Galerie Foto: Sărbătoarea produselor de stână, la expoziția-târg a Asociației ”Caprirom Nord” Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 780 Vizualizări

Galerie Foto: Sărbătoarea produselor de stână, la expoziția-târg a Asociației ”Caprirom Nord”

Asociația „Caprirom Nord” a organizat duminică, 19 mai, cea de a treia ediție  a evenimentului ,,Expoziția-târg cu vânzare de produse tradiționale”. Cu ocazia acestui eveniment, și-au expus produsele (caș de oaie, urdă, telemea și jîntuit) un număr de 10 expozanți, în timp ce 15 expozanți și-au prezentat animalele din rasa Țurcană, și patru tipuri de metiși obținuți prin încrucișarea rasei Țigaie cu rasa Germană de Carne cu Cap Negru, precum și între rasa Țigaie ruginie și trei rase franțuzești de carne, respectiv Berrichon du Cher, Blanc du Masif Central și Mouton Vendeen.

„Cu un număr de 24 de crescători de ovine și un efectiv de circa 6.500 ovine în anul 2016, Asociația Caprirom Nord numără în prezent un număr de 113 crescători de ovine, cu aproximativ  28.000 ovine înscrise în Controlul Oficial al Producțiilor și Registrul Genealogic al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, județul Hunedoara, membrii asociației fiind din județele Mureș, Bistrița-Năsăud și Harghita. Specialiștii din cadrul Asociației Caprirom Nord vin în întâmpinarea crescătorilor de ovine, nu doar prestând servicii de determinare a calității genetice a raselor de animale care să le permită accesarea Sprijinului Zootehnic Cuplat, ci și prin sprijinirea acestora pentru a-și promova produsele obținute de la ovine”, a precizat dr. ing. Elena Ilișiu, Asociația Caprirom Nord.

Oficialităție expoziției

Au onorat cu prezența la deschiderea oficială a expoziției  ing. Vasile Rău, președintele Asociației Caprirom Nord, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, ing. Ioan Rus, directorul executiv al Direcției Agricole Mureș și prof. dr.Ioan Pădeanu, USAMVB Timișoara.

„La acest eveniment se poate vedea pe viu munca acestor crescători de animale, de ovine în mod special, care pentru al treilea an și-au  dat întâlnire aici la Staţiunea pentru Creşterea şi Dezvoltarea Caprinelor şi Ovinelor din Reghin. Această expoziţie este pentru al treilea an consecutiv organizată de Asociaţia Caprirom Nord, care funcţionează în sediul staţiunii de cercetare. Pot să spun din capul locului că a fost o bună îmbinare a acestor activităţi, activitatea specialistului, a cercetătorului, cu activitatea inginerului din cadrul asociaţiei, şi fără discuţie, cu aportul  crescătorilor de animale. Trebuie evidenţiat faptul că tot mai mulţi crescători doresc să-şi prezinte animalele, produsele, precum şi existenţa unui progres în ce priveşte ameliorarea animalelor datorat selecţiei, tehnologiilor optimizate de creştere, chiar şi a metodelor de procesare a laptelui la stână, din care să  rezulte produse cât mai sănătoase şi mai agreate de consumator”, a precizat ing.Vasile Rău, președintele Asociației „Caprirom Nord”.

Premii pentru participanți

Organizatorii au acordat premii în valoare de 200, 150 și 100 lei atât celor mai bune brânzeturi, cât si celor mai reprezentative animale din rasa Țurcană. S-au remarcat pentru calitatea produselor lactate, respectiv caș de oaie, Ioan Oltean din localitatea Sebiș, comuna Șieuț, județul Bistrița Năsăud -Premiul I , care  căștigat și premiul pentru cel mai bun stand, Gavril Cira din localitatea Ruștior, comuna Șieuț, județul Bistrița Năsăud – Premiul II, și Simion Creța  din localitatea Ruștior, comuna Șieuț, județul Bistrița-Năsăud-Premiul III.

După aprecierea zootehnică a ovinelor prezentate în cadrul expoziției, premiile au revenit următorilor crescători: Premiul I – Uilean Lucian Virgil  din localitatea Posmuș, județul Bistrița-Năsăud,  Premiul II – Boro Silviu Ionel din localitatea Petrilaca de Mureș, județul Mureș, și Premiul III – Stoian Nicolae din localitatea Toplița, județul Harghita.

Cântec, joc și voie bună

Atmosfera de bună dispoziție  a fost asigurată de  programul artistic oferit de organizatori din care nu a lipsit cântecul și dansul popular adus de dansatorii Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară”, Forumul Democrat German din Reghin și solistele Asociației Culturale „Flori de pe Mureș”  Maria Suciu, Roxana Varodi, Natalia Moldovan,  Bianca Pop,  Dorina Oprea și Diana Tise . Invitații speciali ai evenimentului au fost Florin Vos și Andreea Morariu. Vizitatorii expoziției au avut parte de mâncarea tradițională oferită de expozanți, berbecuți la proțap și nelipsita tombolă cu premii. Organizatorii aduc mulțumiri celor doi sponsori care au contribuit la reușita evenimentului, Fundația FAER și Vos Soundstage SRL.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE