Home / Cultură / Galerie Foto: Șezătoare cu oameni dragi la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

Galerie Foto: Șezătoare cu oameni dragi la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

A devenit o frumoasă tradiție ca la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin, lucrul manual să prindă formă, grație atelierelor organizate aici. Nu fac excepție nici șezătorile de  la muzeu, prilej cu care participanții deprind tainele cusutului, îndrumați de meșterii populari. A doua astfel de șezătoare la Muzeul „Anton Badea” a avut loc marți, 11 iunie, coordonată de Alexandrina Biriș și Maria Chibulcutean, conservator în cadrul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

„Este foarte importantă pentru mine o astfel de activitate  cum este șezătoarea. Din totdeuna am avut drag de portul popular, de tradițiile populare. Este a doua astfel de întâlnire  organizată,  după ce în cursul anului trecut am avut un atelier  de cusut al  iei. Am avut partea teoretică, urmată de cea practică, iar cum a venit rândul aprofundării și acumulării de experiență în ce privește cusutul iei. Fiecare își definitivează etapa la care a ajuns, unele croiesc, își continua lucrarea, altele învață de la celelalte , practic toată lumea participă intens la aceste șezători. În ce mă privește, am început la cursuri o ie, am ales-o pe cea cu ciupag, am cusut-o cu mâinile mele, mai încet, de care sunt extrem de mândră, Nu este încă gata, îi mai trebuie bentița,  și sper  să o termin cât mai repede”, a precizat Maria Chibulcutean.

Prilej  de socializare

Șezătorile  de la Muzeul Etnografic „Anton Badea” păstrează caracteristicile  șezătorilor clasice, adaptate la nevoia de nou, care răspund nevoilor  de socializare și  de redescoperire a  valorilor  tradițioanle, simple.

„Șezătorile tradiționale  se organizau în perioada rece, pentru a munci dar și pentru a transmite  obiceiuri şi deprinderi de viaţă, materializând un scop economic, acela de a face îmbrăcăminte. Ele răspundeau atunci și răspund și acum  unei nevoi sociale, de unitate și de solidaritate între oameni. Această nevoie  nu a dispărut, formele de împlinire s-au schimbat,  însă nevoia a rămas, de a fi fi împreună, de a ne ajuta unii pe alții, și de a împărtăși din trăirile noastre de zi cu zi”, afirmă Roxana Man, directoarea Muzeului Etnografic „Anton Badea”

Următorul moment dedicat lucrului manual va fi de Ziua Mondială a Iei, duminică 23 iunie, când va avea loc și serbarea de Sânziene la Muzeul Etnografic „Anton Badea”.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Poplaca, Sibiu – Cedar City, Utah sau în căutarea fericirii la 10.000 km distanță

În această seară, de Ziua Americii (4 iulie) telespectatorii TVR 1 pot vedea,  începând cu …