Un nou proiect implementat de Consiliul Județean Mureș: ”Spunem NU Corupției”! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 194 Vizualizări

Un nou proiect implementat de Consiliul Județean Mureș: ”Spunem NU Corupției”!

Consiliul Județean (CJ) Mureș a finalizat vineri, 15 noiembrie, proiectul ”Spunem NU Corupției”, prin intermediul unei conferințe de presă organizată în incinta Hotelului ”Grand” din Târgu-Mureș.

Proiectul ”Spunem NU Corupției” a beneficiat de o finanțare în valoare 399.841,2 de lei din care 7.996,83 de lei reprezentând contribuția proprie a Consiliului Județean Mureș, prin intermediul Programului Operațional Capacitate Administrativă, în vederea implementării la nivelul instituției a prevederilor Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020.

Activități de promovare a integrității

La prezidiul conferinței de presă s-au aflat Péter Ferenc – președintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Cîmpeanu – vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, comisar șef de poliție Bogdan Machedon – șeful Direcției Județene Anticorupție Mureș, Codruța Togan – manager public în cadrul Consiliului Județean Mureș și Sanda Vițelar – consilier în cadrul Consiliului Județean Mureș.

Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea și consolidarea capacității Consiliului Județean Mureș de eficientizare a activităților de prevenire și combatere a corupției în administrația publică locală, promovarea integrității pentru îmbunătățirea performanțelor în activitate, transparentizarea procesului decizional, în acord cu așteptările beneficiarilor.

”Dați-mi voie să mulțumesc echipei de management și a unității de implementare a proiectului, cât și celor care efectiv au scris acest proiect”, a declarat Péter Ferenc.

”Nu cumva să creadă cineva că era important acest proiect pentru că sunt foarte mulți corupți în zona noastră, zona Consiliului Județean, nici vorbă, acest proiect are o importanță deosebită în pregătirea personalului și chiar în pregătirea membrilor Consiliului Județean Mureș. Este vorba despre monitorizarea factorilor vulnerabili, de a pregăti personalul ca în nicio situație să nu se întâmple anumite greșeli care pot duce la anumite erori în cadrul activității administrative. Au participat la cursuri toți angajații Consiliului Județean și membrii Consiliului Județean”, a mai spus președintele Consiliului Județean Mureș.

Mureș, județ model pe plan național

Obiectivele specifice ale proiectului, care a fost derulat pe durata a 16 luni, au fost implementarea la nivelul Consiliului Județean Mureș a prevederilor Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020, respectiv a Metodologiei de identificare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție, dezvoltarea abilităților și cunoștințelor personalului din Consiliul Județean Mureș și instituțiile subordonate pentru aplicarea standardelor legate de etică, integritate și transparența decizională, în scopul prevenirii și reducerii corupției, prin furnizarea unui program de instruire și informarea cetățenilor din județul Mureș cu privire la importanța implicării lor în identificarea și prevenirea faptelor de corupție prin difuzarea unui spot TV, distribuirea a 1.000 de pliante, amplasarea a 150 de afișe, publicarea informațiilor legate de proiect pe pagina web și pe conturile rețelelor de socializare ale Consiliului Județean Mureș.

”Le mulțumesc și îi felicit pe toți colegii din echipa de implementare a proiectului. Totul a plecat de la o discuție, în anul 2016, după aprobarea Strategiei de prevenire a corupției de la nivelul Consiliului Județean. A fost o muncă foarte grea, am beneficiat de această oportunitate, iar județul Mureș este al doilea județ din România care implementează un astfel de proiect”, a afirmat Alexandru Cîmpeanu.

Cursuri de perfecționare

În ceea ce privește rezultatele proiectului, acestea au vizat adoptarea la nivelul Consiliului Județean Mureș a procedurilor și instrumentelor de monitorizare a factorilor vulnerabili, susceptibili de a genera fapte de corupție, respectiv pentru prevenirea și combaterea corupției, introducerea de măsuri pentru creșterea gradului de aplicare a standardelor de integritate la nivelul Consiliului Județean Mureș. Totodată, personalul din cadrul Consiliul Județean Mureș a fost instruit și certificat la final în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității.

Cursurile de perfecționare au fost organizate în domeniile etică, integritate și prevenirea corupției și au vizat 180 de persoane, astfel: angajați ai beneficiarului: 101 de funcționari publici, 4 persoane de la cabinetul președintelui Consiliului Județean Mureș, 35 de consilieri județeni, inclusiv trei demnitari, președintele și vicepreședinții Consiliului Județean Mureș, precum și personal al instituțiilor subordonate: 20 de manageri și 20 de persoane care vor prelua atribuții de consilier etică.

Doresc să mulțumesc Consiliului Județean Mureș pentru că a avut inițiativa de a colabora în cadrul acestui proiect cu activități de prevenire anticorupție cu funcționarii din cadrul Consiliului Județean Mureș, cu scopul de creștere a integrității. Am considerat oportună participarea noastră, având în vedere experiența noastră în prevenirea și combaterea anticorupției de 14 ani și credem că expertiza noastră a adus plusvaloare activităților din cadrul proiectului”, a menționat comisar șef de poliție Bogdan Machedon.

Alex TOTH

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE