos – Gheorgheni, Ioan Barbuta – Dej și Cosmin Sosdean–Bistrița.

Începuturile turneelor de tenis pentru amatori la Reghin

Povestea turneelor de tenis de masă în zona Reghinului  a început în urmă cu mai mult de un deceniu, când pasionații acestui sport au strâns rândurile și au organizat primele turnee destinate amatorilor.

„Prima dată Reghinul a organizat în anul 2006 un turneu final la dublu, după care au mai fost câteva competiţii de o mai mică amploare, În momentul în care ne-a părăsit Dan Leorda, am început să facem primul memorial la tenis de masă care îi poartă numele, prima ediţia având loc în anul 2008. Apoi a murit şi Koós Gyula, fapt pentru care, tot în 2008 am organizat şi „Memorialul Koós Gyula” la Reghin. Apoi au urmat şi alte competiţii, cum este și turneul  inclus în cadrul Festivalului Văii Mureşului organizat  în colaborare cu Primăria comunei Deda. La nivel de Reghin avem foarte multe turnee, cum este şi „Cupa Mărului” la Batoş, unde, de asemenea,  avem prezenţi sportivi din întreaga ţară. La Reghin suntem o trupă de vreo 20 de jucători care joacă regulat la categoriile Începători şi Avansaţi. Avem două zile pe săptămână, marţi şi joi, în care ne antrenăm, aspect care se reflectă în valoarea jucătorilor ca şi performanţă . Există un clasament AmaTur România unde suntem peste 4.000 de jucători la nivel national. Reghinul îl are pe Victor Zidar în primii 100, eu sunt undeva în primii 200. Noi,  reghinenii , pot spune că suntem clasaţi ok, raportându-ne la ce jucători sunt prin ţară”, a precizat Kántor Imre Zoltán.

Pentru tenismenii amatori prezenți în cadrul circuitului AmaTur , etalon rămâne turneul final, unde sunt prezenți cei care au acumulat cel mai bun punctaj la competițiile de peste an.

„Turneul final reprezintă competiţia etalon. Acolo e foarte greu să ajungi, E un număr limitat de jucători, şi în funcţie de locul ocupat în clasament, ajungi sau nu la turneul final, pe baza punctajului acumulat la celelalte competiţii. Avem un sistem de punctaj foarte bine pus la punct, care stă la baza accederii la turneul final care,  de regulă are loc în perioada octombrie-noiembrie. Locaţia de desfăşurare diferă de la an la an, anul trecut de exemplu, fiind Anul Centenarului, turneul final a avut loc la Alba Iulia, în trei săli superbe, în condiţii excelente”, afirmă Kántor Imre Zoltán.

Prilej de sărbătoare și bună dispoziție

Dincolo de performanța sportivă, rămâne pasiunea pe care amatorii tenisului de masă o pun în în ceea ce fac, fiecare turneu organizat la Reghin și împrejurimi fiind  o sărbătoare a mișcării și bunei dispoziții.

„Tot ce facem noi prin aceste competiţii este 100 % din pasiune . Această competiţie de la Deda este practic o sărbătoare. În zona Transilvaniei , 99 % din aceste competiţii sunt un prilej de sărbătoare, pe lângă tenis de masă mai avem un gulas, o bere, Anual, participăm undeva la 12-15 turnee în ţară. Dacă nu avem prezenţe la aceste competiţii, nu putem  ajunge la turneul final. De fapt,  lupta care se dă la aceste competiţii este pentru accederea la turneului final, pe baza punctajului obţinut la turnele din circuitul AmaTur. Noi suntem jucători amatori, diferiți de  cei legitimați la cluburile care îşi desfăşoară activitatea sub egida federaţiei. Cu toate acestea, în circuitul  AmaTur  se dă voie şi jucătorilor legitimaţi, la categoria Elite joacă şi astfel de jucători. Nu e o problemă prezenţa lor. AmaTur România este un circuit paralel cu cel al federaţiei, De asemenea, foarte mulţi copii care sunt în lotul naţional, au pornit din acest circuit, şi-au făcut jocul cu noi, cu cei mai în vârstă. Avem jucători care au început în circuitul AmaTur apoi au  fost legitzimaţi şi care acum joacă în superligă, tineri sportivi care au ajuns în lotul naţional al României, atât la băieţi cât şi la fete. În ce priveşte cluburile sportive, la nivel de judeţ avem CSŞ Tîrgu-Mureş, și un club privat TT Concept Adial. Jucătorii cei mai valoroşi sunt la CSS Tîrgu-Mureş, începând cu SzőcsBernadette, componentă a lotului national, apoi  Szőcs Hunor, Cristina Conţ, Cristina Varga, Andreea Huduşan, jucători de talie international”, spune Kántor Imre Zoltán.

Gulas pentru participanți pregătit de Florin Marian

Ziua Mondială a Tenisului de Masă

Următorul moment dedicat tenisului de masă la Reghin va avea loc în data de 6 aprilie, cu prilejul Zilei Mondiale a Tenisului de Masă.

„Este a treia ediţie în care Reghinul îşi va aduce contribuţia la această zi mondială a tenisului de masă. România a primit o scrisoare oficială din partea lui Leandro Olvech, ITTF Foundation Director, de a participa la acest eveniment care va fi găzduit şi de Reghin  în data de 6 aprilie. Va fi un turneu de tenis de masă cu participarea a 24 de sportivi, în special din zona Reghinului”, a menționat Kántor Imre Zoltán.

Perspectiva tenisului de masă reghinean

Deși numărul turneelor de tenis de masă este unul  impresionant, rămâne problema unui antrenor menit să descopere noile talente în acest sport.

„Problema la nivel de Reghin în ce priveşte acest sport este că nu avem un antrenor de specialitate. Dacă am avea un antrenor de specialitate la tenis de masă, automat am avea şi jucători .Nici unul dintre noi din cei mai vechi nu îşi asumă rolul de profesor. Îl avem la Reghin pe Rareş Cueşdean, campion naţional în acest an, dar cu echipa de la Târgu Secuiesc, Este legitimat la CSS Tîrgu-Mureş, e un super talent. Noi,  la vremea noastră, nu am avut parte de antrenori, eu am mai învăţat la Târgu Mureş de la profesorii Romeo Lupaşcu şi Ungvari Imola, la Reghin l-am prins pe Koós Gyula, plus ce am mai învăţat de la colegi, dar nu pot spune că am avut un antrenor”, a subliniat Kántor Imre Zoltán.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE