INTERVIU. Olimpici mureșeni: Marius Măcean își dorește să producă un impact pozitiv asupra țării noastre Interviu
  • Elena.Polearus
  • 1 comentarii
  • 2070 Vizualizări

INTERVIU. Olimpici mureșeni: Marius Măcean își dorește să producă un impact pozitiv asupra țării noastre

Marius Măcean, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, profilul matematică-informatică bilingv engleză a participat până acum de 5 ori la Olimpiada Națională de matematică, faza naţională, unde a obținut 3 medalii de bronz.

Anul acesta ne va reprezenta pentru a 6-a oară, el fiind elevul cu cea mai mare notă pe olimpiada județeană din clasa a XII-a. Pe lângă olimpiadă, a participat la mai multe concursuri județene şi interjudețene, unde a obținut premii şi mențiuni. În clasa a IX-a ne-a reprezentat județul şi la Olimpiada Naționala de Informatică, unde a obținut o medalie de bronz.

Am stat puțin de vorbă cu el despre pasiunile sale și planurile de viitor, acum că este la un pas de facultate.

Matematica și programarea, prioritare

Reporter: De când ai devenit pasionat de matematică și de ce?

Marius Măcean: Sunt pasionat de matematică de când aveam 5 ani, atunci când știam să fac doar adunări. Cred că această pasiune este ceva ce vine din interior și este greu de explicat. Am început să iubesc și mai mult matematica atunci când mi-am dat seama că sunt înzestrat în acest sens. În plus, trebuie să recunosc faptul că niciodată nu am fost mult prea stresat de către profesori sau familie în ceea ce privește pregătirea la matematică. Acesta este motivul pentru care nu mi-am pierdut simpatia pentru această materie și încă lucrez cu drag la matematică.

Rep.: Care sunt alte materii care te interesează la fel de mult?

M.M.: Mă interesează la fel de mult programarea, dar și alte materii care îmi solicită gândirea. Am foarte multă răbdare atunci când simt că ceea ce fac necesită multă implicare din partea minții.

Rep.: Cum îți petreci timpul liber? Ai anumite hobby-uri?

M.M.: Timpul meu liber îl petrec socializând cu prietenii și călătorind cât de mult, în special cu familia. În general, aleg ca tot ceea ce fac să reprezinte un hobby pentru mine, așa cum este matematica. O altă pasiune pe care am dobândit-o doar practicând-o este cititul. Încerc să parcurg cât mai multe cărți calitative, în funcție de cât îmi permite timpul. De-a lungul ultimilor ani, am avut totuși anumite hobby-uri mai trecătoare, aș putea spune, ca de exemplu: lego, origami, desenul grafic, desenul de portrete, photoshop, cântatul la chitară și multe altele. Nu în ultimul rând, aloc destul de mult timp sănătății personale, sportului, alimentației, gândirii pozitive, ceea ce recomand tuturor să facă.

Rep.: Nu ești departe de terminarea liceului. Care este planul tău de viitor?

M.M.: Planul meu pentru viitorul apropiat este de a urma Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Mi-ar plăcea să lucrez în domeniul informaticii, pe programare. În plus, sunt atras de domeniul afacerilor și de ideea de a-mi fi propriul meu manager. Îmi doresc ca pe viitor să lucrez la anumite proiecte care ar putea avea un impact pozitiv asupra țării noastre și nu numai.

Rep.: Cum ai reușit să te pregătești pentru olimpiadă? Ai sugestii de time-management? Mai ales că ai și bacalaureatul în acest an.

M.M.: Matematica nu este materia la care poți învăța exact două ore pe zi, în fiecare zi, de exemplu. Setarea unui astfel de program ar putea fi distructivă. Dacă într-o zi am fost mai liber, mi-am scos cărțile și caietele și, singur sau cu ajutorul unui profesor, am început să lucrez fără sa îmi stabilesc intervalul de timp, care putea fi oricât, de la 30 de minute, o oră, până la 7-8 ore. Totuși, uneori folosesc un jurnal în care îmi notez planuri pentru următoarele zile, săptămâni sau luni. Pentru unele zile mai aglomerate, îmi fac un orar pe care de obicei îl respect iî proporție de cel puțin 70%. Din fericire pentru mine, examenul de bacalaureat la matematică, precum și cel la informatică, nu reprezintă un stres. Astfel îmi rămâne mai mult timp pe care îl pot aloca pregătirii pentru viitor.

Rep.: Care crezi că este rețeta succesului în orice domeniu?

M.M.: După părerea mea, rețeta succesului este destul de complexă. Pentru început, dorința de a realiza un lucru este primul pas înspre atingerea succesului în orice domeniu. Apoi este foarte important ca niciodată să nu cedăm în fața unui mic eșec, deoarece numai din greșeli putem învăța cu adevărat. Este esențial ca întotdeauna să cerem ajutorul celor din jur, dacă ne lovim de un obstacol. Nimeni nu poate parcurge drumul către succes de unul singur. Trebuie să fim deschiși, sociabili, flexibili, echilibrați și să nu ne stresăm sau consumăm mai mult decat este cazul pentru absolut nimic în lumea aceasta. Drumul către succes este format numai din micile decizii pe care le luăm în fiecare zi, care, luate fiecare în parte, ar putea fi nesemnificative.

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE