Home / Luduș / Un preot din Luduș trimite apă în deșert

Un preot din Luduș trimite apă în deșert

Distribuie

Preotul Sorin Valer Russu a aboslvit Facultatea de Teologie Greco-Catolică de la Blaj în anul 1994, după care a realizat un masterat în teologie pastorală și un doctorat în istorie cu o teză în istoria biserciească. A fost preot paroh Zau de Câmpie până în anul 1998, iar de atunci este administrator parohial la Parohia Greco-Catolică din Luduș. Părintele Russu este cunoscut pentru activitatea socială pe care a desfășurat-o de-a lungul anilor fiind inițiatorul mai multor proiecte sociale care s-au adresat atât seniorilor cât și copiilor. În ultima perioadă, atenția părintelui Russu este împărțită între ajutorul dat românilor aflați în nevoie, cât și a celor aflați în zone geografice în care condițiile sociale și economice pun în pericol însăși viața și sănătatea oamenilor.

”Apă în deșert”

Proiectul Kenya. De ce?

„Eu urmăresc activitatea socială internațională, în special pe zona Africii și am văzut apelul unei organizații Sharing Love din Kenya prin care eram solicitați să ajutăm copiii din triburile deșertului Khalvi”, spune părintele Russu.

Apelul pentu salvarea unor copii din deșert l-au determinat pe preotul din Luduș să caute un mod de a lua legătura cu cineva din zonă. Mijloacele tehnice moderne au favorizat cunoașterea unui misionar român, preot Romano-Catolic din Dioceza de București, acesta fiind misionar în Kenya în localitatea Hurri Hills.

„Am reușit să intru în legătură cu el și i-am spus că vreau să răspund apelului lansat, dânsul a fost încântat și mi-a spus cu ce îi pot ajuta”, spune preotul Russu.

În acea perioadă, în Kenya era o secetă severă și oamenii aveau mare nevoie de apă potabilă.

Apelul disperat nu putea să fie ignorat și în două zile au fost adunați banii pentru un transport de apă în deșert. Mai complicate au fost formalitățile de transfer al banilor pentru închirierea unei cisterne de apă. „Apa trebuie transportată la câteva zeci de kilometri pintr-un deșert bolovănos. Am văzut fotografii din anii 70 de acolo, erau copaci pe atunci, era iarbă și o vegetație acceptabilă, dar defrișările negândite au produs seceta care acum îi chinuie pe oamenii care formează o comunitate de 4.200 de persoane. Primul transport a fost un mare succes, au venit de acolo mulțumiri impresionante, i-am mulțumit și eu părintelui Aurelian Herciu care s-a ocupat de transport”, își amintește acum părintele Russu.

După această intervenție am continuat să alimentăm rezervorul de apă al comunității cu fonduri colectate din țară, de la enoriași. Donatorii din România au asigurat apa necesară funcționării școlii, o condiție impusă de normele de igienă existente în Kenya. Proiectul „Apă în deșert” a continuat până în momentul în care a venit sezonul ploios, atunci când s-a umplut rezervorul de 70.000 de litri. Dacă acum era apă suficientă, prin proiectul Kenya au fost construite patru rezervoare de câte 10.000 de litri cu ajutorul unor sponsori generoși și au fost inițiate și alte forme de ajutor, dar despre acestea, într-un alt material.

Totuși, de ce Kenya?

La această întrebare, preotul dr. Sorin Valer Russu din Luduș răspunde cu sinceritate: „Foarte multă lume m-a întrebat că de ce nu ajut copiii din Luduș, din România și mă preocupă soarta copiilor din Africa. Am explicat că în România copiii suferă, ceea ce este intolerabil, fie din lipsa afecțiunii părintești, fie din lipsa de interes a statului. La noi, dacă este cazul, intervine statul, ia copilul și îl ajută, atât cât poate. Acolo, în Kenya nici statul, nici părinții și nici clima nu îi ajută pe copii, pe acele ființe neajutorate și prea puțin vinovate de condițiile  în care trăiesc. La noi sunt mai mulți factori care ajută copiii: părinții, bunicii, primăria, statul sau biserica. Noi, reprezentanții bisericii, suntem datori să ajutăm orice suflet de om, indiferent de longitudinea și latitudinea pe care este situată comunitatea respectivă”.

Vom continua să relatăm despre ”Proiectul Kenya” care se extinde în Uganda și Etiopia cu noi forme de ajutor, cu noi obiective umanitare.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Start la ediția cu numărul 2 a campaniei ”High or Alive”

Distribuie „Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din …

1 comentariu

  1. Cristescu Camelia

    Bravo! O inițiativă de lăudat a preotului din Luduș. Și oamenii de acolo au nevoie de ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.