Home / Administratie / FOTO: Se lucrează la Parcul Tineretului din Luduș!

FOTO: Se lucrează la Parcul Tineretului din Luduș!

Distribuie

Unul dintre obiectivele turistice ale orașului, loc de relaxare și distracție al ludușenilor a intrat în atenția edililor la 22 noiembrie 2016, atunci când Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cristian Moldovan cu privire la „Modernizarea, amenajarea și dotarea Parcului Tineretului”. Valoarea proiectului a fost estimată la 8,044 milioane de lei, cu TVA inclus.

Timp de aproape doi ani documentele pentru aprobarea finanțării au intrat în circuitul birocratic, dar la 8 octombrie 2018 au început primele lucrări pe șantier. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Termenul de finanțare al proiectului este 8 ianuarie 2020.

”În contractul semnat cu Primăria orașului Luduș, proiectantul general SC AT Studio SRL și constructorul SC Construct Mapcom SRL, ambele din Târgu-Mureș este prevăzut că firma constructoare trebuie să amenajeze spațiul verde al parcului cu suprafața de 22792 de metri pătrați care se compune din alei pietonale, spații de joacă, teren multifuncțional, anexă administrativă, pistă de alergare, sistem de iluminat, de sonorizare și Wireless”, a declarat consilierul local Liviu Botezan.

Se apropie finalizarea

Parcul Tineretului din Luduș este cunoscut de locuitorii orașului nu atât pentru serviciile oferite după decembrie 1989, ci pentru amplasarea sa, ideală pentru cetățenii de pe ambele maluri ale râului Mureș. Acum, trecătorii văd zilnic activitatea de pe șantier, văd că harta parcului începe să prindă contur pe teren. Coordonatorul lucrării, reprezentant al firmei SC Construct Mapcom Orosz Andrei, originar din Luduș, competent și avizat este mândru că poate oferi concetățenilor săi o parte din ceea ce este devenirea sa ca specialist. Despre lucrările propriu zise, spune că s-au făcut progrese în realizarea tuturor secțiunilor proiectului. Clădirea anexă în care sunt amplasate vestiarele pentru bărbați și femei, cu anexele lor sanitare, biroul administrației, sala cu panourile de comandă ale centralei termice și ale distribuției apei pentru irigare, precum și WC-ul public este terminată în proporție de 75%.

În aceste zile, în clădire se montează gresia și faianța. Asta, la interior. La exterior se fac placări cu piatră naturală urmând să fie montate patru așa numiți „pereți verzi”. Adică, în fața pereților de pe cele patru laturi ale clădirii se montează o plasă pe care se vor dezvolta plante cățărătoare cu rolul de a masca zidăria. Sus, terasa este parțial placată cu piatră și parțial cu gazon și plante naturale. Aceasta este o idee nouă și vom urmări cu atenție acest detaliu de construcție.

La partea de iluminat sunt montate rețelele electrice și urmează să se posteze în teren 57 de stâlpi care vin din Italia. Vor fi amplasate în final și 30 de reflectoare, iar pe gradenele amfiteatrului vor fi montate aproximativ 200 de lămpi cu leduri.

Orosz Andrei spune că cea mai dificilă lucrare a fost umplutura cu pământ adus din Cioarga și de la vechiul drum spre Turda și construirea gradenelor, o activitate migăloasă cu cofraje flexibile, reglabile. Etapa aceasta a trecut, gradenele sunt turnate și acum se construiesc doar cercurile de la capete, 14 bucăți, amenajări în care se vor planta arbuști ornamentali. Despre pista circulară de alergare, Orosz Andrei spune că „are o bază din beton peste care se toarnă un strat de asfalt de 30 de milimetri, iar ultimul strat constă într-un covor de tartan de 13 milimetri grosime.”

”Aleea pietonală va fi acoperită cu piatră naturală cubică, cu o față tăiată și cu rosturile uniformizate cu rășină epoxidică, o soluție agreată de doamnele și domnișoarele care vor merge la plimbare cu tocuri cui”, a declarat Orosz Andrei.

Cât despre încheierea la termen a lucrărilor, SC Mapcom speră că se va încadra în termenul stabilit prin contract.

„Firmei constructoare le-am comunicat că nu vom prelungi termenul și ca atare vom aplica penalitățile prevăzute în contract. Știu că se confruntă cu anumite probleme de personal, dar vom aplica penalizări chiar dacă îl vom putea prelungi în caz de forță majoră. Noi vrem urgentarea lucrărilor pentru că vrem să deschidem parcul cât mai repede”, a declarat Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș.

Reamintim că termenul de dare în folosință a Parcului Tineretului este 8 ianuarie 2020.

Ioan A. BORGOVAN

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.