Home / Administratie / FOTO: Soós Zoltán, ”primarul mâinilor curate”, și consilierii locali din Târgu Mureș au depus jurământul!

FOTO: Soós Zoltán, ”primarul mâinilor curate”, și consilierii locali din Târgu Mureș au depus jurământul!

Distribuie

Primarul ales al municipiului Târgu Mureș la scrutinul din 27 septembrie, Soós Zoltán, a depus jurământul de învestire în funcția de primar luni, 26 octombrie, cu prilejul unei ceremonii organizată cu măsuri speciale de siguranță sanitară, găzduită de Sala mare de ședințe a Primăriei municipiului Târgu Mureș. La alegerile locale din 27 septembrie, Soós Zoltán a candidat independent și a fost declarat câștigător cu scorul de 50,53% (28.211 de voturi)

Dorin Florea, absent de la ceremonie

N-a fost ca la Sărmașu, unde vineri, 23 octombrie, la ședința de învestire a noului primar, Valer Botezan, a participat și primarul învins, Ioan Mocean, care a felicitat noua echipă care va administra orașul în următorii 4 ani și care chiar a transmis câteva recomandări în acest sens câștigătorului alegerilor din 27 septembrie.

La Târgu Mureș, primarul care a condus destinele municipiului timp de două decenii, Dorin Florea, a lipsit de la ceremonie, la fel cum în ultimii ani a lipsit de la majoritatea ședințelor de Consiliu Local.

Au fost în schimb prezenți, la prezidiul ședinței, Mara Togănel – prefectul județului Mureș, Nagy Zsigmond – subprefectul județului Mureș și Péter Ferenc – președintele Consiliului Județean Mureș.

21 de consilieri locali au depus jurământul

La ședința de constituire a Consiliului Local al municipiului Târgu Mureș au participat, și au depus jurământul, 20 de consilieri locali, după cum urmează: Radu Florin Bălaș (POL), Berecki Sándor (UDMR), Frunda Csenge Orsolya (UDMR), Alexandru György (PNL), Jakab István Attila (UDMR), Kakassy Blanka (UDMR), Kelemen Atilla Márton (UDMR), Sergiu Claudiu Maior (Pro România), Călin Moldovan (Pro România), Ervin Molnar (PNL), Pápai László Zsolt (POL), Sergiu Vasile Papuc (PSD), Radu Mircea Pescar (PMP), Portik Vilmos László (UDMR), Sebastian Emil Pui (PSD), Szabó Péter (UDMR), Iszlai Tamás (UDMR), Tamási Zsolt József (UDMR), Venczi Vidor János (UDMR) și Bogdan Costin Voicu (PNL).

Din sală au lipsit doi consilieri locali, Szabó Árpád (UDMR) – care a depus jurământul online, și Horațiu Suciu (PNL) – despre care s-a afirmat că absentează motivat.

Într-o ședință viitoare a Consiliului Local Târgu Mureș, cel de-al 23-lea loc de consilier local va fi ocupat, prin jurământ, de un membru supleant aflat pe lista de candidați a PMP.

Matematic, cele 23 de mandate de consilieri locali sunt distribuite următoarelor formațiuni politice: 11 pentru UDMR, 4 pentru PNL, 2 pentru PMP, 2 pentru POL, 2 pentru Pro România și 2 pentru PSD.

Apel la îngroparea ”securii politice”

Noua echipă de aleși locali care va conduce municipiul Târgu Mureș în următorii 4 ani a fost felicitată de președintele Consiliului Județean Mureș.

”Campania electorală, chiar dacă a fost lungă, s-a terminat. Sper că a înțeles toată lumea că luptele politice nu mai sunt. În acest moment, ceea ce este important pentru noi toți este să facem totul ca acest municipiu, acest județ să înflorească, să încercăm să dezvoltăm acest oraș care cred că este orașul nostru de suflet, al tuturor”, a îndemnat președintele Consiliului Județean Mureș, care deține și funcția de lider al UDMR Mureș.

”Să nu uitați, oamenii care v-au ales au așteptări deosebit de mari de la dumneavoastră”, a transmis, realist, Péter Ferenc.

”Sunt lângă dumneavoastră, sunt lângă voi, și voi face totul ca să vă ajut ca toate proiectele municipiului Târgu Mureș să fie realizabile și cu ajutorul Consiliului Județean”, a mai spus președintele Consiliului Județean Mureș.

”Chiar doresc să fiu un membru al echipei dumenavoastră”, și-a încheiat alocuțiunea Péter Ferenc.

