Mihai Eminescu, comemorat la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 258 Vizualizări

Mihai Eminescu, comemorat la Reghin

Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale au continuat duminică, 19 ianuarie, la Biserica “Înălțarea Domnului” din Reghin, prilej pentru un nou moment omagial dedicat poetului Mihai Eminescu, la împlinirea celor 170 de ani de la naștere. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Reghin, Biblioteca Municipală ”Petru Maior” Reghin, Protopopiatul Reghin și Despărțământul Reghin al Astrei. Momentul de sărbătoare a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de către părintele protopop Valentin Vârva și părintele Teodor Beldean, fost protopop al Reghinului. „Sărbătorim Ziua Culturii Naționale și totodată ziua de 15 ianuarie, ziua de naștere a marelui pot Mihai Eminescu. Peste tot în țară au fost organizate evenimente culturale și slujbe de pomenire a marelui poet Mihai Eminescu. Ținem și noi să marcăm acest eveniment important în biserica noastră Cu atât mai mult, pentru faptul că, în anul 2020 se împlinesc 170 de ani de la nașterea Poetului Național Mihai Eminescu”, a precizat protopopul ortodox al Reghinului.

Despre personalitatea Poetului Național a vorbit prof. dr. Florin Bengean, directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin.„Marele critic Garabet Ibrăileanu spunea: Eminescu este produsul cel mai genial pe care l-a făcut umanitatea. Cu siguranță, înainte de toate trebuie să mulțumim bunului și atotputernicului Dumnezeu pentru acestă sfântă și binecuvântată zi de duminică, când, iată, am participat în această biserică istorică la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. De puțină vreme, am petrecut cu toții sfintele sărbători ale Nașterii Domnului, a Anului Nou și a Bobotezei, lumina sfântă a Nașterii Mântuitorului în ieslea sărăcăcioasă din Betleemul Iudeii strălucește încă, și va străluci permanent în sufletele și inimile noastre. Iată că aceste sfinte sărbători se prelungesc în mod special pentru noi românii cu o sărbătoare culturală, o sărbătoare de suflet, o sărbătoare a recunoștinței. În ziua de miercuri, 15 ianuarie 2020, s-au împlinit 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, moment care a fost marcat de Primăria Reghin și instituțile de cultură prin evenimente culturale  majore dedicate poetului Mihai Eminescu. De asemenea, în toate unitățile școlare din municipiul Reghin, și nu numai, au avut loc activități dedicate poetului nepereche. Ca un corolar al acestor activități, ca o încununare a acestei săptămâni memorabile pentru cultura noastră românească, iată cât de plăcut este ca să-l evocăm și să-l comemorăm pe poetul Mihai Eminescu și aici în sfânta noastră biserică precum și la bustul său pentru a-i depune o cunună de flori și pentru a ne ruga pentru sufletul său nemuritor, care, acolo sus în ceruri. Cu siguranță, el veghează asupra noastră și este bucuros de ceea ce facem noi în această duminică, numită și a recunoștinței, când aducem florile recunoștinței noastre pentru cei de dinaintea noastră, și mai ales pentru poetul nepereche, Mihai Eminescu”, a precizat prof. dr. Florin Bengean,

Slujbă de pomenire

După oficierea Sfintei Liturghii, întrega suflare a participat a bustul poetului, la slujba de pomenire oficiată de către părintele protopop Valentin Vârva și preoții  Ionel Iacob și Alin Șut. La final, reprezentanții Casei de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară” și Bibliotecii Municipale ”Petru Maior”, respectiv prof. Ioan Conțiu și  prof. dr. Florin Bengean, au depus o coroană  de flori la bustul poetului situat în fața Bisericii “Înălțarea Domnului”, opera sculptorului reghinean Simion Moldovan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE