Asociaţiile magistraţilor salută declararea OUG 23/2020 ca neconstituţională Comunicate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 925 Vizualizări

Asociaţiile magistraţilor salută declararea OUG 23/2020 ca neconstituţională

Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) salută decizia Curții Constituționale din data de 2 iunie 2020, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului și s-a constatat că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice este neconstituțională în ansamblul său, potrivit unui comunicat semnat și remis de către reprezentantele celor trei organizații. 

 

Decizia Curții Constituționale vine în urma demersului făcut de AMR, UNJR și AJADO în data de 21 februarie 2020, când, printr-o cerere adresată Avocatului Poporului, cele trei asociații profesionale au solicitat sesizarea Curții Constituționale a României cu privire la unele dispoziții din OUG 23/2020 ce încalcă independența judecătorilor și dreptul părților la un proces echitabil.

În susținerea sesizării adresate Avocatului Poporului asociațiile  de magistrați au invocat faptul că nu este motivată situația extraordinară care ar fi impus Guvernului adoptarea ordonanței de urgență, că lipsește avizul Consiliului Superior al Magistraturii și că sunt aduse atingere drepturilor fundamentale ale persoanelor.

În cuprinsul cererii a fost semnalată o problema de o gravitate extraordinară, și anume că: “Prin textul criticat al ordonanţei de urgenţă se instituie o nouă abatere disciplinară pentru judecători, modificându-se, practic, statutul judecătorilor, o componenţă esenţială a sferei de relaţii sociale privitoare la justiţie, afectându-se independenţa judecătorilor, chemaţi să aleagă între obligativitatea respectării termenelor prevăzute de ordonanţă ,,sub spectrul sancţionării disciplinare, şi obligativitatea respectării dreptului fundamental la un proces echitabil al oricărui cetăţean, o componentă esenţială a acestuia fiind dreptul la apărare în faţa unei instanţe independente prevăzute de lege.”

AMR, UNJR, AJADO au subliniat în sesizare că “gravitatea instituirii unei abateri disciplinare noi printr-o ordonanță de urgență, fără avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, este fără precedent (…) Lipsa avizului Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă un viciu de natură a atrage neconstituționalitatea actului normativ, fiind încălcate flagrant prevederile art. 134 alin. 4 din Constituţie”.

De asemenea, asociațiile au arătat că dispozițiile ordonanței încalcă regulile fundamentale ale statului de drept care statuează supremația legii, independența justiției și dreptul la un proces echitabil.

“Prin dispozițiile criticate se încalcă prevederile art. 115 alin. 6 din Constituție și ale art. 125 alin. 2 din Constituție, cetățenii fiind invitați, practic, să se adreseze unei instanțe a cărei independență este fundamental afectată prin instituirea unei abateri disciplinare ce impune judecătorilor să soluționeze cauza în termenele extrem de scurte prevăzute de actul normativ, cu ignorarea dreptului fundamental la un proces echitabil și a dreptului la apărare. În acest mod, accesul la instanța și procesul echitabil devin forme fără fond“, au atras atenția asociațiile profesionale semnatare.

Prin decizia pronunțată în 2 iunie 2020, Curtea Constituțională a lipsit de efecte normele profund neconstituționale și nocive pentru independența sistemului judiciar, îndeplinindu-și rolul de garant al respectării Constituției.

AMR, UNJR și AJADO vor face, în continuare – așa cum au declarat și pe 21 februarie 2020 –  toate demersurile legale necesare pentru apărarea independenței justiției, în toate componentele sale, cât și pentru garantarea și protejarea drepturilor fundamentale ale persoanelor.

 

Jud. dr. Andreea Ciucă,       Jud. Dana Gîrbovan      Jud. Florica Român

AMR                                  UNJR                         AJADO

 

Foto: judecător Andreea Ciucă

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE