Home / Administratie / Comuna Solovăstru, dezvoltare pe toate planurile

Comuna Solovăstru, dezvoltare pe toate planurile

Distribuie

Comuna Solovăstru își continuă procesul de dezvoltare început în urmă cu patru ani când la cârma comunei a venit Ilie Chirilă Tătar. Despre proiectele derulate în ultimii ani precum și despre cele ce urmează să fie implemetate ne-a vorbit primarul comunei Solovăstru în interviul care urmează.

Reporter: Cum ați caracteriza ultimii patru ani, din prisma proiectelor existente la nivelul comunei Solovăstru?

Ilie Chirilă Tătar: Au trecut repede patru ani de mandat, timp în care am fost foarte implicat în toate activitățile ce țin de o primărie și nu numai. La preluarea mandatului, credeam că tot ce ține de un proiect în infrastructură legat de documentație, avize, proceduri trebuie să meargă pe un făgaș normal, nu să întâmpini atâtea greutăți în implementarea lor. Pot spune acum că nu e deloc așa, lucrurile nu merg cum ar trebui și de multe ori munca unui primar nu este apreciată de unii, exact din cauza sistemului care funcționează greoi.

Rep.: Cu ce ați început?

I.C.T.: Am început cu două proiecte pe fonduri europene în 2016, pe Măsură 7.2 – Infrastructură rutieră și extinderea rețelei de apă canal. Au fost două proiecte mari ambițioase pentru un primar la primul mandat, care s-a bucurat de sprijinul și experiență celor din cadrul primăriei. În octombrie 2017 am reușit, după mai mult de un an, să semnez contractele de finanțare ale acestora la AFIR. Dacă cel de extindere a rețelei de apă canal a decurs cât de cât normal, fiind în proporție de 97% finalizat, astăzi cel de modernizare a drumurilor a reușit să-mi albească ceva fire de păr. În sfârșit, după patru licitații am reușit să avem semnat contractul de proiectare și execuție. A fost un drum lung cu mult stres și consum de energie pentru cei 9.245 de metri de drumuri care vor fi asfaltate în comuna Solovăstru, lucrări care așteaptă să înceapă în această toamnă și care au 10 luni termen de execuție. De acum lucrurile sunt mult mai simple doar câteva avize pentru eliberarea autorizației de construcție. Un alt proiect care se află la CNI este cel de modernizare al căminului cultural Jabenița, a fost adjudecat după mai multe licitații și s-au demarat lucrările care s-au încheiat fără a întâmpina greutăți în tot ce a ținut de execuție. În prezent, căminul este funcțional și corespunde cerințelor din ziua de azi.

Rep.: Dar în ce privește proiectele cu finanțare europeană?

I.C.T.: În tot acest timp nu am oprit motoarele și am depus în scurt timp un proiect pe Măsură 7.6, cu finanțare 100% fonduri europene, un proiect de modernizare și dotare a căminului cultural din Solovăstru. Proiectul este în faza de execuție, nu am întâmpinat până în acest moment nici un fel de dificultăți, totul decurge normal, lucrările fiind în grafic. Urmează achiziția pentru dotări audio video, mobilier, costume populare etc. Pe lângă aceste proiecte mari și importante am accesat prin GAL Prietenia Mureș Harghita o achiziție de ulilaje pentru serviciul de gospodărire comunal. Mai exact, este vorba de un tractor 4×4, remorcă, cisternă, freza, mătură pentru asfalt în valoare de 37.000 de euro, bani din fonduri europene.

Rep.: Din fonduri proprii ce proiecte ați avut în vedere în acești patru ani?

I.CT.: Un proiect finanțat din buget local cu 400.000 de lei este aproape de finalizare în câteva zile. Este vorba de extinderea rețelei electrice în zona Mociar, finanțarea noastră fiind de 63,5% din valoarea acestei lucrări. Vreau să precizez că aceste contracte au fost atribuite prin licitație în SICAP, conform legislației în vigoare privind achizițiile publice.

Rep.: Ați avut probleme ca urmare a inundațiilor din această vară. Cum veți remedia pagubele?

I.C.T.: În maxim o săptămâna vor începe două proiecte importante pentru comunitatea noastră, respectiv construcția a două poduri peste râul Gurghiu, unul în Jabenița, extrem de așteptat de locuitorii acestei localități încă din anul 2000, când fiecare promitea execuția acestui pod, și un pod în Solovăstru care face legătura cu Capul Dealului. Ambele poduri au fost distruse de inundațiile din acesta vară, Guvernul alocând din fondul de rezervă pentru situații de urgență suma de 4.500.000 de lei pentru construcția lor.

Rep.: Ce alte proiecte concrete aveți la nivel de comună?

I.C.T.: Nu am omis invesțiile în școli. În această vară am pus parchet nou în sălile de clase, garduri, camere video de supraveghere, iar pentru cei mici, aparate de joacă în aer liber. Copiii vor avea bucuria, atunci când situația ne va permite, să inaugurăm cele două locuri de joacă din ambele localități care sunt gata să fie puse la dispoziția lor. Am început dotarea unor spații verzi cu aparate de joacă și continuăm cu foișoare acoperite pentru cei care vor să stea la o poveste, un joc de șah sau table fiecare după bunul plac. În comună, monitorizarea cu camere video aduce un plus de siguranță. În acest context, numărul furturilor a scăzut semnificativ în acest moment pe domeniul public, monitorizarea se face cu 14 camere video. Cu siguranță, numărul lor va crește în viitor. Aș mai avea multe de adăugat legat de activitatea mea în acești ani, am amintit doar lucrurile mai importante, cele secundare urmează să le aprecieze cei care locuiesc în comună noastră. Am depus nu demult un proiect finanțat din Fondul de Mediu pentru modernizarea iluminatului public în comuna noastră cu tehnologie de ultima generație care sunt mai mult decât sigur că va fi implementat în viitorul apropiat. În ceea ce privește pădurea, care se află în proprietatea Primăriei din zona unității militare Mociar, intenționez să schimbăm categoria în amenajamentul silvic, să devină pădure parc loc de recreere și agrement pentru locuitorii comunei noastre.

Rep.: Ce urmează?

I.C.T.: Urmează un mandat greu zic eu care necesită multă muncă. Trebuie reînnoit PUGul anul viitor, cadastrarea sistematică care se mișcă foarte greu din anumite motive, recensământul agricol, recensământul populației. Perioada 2021-2027 va aduce noi provocări în ce privește atragerea de fonduri europene, plus multe altele care nu pot rămâne doar vorbe, trebuiesc transpuse în fapte, ceea ce nu va fi deloc ușor. A promite e cel mai ușor de aceea, de aceea voi încerca să nu duc electoratul cu vorba în campania electorală care va urma și voi lăsa faptele să vorbească voi răspunde întrebărilor de orice fel ale cetățenilor. Am planuri mari și energie suficientă și mă voi înscrie în cursa electorală pentru un nou mandat, cel mai probabil fără culoare politică, și sunt convins că împreună și sprijinit de angajații Primăriei de cetățeni vom reuși să dezvoltăm comuna Solovăstru! Dumnezeu fie cu noi!

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Consilieri noi în Consiliul Local Târgu Mureș

Distribuie În cadrul unei ședințe extraordinare care a fost convocată vineri, 15 martie, de către …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.