INTERVIU. Romeo Cuc, vicepreședinte UNDA VERDE, vă invită la Ziua Cartierului Tudor: „Implicarea civică este un lucru de dorit în orice comunitate“ Slider
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 673 Vizualizări

INTERVIU. Romeo Cuc, vicepreședinte UNDA VERDE, vă invită la Ziua Cartierului Tudor: „Implicarea civică este un lucru de dorit în orice comunitate“

Asociația UNDA VERDE, în colaborare cu Faculté d’Architecture La Cambre Horta și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, organizează începând cu data de 1 aprilie Workshopul Internațional de Arhitectură și Urbanism IMPROVING TUDOR ce va avea loc în cartierul Tudor Vladimirescu din Târgu Mureș. Acțiunea se va încheia de Ziua Cartierului Tudor (6 aprilie), în parcul Armoniei, unde comunitatea va avea posibilitatea să cunoască și să discute pe tema proiectelor generate în urma atelierelor de lucru ale studenților participanți. În cadrul proiectului este implicată și Daniela Miheț, arhitect șef al Municipiului Tîrgu Mureș.

Romeo Cuc, vicepreședinele Asociației UNDA VERDE a oferit cotidianului Zi de Zi mai multe informați referitoare la această acțiune, dar și la felul în care locuitorii cartierului Tudor pot contribui pentru a-l îmbunătăți din cât mai multe puncte de vedere.

Reporter: Vă rog să descrieți pe scurt activitatea Asociației UNDA VERDE și implicarea dumneavoastră în proiectul Zilei Cartierului Tudor Vladimirescu.
Romeo Cuc: Asociația UNDA VERDE este un ONG înființat în 2009 la Tîrgu Mureș și care se folosește de arhitectură, urbanism și implicare civică în căutarea de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din mediul urban și rural, urmărind teme precum accesibilitatea, siguranța, sustenabilitatea sau estetica mediului construit. Este o asociație care vine cu diverse tipuri de inițiative care să ajute la conștientizarea nevoii de îmbunătățire a mediului în care locuim. Câteva exemple în acest sens sunt proiectele Față de Mureș, Velopoteca, Mureș on Bike, Parc(ing) sau workshopul de regenerare urbană Tudor Durabil.
Anul trecut, Asociația Unda Verde a fost inițiatorul proiectului MNEMONICS (www.mnemonics.ro) care a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneția. Astfel, 6 tineri arhitecți și artiști vizuali (Romeo Cuc, Raluca Sabău, Roxana Pop, Mihai Gheorghe și Vlad Tomei) și-au adus împreună amintiri din copilăriile dintre blocuri în România și au prezentat o altă față a acestor spații, încercând să arate că memoriile colective ne definesc teritoriul, iar amintirile pozitive din oraşele copilăriei lor și a întregii generații cu cheia la gât ar putea contribui în viitor la îmbunătățirea spațiilor publice și a fondului construit reprezentat de blocurile socialiste.
Ca o continuare a proiectului MNEMONICS, dar și a workshopului Tudor Durabil din 2015, UNDA VERDE a inițiat workshopul IMPROVING TUDOR 2019 care durează 6 zile, în săptămâna 1-6 aprilie și se va încheia cu Ziua Cartierului Tudor, care va avea loc sâmbătă, 6 aprilie, ora 14.00, în Parcul Armoniei.
În cadrul Zilei Cartierului Tudor va avea loc expoziția de proiecte generate în urma workshopurilor Improving Tudor 2019, TudorDurabil 2015 și expoziția proiectului de diplomă al arhitectei Raluca Sabău, Cartierul Posibil. Sperăm că în acest mod comunitatea să aibă șansa de a dezbate pe tema proiectelor propuse. Dincolo de asta, locuitorii și vizitatorii vor putea veni cu idei de îmbunătățire a cartierului, pe care le pot scrie pe unul dintre bannerele afișate.
Un subiect interesant pe care întregul proiect îl abordează este blocul socialist, un simbol al unei ere, un obiect de arhitectură care nu mai corespunde nevoilor omului contemporan, nu este eficient energetic și care are nevoie de o nouă față pentru a putea redeveni atractiv. Astfel, în incinta parcului, pe fațada unuia dintre blocuri, vom amplasa o machetă scara 1:1, o instalație temporară de arhitectură care sugerează modul în care s-ar putea transforma un „BLOC ÎN VIITOR” (locuințele își extind suprafețele cu terase însorite și înverzite).
De asemenea, proiectul MNEMONICS va fi prezent în cadrul Zilei Cartierului Tudor și invită comunitatea la joacă, iar artistul vizual Petre Căpriță, împreună cu elevii săi de la Liceul Vocațional de Artă Tîrgu Mureș, așteaptă locuitorii să experimenteze împreună arta urbană între blocuri.

