Home / Comune / Școala Gimnazială Stânceni, renăscută din propria-i cenușă

Școala Gimnazială Stânceni, renăscută din propria-i cenușă

Distribuie

În primăvara anului 2016, la Școala Gimnazială Stânceni izbucnea un incendiu în urma căruia elevii au fost mutați la școlile din Meștera și Ciobotani. Grație eforturilor Primăriei Stânceni, școala a fost reabilitată, astfel că, procesul de învățământ se desfășoră în prezent în cele mai bune condiții.

„În urma incendiului din aprilie 2016, școala nu mai era funcționabilă din cauză că,  apa folosită la stingerea incendiului s-a infiltrat în pereți și în parchet. Toată clădirea școlii a avut de suferit, cu excepția unei clădiri anexe. În momentul în care am avut incendiul, ne-am organizat și am dus copiii  la școlile mărginașe. Clasele primare au fost duse la școala din Ciobotani, iar la școala din Meștera au fost duși elevii din clasele gimnaziale. Am funcționat așa vreme de un an și jumătate până când elevii au revenit în școala reabilitată din Stânceni, în luna septembrie, la începutul anului școlar 2017-2018”, ne-a declarat Gabriela Zbughea, directoarea Școlii Gimnaziale Stânceni .

„Tot ce avem nou în școală este meritul primăriei”

Reabilitarea școlii după incendiul din primăvara anului 2016 a avut în vedere schimbarea acoperișului, renovarea interioarelor, schimbarea parchetului, instalației electrice, centrala termică, gemuri, și renovarea  în totalitate a grupurilor sanitare.

„Aveam o sală multimedia cu 15 calculatoare care a fost distrusă în totalitate în urma incendiului. De asemenea, instalația de supreveghiere video a școlii a fost distrusă. În reabilitarea școlii s-a implicat foarte tare primăria comunei Stânceni. Tot ce avem nou în școală este meritul primăriei. Inclusiv sala de calculatoare a fost renovată în totalitate, dotată cu 15 calculatoare, videoproiector. Practic tot ce a avut ca și dotare înainte de incendiu a fost achiziționat de către primărie”, a precizat Gabriela Zbughea.

La Școala Gimnzială Stânceni învață un număr de 86 de copii, 29 la ciclul preșcolar, 25 la ciclul primar și 32 la cel gimnazial, pregătiți de un număr de  12 cadre didactice, din care doar unul singur, profesorul de sport, este suplinitor calificat, restul sunt sunt cadre didactice  calificate.

„Eelevii  beneficiază de toate condițiile,  de căldură, de lumină, curățenie, internet. La aceste condiții se adaugă și bursele care le primesc, sociale, de merit și de boală. În acest an avem un număr total de burse de 31, acordate de către Primăria comunei Stânceni. Anul școlar 2018-1019 l-am început în condiții foarte bune. Am avut asigurată căldura necesară pe toată durata iernii, primăria ne-a ajutat cu lemne. Nu avem nimic de reproșat în ce privește condițiile și buna funcționare a procesului de învățământ, primăria ne asigură toate condițiile, sunt întotdeauna promți. Tot ca și un sprijin, sunt cărțile de premii. Noi, la sfârșit de an oferim premii elevilor merituoși, iar aceste cărți de premii sunt cumpărate tot cu ajutorul primăriei”, a menționat Gabriela Zbughea.

Simulare la Evaluarea Națională

la începutul săptămânii trecute a avut loc la Școala Gimnzială Stânceni examenul se simulare la Evaluarea Națională, la care au participat 19 elevi, 7 elevi de clasa a VII-a și   12 elevi  de clasa a VIII-a.

„Simularea s-a desfășurat în condiții foarte bune. Tot cu ajutorul primăriei, am avut camere de supraveghiere împrumutate de la ei, acestă simulare fiind supraveghiată video. În ce privește elevii de clasa a VIII-a, nivelul lor de pregătire nu este unul foarte ridicat, și îi văd continuându-și studiile liceale în școli profesionale. Excepție fac  două fete mai bune, care,  posibil să opteze pentru un liceu pedagogic din Toplița, iar pe băieți îi văd la școli profesionale.Noi în fiecare an primim diferite oferte de la liceele din zonă, care au clase profesionale pe diferite meserii. Variantele care le au sunt Toplița și Deda.  Încă rezultatele de la simularea la Evaluarea Națională nu se cunosc, abia pe 22 martie se vor ști, dar nu ne așteptăm la rezultate îmbucurătoare din păcate, pentru că elevii nu învață. În ce privește acest an școlar, pot spune că este unul bun din punct de vedere al activității. Nu spun că va fi unul foarte bun deoarece cadrele didactice de la ciclul gilmazial nu au participat la multe concursuri, cum o făceau în anii anteriori, din cauza faptului că nu au mai avut copii așa de buni. În schimb, la ciclul preșcolar situația se prezintă mult mai bine, copii participă la diferite concursuri naționale și internaționale, lucru care ne bucură”, a spus Gabriela Zbughea.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Târgu Mureș: Bătăușul de la ”Papiu”, interdicție de intrare în școală

Distribuie Consiliul de administraţie al Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş a aprobat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.