Home / Interviu / Carmen Pop, profesoara olimpicilor mureșeni la matematică: „Asta îi caracterizează pe toți, ambiția”

Carmen Pop, profesoara olimpicilor mureșeni la matematică: „Asta îi caracterizează pe toți, ambiția”

Distribuie

De mai mulți ani, topurile olimpiadelor de matematică sunt ocupate foarte des de elevii de la Colegiul Național „Alexandru Papiu-Ilarian”. Anul acesta nu face excepție, iar clasamentul olimpiadei de matematică din 16 martie, făcut înainte de contestații, care însă este puțin probabil să treacă prin schimbări semnificative, atribuie locurile fruntașe de la fiecare an de liceu elevilor care au fost pregătiți de profesorul de matematică Carmen Pop.

Ea se află în învățământ din 1996, fiind de atunci încă la Colegiul Național „Alexandru Papiu-Ilarian” ca profesor suplinitor, neexistând un post liber, iar din 1999 a ajuns profesor titular. O fire modestă, ea atribuie succesele elevilor săi aproape în totalitate lor și listează pasiunea și ambiția ca fiind cele mai importante calități care deosebesc pe cei mediocri de cei care reușesc să își atingă toate țelurile propuse.

Reporter: Primele locuri la olimpiada de matematică de la toate clasele de liceu sunt ocupate de elevii dumneavoastră. Care este secretul unei rate atât de crescute a succesului?

Carmen Pop: Din punctul meu de vedere este perseverența, munca pe care o depun la clasă și prin care cred că le insuflu și copiilor acest aspect, încât pe urmă ei continuă și acasă. Este vorba de dorința de a studia, de a cerceta, de a nu lua totul foarte ușor. Le transmit această dorință de a munci și de a căuta, de a rezolva. Să înțeleagă, să nu treacă cu ușurință peste orice informație, ci efectiv să vadă în profunzime tot ce se întâmplă în jurul unui concept matematic. Deci este  perserverență și ambiție, atât din partea mea, cât și din partea copiilor. Eu fără ei nu pot, dar nu aș zice că ei fără mine nu pot, eu am un aport de doar 10% probabil prin faptul că îi îndrum, le dau sfaturi, prin tenacitatea de la clasă, sau faptul că vreau lucrurile să fie bine făcute și în profunzime văzute. Și poate că prin asta reușescu cumva să îi fac să continue acasă, iar munca lor de acasă este cea care aduce astfel de rezultate.

Rep.: De ce ați ales învățământul? A fost un vis mai vechi?

C.P.: Dintotdeauna mi-am dorit să fiu profesor, de mică învățătoare, și pe urmă, ajungând la liceu, am ajuns să îmi doresc să fiu profesor de matematică. Am vrut neapărat de matematică. Nu știam ce zace în mine, m-am descoperit apoi la clasă prin faptul că am muncit foarte mult și nu am cedat presiunilor. A fost și o plăcere, că dacă nu faci din plăcere, în fiecare an o iei de la capăt. Și deși treci prin aceeași materie an de an, totuși dacă ai pasiune, ai dorința de a le insufla copiilor ceva, asta te va ajuta să mergi mai departe. Totdeauna o fac cu drag, în continuare pentru că nu e primul an în care sunt rezultate frumoase, dar specific încă o dată că ei le-au obținut, eu aducând un aport mic.

Rep.: Ce recomandări aveți pentru elevii care vor să atingă un succes academic? Au anumite trăsături și calități în comun?

C.P.: Această parte izvorăște din ei, din dorința de a face mai mult și merg mai departe. Am elevi foarte mulți, foști absolvenți, care acum sunt elevi la Oxford, Cambridge, Columbia și nu e pentru că le-am insuflat eu asta. Ei și-au dorit mai mult să își continue studiile în acest domeniu.

Clar că este vorba și de talent, cu anumite abilități te naști și ei sunt înzestrați. Dar pe toți îi caracterizează munca. Muncesc extraordinar de mult, dar și știu să se organizeze pentru că unii mai practică sport, au timp liber, nu fac doar matematică de dimineață până seara. Sunt ambițioși, curioși, formează și păstrează legături cu elevi din alte județe și colaborează cu ei, fiind într-o competiție frumoasă. Cam asta îi caracterizează pe toți, ambiția. Și au demonstrat prin rezultate foarte frumoase.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.