Home / Cultură / Textele liturgice pentru slujba oficială oficiată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc, aprobate de Sfântul Scaun

Textele liturgice pentru slujba oficială oficiată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc, aprobate de Sfântul Scaun

Textele liturgice pentru slujba oficiată de Papa Francisc la Şumuleu Ciuc au fost aprobate de Sfântul Scaun, pregătirile pentru organizarea evenimentului din punct de vedere religios fiind în plină desfăşurare.
Preotul franciscan Urbán Erik, directorul Bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, membru în comisia liturgică de organizare a vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc, a precizat miercuri, într-o întâlnire cu presa, că, în prima etapă, au fost elaborate textele liturgice, în care s-au introdus elemente specifice locului, acestea fiind aprobate de Sfântul Scaun.
“Ne exprimăm bucuria şi recunoştinţa că Suveranul Pontif, Papa Francisc, vine la noi acasă, la părinţii franciscani şi este un moment excepţional că va celebra Sfânta Liturghie sus, în şaua Şumuleului. Prima etapă a fost elaborarea textelor liturgice pentru această ocazie, care a trebuit să fie aprobate de către Sfântul Scaun. Evident, Liturghia are propriul ritm şi propria desfăşurare, care nu se schimbă, dar există posibilitatea de a se introduce în această desfăşurare elementele specifice locului, iar textele liturgice, lecturile, trebuiau aprobate de Sfântul Scaun”, a precizat părintele Urbán Erik.
Acesta a explicat că liturghiile şi cântecele vor fi în limbile latină, maghiară şi română, va exista un caiet care va cuprinde aceste rugăciuni, respectiv traducerile în limbile respective ale cântecelor, iar răspunsurile la textele oficiale în limba latină, în care se va ţine slujba, “vor fi pe limba poporului”, respectiv fiecare dintre credincioşi va răspunde în limba sa.
“Deci, este textul liturgic oficial, rostit de Sfântul Părinte în limba latină, iar răspunsurile, acolo unde prevede liturghia că poporul răspunde aclamaţiei, acolo răspunsul este în limba fiecăruia, fiecare în limba lui. (de exemplu: -Dominus vobiscum! – Şi cu Duhul Tău)”, a arătat părintele Urbán Erik.
Acesta a anunţat că în data de 31 mai, de la ora 19.00, în Biserica Franciscană din Şumuleu va fi oficiată o slujbă solemnă de începere a festivităţilor, la fel şi în bisericile din Miercurea Ciuc.
De asemenea, premergător zilei de 1 iunie, în biserica de hram va fi o noapte de veghe – la fel ca şi la pelerinajul de Rusaliile Catolice -, iar bisericile din oraş vor fi deschise toată noaptea, pentru ca oamenii să se roage şi să se pregătească sufleteşte pentru Sfânta Liturghie oficiată de Suveranul Pontif.
Şi în perioada Postului Mare al Paştelui Catolic s-au organizat trei zile consecutive în care s-au ţinut liturghii (Triduumul Pascal – n.r.), care au pregătit credincioşii atât pentru Paşte, cât şi pentru vizita Papei Francisc la Şumuleu, iar acestea au fost axate pe mesajul spiritual al Sfântului Părinte: “Să mergem împreună!”, a mai precizat părintele Urbán Erik.
În data de 1 iunie, credincioşii sunt întâmpinaţi de la ora 6.00 în şaua muntelui Şumuleu, pentru pregătirea lor spirituală, în vederea participării la Sfânta Liturghie, diverse grupuri spirituale urmând să conducă rugăciunile care se vor rosti.
Credincioşilor li se recomandă fie să se spovedească în localităţile de origine, fie să ajungă în şaua Şumuleului cu cel puţin o oră înainte de Sfânta Liturghie, care va începe la ora 11.30.
“Sfânta Spovadă se va putea face înaintea slujbei care va fi celebrată de Papa Francisc, dar nu în timpul acesteia. Pentru a facilita accesul pelerinilor la Sfânta Împărtăşanie vor exista cel puţin zece baze de împărtăşanie, în diverse sectoare ocupate de mulţime”, a arătat preotul franciscan.
La rândul său, părintele paroh Ede Csont a dat asigurări că şi credincioşii de limbă română se vor putea spovedi, întrucât preoţii din zonă vorbesc şi limba română.
În organizarea marelui eveniment de la Şumuleu Ciuc sunt implicaţi peste 300 de preoţi concelebranţi, care s-au înscris până acum pe site-ul oficial www.pontifex.ro, precum şi 50 de preoţi care vor fi prezenţi în mulţimea de pelerini pentru a-i împărtăşi pe credincioşi. De asemenea, la slujbă vor participa 60 de episcopi, patru diaconi, iar ultimele informaţii arată că ar urma să ia parte şi patru cardinali.
În cadrul întâlnirii cu presa a membrilor comisiei de organizare s-a mai anunţat că mai multe grupuri de pelerini din Ungaria vor veni pe jos, timp de 40 de zile, pe drumul spiritual Via Mariae, un grup de pelerini va pleca pe jos către Şumuleu de la Cluj-Napoca, alte peste 30.000 de persoane din Harghita anunţând că vor parcurge tot pe jos drumul către altarul de unde va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Între 31 mai şi 2 iunie, Papa Francisc va efectua o vizită apostolică în România şi se va afla în oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj, precum şi la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.
La Şumuleu Ciuc, Suveranul Pontif va veni în data de 1 iunie şi va oficia o liturghie, de la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu.

(www.agerpres.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Elevi de 10, felicitați de prefectul Mara Togănel

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, s-a întâlnit cu doi dintre elevii care au obținut media …