Home / Cultură / Cea de-a doua ediție a evenimentului cultural „Ia Românească” va fi mai mult decât un spectacol
Dr. Costi Dumitru și Iulian Praja, la conferința de presă (Foto: Andrei Vornicu)

Cea de-a doua ediție a evenimentului cultural „Ia Românească” va fi mai mult decât un spectacol

Distribuie

Iubitorii de folclor și de tradiții românești sunt invitați la cea de-a doua ediție a spectacolului „Ia Românească”. Evenimentul se va desfășura vineri, 21 iunie, la ora 17.00, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș, iar intrarea va fi liberă.

Au oferit mai multe informații despre eveniment, în cadrul unei conferințe de presă, dr. Costi Dumitru, președinte al Asociației Culturale Doruri Mureșene, organizatorul principal al evenimentului și Iulian Praja, managerul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

Expoziție de ii de colecție, ateliere meșteșugărești și spectacol artistic

„Ia Românească se află deja la a doua ediție. Asociația Culturală Doruri Mureșene, pe care o conduc de la înființarea ei în urmă cu trei ani, și-a propus prin toate evenimentele pe care le creează și le desfășoară în Târgu Mureș să promoveze simboluri naționale precum: ia românească, imnul național, drapelul României ș.a.m.d. „Ia Românească” va fi cu siguranță un eveniment de succes având în vedere numele și calitatea celor care vor participa. Este mai mult decât un spectacol, ne dorim să fie un eveniment cultural de calitate având în vedere că în cadrul acestui eveniment vom avea ateliere de creație populară, cu artiști populari autentici, cum sunt Rafila Moldovan, Victoria Fodor, Mariana Deac și Maria Dumitru. În egală măsură trebuie să spun că avem un parteneriat cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș și o vom avea invitată pe doamna lector Livia Marc. După expoziție și vizitarea atelierelor de lucru, oaspeții noștri vor fi invitați la un spectacol de calitate la care aranjamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, condusă de prof. Ioan Conțiu. La spectacol vor fi prezenți artiști binecunoscuți din Ardeal, precum: Monica Pârlea, Alexandra Togănel, Claudia Mirițescu din Brașov, Iulia Maier, Ioan Cristian Țăran, Ina Todoran, Ovidiu Furnea și Anca Branea. Desigur, spectacolul va fi încununat de prezența doamnei Mariana Anghel, o extraordinară interpretă de muzică populară, pe care o cunoaștem cu toții. Spectacolul va fi colorat cu două ansambluri cunoscute în zona noastră, respectiv Ansamblul „Spice Mureșene”, îndrumați de prof. Rodica Botîrcă și prof. Silviu Fechete și, de asemenea, de pe Valea Mureșului Superior, avem invitat Ansamblul Rapsodia Călimanilor al Centrului Cultural Toplița, profesor-instructor Nicu Cif”, a povestit dr. Costi Dumitru.

Conservarea și promovarea unui patrimoniu

Iulian Praja a precizat că evenimentul va avea o dublă semnificație, iar efectul pe termen lung va fi unul deosebit de important.
„Scopul principal al acestui frumos și autentic eveniment este acela de conservare a patrimoniului cultural imaterial și de promovare a acestuia. Prin patrimoniu imaterial înțelegem costumele populare autentice, cântecele populare autentice, jocurile populare autentice ș.a.m.d., care vin din zone etnografice și etnofolclorice bine delimitate, astfel încât să putem contribui la educația prin cultură a publicului spectator și a tuturor celor care în timp vor revedea și vor viziona acest spectacol. Evenimentul va fi înregistrat și filmat, lucru care îi dă greutatea de a deveni document peste timp în ceea ce privește conservarea patrimoniului imaterial. Acest spectacol nu se întâmplă doar de dragul sufletelor noastre și a publicului spectator. El are și această misiune, să ne ofere o după-amiază frumoasă celor care vom fi acolo, în public sau pe scenă, dar dincolo de toate acestea el are o importanță deosebită în ceea ce privește aducerea pe scenă a ceea ce înseamnă patrimoniu imaterial din lada de zestre pe care noi o avem aici, în Ardeal, respectiv în România. Întotdeauna mi-a plăcut să asemăn folclorul, respectiv patrimoniul imaterial, cu o casă. Fiecare dintre cei care au o casă, fie că sunt părinți sau bunici, își doresc ca această casă să o dea mai departe celor care vin: nepoților și copiilor. Nimeni nu ar vrea ca această casă să se piardă, să ajungă pe mâinile nimănui. La fel trebuie să ținem și la folclor, pentru că dacă nu-l promovăm, nu îl identificăm în primă fază pentru a-l conserva și pentru a-l da mai departe prin spectacole, el se va pierde. Pierzându-se folclorul, ne pierdem din rădăcini, nu mai știm de unde venim și încotro ne îndreptăm, și ne pierdem din identitate. De aceea acest spectacol este foarte important pentru că el vine să aducă mult mai mult decât partea artistică. Este de-a dreptul un document care va rămâne peste ani și o mărturie a ceea ce înseamnă folclorul”, consideră managerul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Idei inedite pentru cadouri de Crăciun

Distribuie O dată u sosirea sezonului de iarnă, Centrul de Sticlă devine locul ideal pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.