Cele 5 principii ale lui Soós Zoltán

În mesajul său adresat târgumureșenilor, Soós Zoltán a afirmat că la baza proiectului de guvernare locală pe care dorește să îl implementeze la Primăria municipiului Târgu Mureș stau 5 principii de la care nu va face rabat ”sub nicio formă”.

”Târgu Mureș nu are cetățeni de rangul 1 și rangul 2, orașul aparține tuturor. Consiliul Local nu trebuie să servească interesele de grup sau de partid, ci doar interesele cetățenilor. Cred în diversitatea culturală, drept urmare voi păstra tradițiile și voi susține rolul de creator de cultură a Târgu Mureșului. Implicarea în viața politică a târgumureșenilor nu trebuie să se rezume doar la alegerea reprezentanților lor, toate deciziile majore trebuie luate în urma consultării tuturor celor vizați. Târgu Mureșul trebuie să funcționeze deschis și transparent, trebuie să fie un oraș în care corupția nu își are locul, în care toate informațiile de interes public sunt la îndemâna tuturor, ușor accesibile”, a enumerat Soós Zoltán principiile după care se va ghida.

”Orașul nu a ajuns pe mâna ungurilor, ci a târgumureșenilor. Am spus că voi fi primarul fiecărui târgumureșean. Aceasta nu este o promisiune de campanie, este o piatră de temelie a politicii mele”, a rostit primarul municipiului Târgu Mureș.

”Să așezăm economia Târgu Mureșului pe noi fundamente, să fie competiție între investitori pentru a-și porni o nouă afacere în mijlocul Transilvaniei, aici. Să fie locuri de muncă de calitate, să fim un oraș locuibil și ordonat, cu mobilitate urbană la standarde europene, siguranță publică adecvată și spații pentru sport și recreere în care să se poată studia, lucra, relaxa”, a transmis Soós Zoltán.

”Așa cum am spus de mai multe ori, ne începem activitatea cu un inventar. Va urma un audit care va face lumină în ceea ce privește bugetul, funcționarea aparatului administrativ, a societăților comerciale subordonate și patrimoniului orașului. Abia cu concluziile în mână vom ști exact ce anume vom putea realiza și în ce ritm”, a precizat edilul șef al ”Orașului Trandafirilor”.

”Sarcina noastră este să facem din Târgu Mureș un oraș demn de trecutul său și care își clădește viitorul. Succesul va veni doar dacă vom avea o altă abordare și vom colabora. Dacă noi, liderii acestui oraș, nu urmărim câștiguri personale, ci ne dăm toată silința pentru oraș, dacă nu funcția ne face mândri, ci realizările noastre, dacă nu ne concentrăm pe ceea ce ne separă, ci pe ceea ce ne unește, adică dragostea pentru oraș și încrederea pentru schimbare, pentru toate acestea trebuie să ne schimbăm și noi, trebuie să facem o altfel de politică și să ne respectăm reciproc. Vom avea diferende, fără îndoială, dar vă rog să nu fie de sorginte politică sau de partid. Disputele noastre să se bazeze pe argumente ce țin de interesele orașului, și nu de interesele personale sau politicianiste. Pe acestea le lăsăm afară, cu paltonul, la intrare, să avem mâinile curate nu doar de la spălatul des, ci pentru că nu le băgăm unde nu le e locul. Nu vor exista excepții în acest sens, nici dublă măsură”, a mai menționat Soós Zoltán.

Îndemn la echilibru și curaj pentru dezvoltare

Discursul de final i-a aparținut prefectului județului Mureș, care a felicitat ”pe fiecare în parte și pe toți la un loc” pentru mandatele obținute.

”Aveți ocazia de a dovedi că Târgu Mureș se poate înscrie, de data aceasta cu șanse reale, în competiția cu centrele urbane ale Transilvaniei. Acest demers însă necesită multă seriozitate și mult curaj”, a ridicat ștacheta Mara Togănel.

”Valoarea cea mai însemnată a acestui oraș sunt oamenii. Vă rog tare mult, doamnelor și domnilor consilieri, să vă aplecați cu multă responsabilitate și să vă gândiți ce puteți să faceți dumneavoastră pentru cei care v-au votat”, a îndemnat prefectul județului Mureș.

”Transparența trebuie să fie cuvântul de ordine al mandatului dumneavoastră”, a fost de părere Mara Togănel.

”Târgu Mureș trebuie să fie motorul de dezvoltare al județului nostru. Nu putem avea un județ puternic cu un Târgu Mureș slab”, a mai afirmat prefectul județului Mureș, care a accentuat și importanța dezvoltării Zonei Metropolitane și atragerii fondurilor europene.