Rep.: De ce a fost ales cartierul Tudor Vladimirescu spațiul dezvoltării urbanistice inițiate de dumneavoastră?
R.C.: Cartierul Tudor Vladimirescu este un cartier reprezentativ pentru dezvoltările urbane socialiste, fiind și cel mai mare cartier de locuințe din Tîrgu Mureș. Astfel, așteptăm un public cât mai numeros la Ziua Cartierului.
Fiind același cartier studiat în cadrul workshopului Tudor Durabil din 2015, când 50 de studenți de la Facultatea de Arhitectură din Strasbourg (Franța) au propus idei de regenerare urbană a cartierului, sperăm ca în acest an proiectele să fie mult mai aplicate pe nevoile locuitorilor. Un mare avantaj îl constituie faptul că unii dintre studenții participanți locuiesc chiar în cartierul Tudor, făcând astfel medierea dintre comunitate și studenți.

O impresionantă rezervă de spațiu și resursă de dezvoltare

Rep.: Cum se vor derula activitățile premergătoare Zilei Cartierului Tudor care vor avea loc în această săptămână?
R.C.: În săptămâna de dinaintea zilei cartierului, aproximativ 35 de studenți arhitecți și profesori de la Facultatea de Arhitectură „La Cambre Horta”, ULB din Bruxelles și de la Facultatea de Arhitectură, UTCN din Cluj-Napoca vor încerca să înțeleagă cartierul Tudor Vladimirescu și să vină cu idei pentru a crește gradul de conștientizare asupra temei esențiale a workshopului, și anume viitorul cartierelor socialiste. În studiul lor vor urmări aspecte legate de îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor cartierului și sustenabilitatea cartierului -, și vor căuta să expună locuitorilor răspunsurile lor la întrebările pe care le vor modela împreună cu comunitatea.
Acest eveniment implică profesioniștii, administrația locală și comunitatea în procesul de planificare urbană, pentru ca, la final, șă fie elaborată o broșură de proiecte, care va conține rezultatele dobândite în cadrul workshopului.
Colaboratorii proiectului vin din diverse domenii precum publicitate, artă, birouri de arhitectură și inginerie, investitori imobiliari sau automotive, și ne bucurăm că interesul pentru astfel de inițiative vine dintr-o varietate de ramuri de activitate, ceea ce înseamnă că subiectul contează și merită mai multă atenție.

Rep.: Care este cea mai stringentă necesitate a cartierului Tudor din punct de vedere urbanistic și arhitectural? Ar fi și ceva de remediat sau de îmbunătățit?
R.C.: Cartierele de blocuri socialiste sunt, de fapt, cea mai mare parte a fondului construit de locuințe din mediul urban românesc. Vorbim astfel despre un mare fond de locuințe care are o imagine proastă în opinia majoritară, dar care reprezintă o impresionantă rezervă de spațiu și resursă de dezvoltare.
Schimbările prin care au trecut blocurile și cartierele socialiste în ultimii ani s-au rezumat la acoperirea fațadelor cu polistiren și colorarea lor fără măcar să se realizeze un studiu de culoare,
clădiri abandonate care și-au pierdut rolurile, cum ar fi centrale termice de cartier, spații verzi s-au transformat în locuri de parcare cu garaje.
Dacă reușim să privim cartierul printr-o schimbare de perspectivă, dacă profesioniștii lucrează împreună cu administrațiile locale și cu locuitorii din cartiere, vom reuși să schimbăm fața acestora pentru ca, la final, să îmbunătățim calitatea vieții. Avem nevoie de strategii, de proiecte de dezvoltare integrată, de politici urbane, dar mai ales, de o masa critică de oameni care să își dorească această schimbare. Iar cartierul Tudor Vladimirescu este un punct de început foarte bun. Am reușit să lucrăm foarte bine cu administrațiile de blocuri și cu locuitorii din cartier. Vom încerca să replicăm acest proiect de conștientizare, fiind un subiect extrem de răspândit la nivel național. De altfel, 1 din 2 români a locuit sau încă locuiește într-un bloc socialist.

 

Rep.: Ce măsuri ar trebui să propună sau ce atitudini ar trebui să promoveze locuitorii cartierului Tudor pentru bunăstarea acestuia?
R.C.: Implicarea civică este un lucru de dorit în orice comunitate.
Cartierele de blocuri din orașele românești au primit deja reacții contemporane la nivelul profesiei de arhitectură, dar și la nivelul comunităților. Acestea vin ca o promisiune pentru un scenariu de viitor pozitiv legat de spațiile dintre blocuri.
Evenimente precum Ziua Cartierului sunt un pretext de întâlnire între comunitate, profesioniști și autoritățile locale, iar astfel se pot naște colaborări, idei, proiecte care pot fi implementate și care pot îmbunătăți calitatea vieții în cartier.

A consemnat Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE