Share

Home / Cultură / Tradiția de Sânziene, respectată la Pietriș

Tradiția de Sânziene, respectată la Pietriș

Una din tradițiile lunii mai este cea a Sânzienelor, sărbătorite pe 24 iunie, zi în care Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În această noapte, când se deschid cerurile, există mai multe obiceiuri. Fetele strâng flori de Sanziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul. În unele zone fetele își făceau coronițe din Sânziene pe care le lăsau peste noapte în grădini sau în locuri curate.

Alt obicei este acela în care coronițele  sunt  aruncate  pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș.

Sărbătoarea Sanziene 2019 marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. Obiceiul este păstrat cu sfințenie și de cei din zona Mureșului, printre care și cei din Pietriș, comuna Deda.

„În ziua de Sânziene se aduna flori de sânzaiană, după care se împlinesc atâtea coronițe câți membri are familia. În ce mă privește, în seara aceasta am aruncat 9 coronițe pe casa, pentru fiecare membru al familiei”, spune Maria Vlasa din Pietriș, comuna Deda, cadru didactic în cadrul Liceului Tehnologic „ Vasile Netea” din Deda.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Expoziţie despre Coreea de Sud, în Cetatea medievală

Primăria municipiului Târgu-Mureş organizează luni, 14 octombrie, de la ora 10.00, în incinta Cetăţii medievale …

Share
Share