”Vă îndemn, așa cum cred că este bine să o fac, la mult echilibru și la mult curaj și să nu uităm cu toții că începând de astăzi Târgu Mureș are sens unic: dezvoltarea”, a conchis Mara Togănel.

Curiozități (ne)văzute sau… (ne)auzite

La depunerea jurământului, consilierii locali au avut libertatea de a-și încheia textul standard cu formula religioasă ”Așa să îmi ajute Dumnezeu”. Singurul ales local care nu a invocat divinitatea a fost Pápai László Zsolt, reprezentant al ”oamenilor liberi”.

9 din cei 18 consilieri locali bărbați prezenți au preferat să își asorteze costumul cu cravată, în timp ce 9 domni au ales varianta casual, mai lejeră, fără cravată.

Decanul de vârstă al consilierilor locali este Radu Pescar, reprezentant al PMP.

Cel mai tânăr consilier local este Frunda Csenge Orsolya (UDMR).

Singurii consilieri locali care nu au citit jurământul de pe foaie, ci l-au rostit din memorie, au fost Călin Moldovan (Pro România) și Ervin Molnar (PNL).

Ervin Molnar (PNL) a fost singurul consilier local care și-a schimbat masca pe care o purta în timpul ședinței pentru a-și pune o mască nouă în momentul depunerii jurământului.

Discursul noului primar al municipiului Târgu Mureș ținut după depunerea jurământului a fost bilingv și a durat 21 de minute și 21 de secunde.

Soós Zoltán și-a lecturat discursul de pe niște cartonașe speciale, de culoare albastră, tipărite special pentru eveniment.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

2 comentarii

  1. Ei, ce să-ți zic, ăia dinainte care l-au votat pe Florea de 5 ori nu au fost târgumureșeni, așa-i? Numai ăștia care te-au votat pe tine acuma îs târgumureșeni, nu? Băi nene, pe tine te-au votat MAGHIARII!!! Acum orașul este al MAGHIARILOR! Care o să dea înainte cu autonomia până în pânzele albe! Vrei să îți spun ce discută maghiarii de pe stradă de la mine? N-are rost să îți spun, fiindcă deja știi!

    „Nu încape îndoială că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani trebuia oprit.”

    Deci toate asfaltările de străzi și izolări de bloc și absolut tot ce a făcut Florea și Maior în ultimii 20 de ani trebuia să se oprească, nu?

    „Să fim un oraș locuibil și ordonat, cu mobilitate urbană la standarde europene, siguranță publică adecvată și spații pentru sport și recreere, în care să se poată studia, lucra, relaxa.”

    Ce spații de recreere mai trebuie nene, e plin orașul de parcuri la tot pasul.
    Și care oraș nelocuibil? Poate la tine în garsoniera ta cu 6 copii nu este spațiu de locuit, la mine acasă este destul.
    Și cine o încercat să reconstruiască sportul de au câștigat supercupa României dacă nu Maior?

    Ești smintit nene, ar trebui să te dea în judecată Florea și Maior la ce afirmații calomnioase faci.

    Și normal că o să lucreze cu tine consiliul Județean cum nu au vrut niciodată să lucreze cu Florea și cu Maior fiindcă ești MAGHIAR!!!

    Și normal că și consilierii UDMR acum vor vota absolut TOATE PROIECTELE TALE FIINDCĂ EȘTI MAGHIAR!
    Înainte tot ce punea Florea la înaintare era votat contra de către consilierii UDMR CARE AVEAU MAJORITATEA ÎN CONSILIUL LOCAL!!!

    Deci, da, o mare farsă.

    Plus că eu ca român nu dau doi bani pe declarațiile tale că tu ești primarul tuturora și că Târgu-Mureșul rămâne în România, parcă văd că tu o să dai absolut toate autorizațiile necesare pentru manifestări pro-autonomie care sunt neconstituționale și ating la indivizibilitatea teritoriului României.

    Măcar Florea le punea bețe în roate și nu le dădea autorizație. Tu o să le dai absolut tot ce le trebuie și o să ne trezim iarăși cu regiune autonomă la un moment dat fix în regiunea autonomă maghiară din anii 60!

  2. Puteau sa ia jos masca cand vorbrsc macar,sau depun juramantul.Nici nu vedem cine sunt alesii.In alte tari asa se face,cine vorbeste ia jos masca.Pentru ai nostrii e mai bine sa nu vedem fetele😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.