Școala din Gheja, în domeniul public Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 284 Vizualizări

Școala din Gheja, în domeniul public

În ultima perioadă, Primăria orașului Luduș a derulat o serie de proceduri pentru înscrierea în evidențele de publicitate imobiliară a imobilelor din proprietatea sa. După întocmirea documentației topo-cadastrale privind imobilul „Școala Generală Gheja” care este înscris la poziția nr. 72 din Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Orașului Luduș, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 36/2001 și Hotărârea Guvernului nr. 964/2002, este necesară dezmembrarea imobilului în suprafață  totală de 8.635 de metri pătrați în două parcele: Parcela I în suprafață de 745 de metri pătrați se readnotează în favoarea vechilor proprietari; Parcela II în suprafață de 7.890 de metri pătrați și clădirea școlii se transcriu într-o carte funciară nouă, cu număr cadastral nou, în favoarea Orașului Luduș – domeniu public. După dezmembrare urmează întabularea imobilului din strada Dezrobirii nr. 1, în suprafață de 7.890 de metri pătrați, categoria de folosință curți – construcții și reevidențierea clădirii școlii.

În Raportul de specialitate privind înscrierea imobilului „Școala Generală Gheja” în evidențele de publicitate imobiliară, în proprietatea Orașului Luduș – domeniu public, Anca Năsăudean, șefa Serv. „Investiții, Achiziții, Domeniu Public”, precizează  că în conformitate cu articolul 286 (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, privind Codul administrativ: Domeniu Public este alcătuit din bunurile prevăzute la articolul 136 alineatul (3) din Constituție, din cele stabilite în anex și din orice alte bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public, și sunt dobândite de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale prin unul dintre modurile prevăzute de lege. De asemenea, la anexa nr. 4, în Lista cuprinzând unele bunuri care aparțin domeniului public al orașului, la punctul 5 sunt evidențiate „terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea consiliul local și primăria, precum și instituțiile  publice de interes local, cum sunt: teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile și altele asemenea. Și, în continuare Anca Năsăudean precizează că „Ținând cont de prevederile art. 156, alin. (4) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară aprobat prin Ordinul A.N.C.P.I. nr. 700/2014, în cărțile funciare în care se înscriu drepturile statului și ale unităților administrativ-teritoriale asupra bunurilor aparținând domeniului public sau privat al acestora se va indica în mod obligatoriu apartenența bunului la domeniul privat ori, după caz, la domeniul public al statului sau al unității administrativ-teritoriale. Trecerea bunului dintr-un domeniu în altul, în condițiile legii, nu modifică felul înscrierii din cartea funciară, efectuându-se doar o mențiune privind schimbarea domenialității concomitent cu modificarea corespunzătoare a înscrierii inițiale”.

Ținând cont de toate acestea, Anca Năsăudean propune Consiliului local Luduș înscrierea imobilului „Școala Generală Gheja” în domeniul public al orașului Luduș, acesta fiind un bun de interes public local.

În Referatul de aprobare, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan a precizat că: „Este necesară înscrierea imobilului „Școala generală Gheja”, înscris la poziția nr. 72 din Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Orașului Luduș, aprobat prin HCL Luduș nr. 36/2001 și HG nr. 964/2002, în domeniu public al Orașului Luduș, fiind bun de interes public local”. Proiectul de hotărâre privind înscrierea imobilului „Școala Generală Gheja” în evidențele de publicitate imobiliară, în proprietatea Orașului Luduș, domeniu public a fost prezentat aleșilor locali în ședința ordinară din 25 februarie 2020 și a fost aprobat în unanimitate.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE