Dumitru Dinu Cotoi: „Batoșul, pe bună dreptate este o comună de viitor” Administratie
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 796 Vizualizări

Dumitru Dinu Cotoi: „Batoșul, pe bună dreptate este o comună de viitor”

Anul 2020 va rămâne în istorie ca fiind anul pandemiei COVID-19, stare care din păcate persistă și în acest an. Cert este că unele lucruri nu mai sunt la fel, nu și preocuparea pentru bunul mers al lucrurilor. Un exemplu în acest sens este și cel al conducerii comunei Batoș, mereu preocupată de îmbunătățirea condițiilor de trai a locuitorilor săi. Pe Valea Luțului, proiectele de investiții nu au ținut cont de pandemie, cei din Batoș șiau văzut de treabă, fapt pentru care pot bifa câteva realizări.

„Am reușit ca pe fiecarte stâlp să punem o lampă cu LED extrem de eficiente, astfel că ne putem bucura de un iluminat în comună cum nu am mai avut până acum. Pentru crescătorii de animale, pentru care am avut întotdeauna un sprijin, am realizat și dat în folosință o platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, dotată cu utilaje și toate cele necesare pentru ca ea să funcționeze. Fără această platformă, fermierii nu pot primi suvbenția pe cap de animal de la APIA, ea fiind o condiție obligatorie. La toate acestea se adaugă asfaltarea străzilor din comună. O primă etapă include asfaltarea a 6 kilometri de străzi din satele aparținătoare comunei, la care se adaugă șanțuri, rigole, carosabile, lucrări care continua în prezent. Nu în ultimul rând, trebuie amintit aici reabilitarea dispensarului medical uman din localitatea Batoș și construcția grădiniței din localitatea Dedrad”, a precizat Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș.

Dispensarul medical uman din Batoș va fi finalizat în acest an

Proiect pentru Școala din Batoș

Batoșul este printre puținele comune care s-a trezit după 1990 cu toate școlile retrocedate, fapt care a necesitat o muncă asiduă în ce privește recuperarea lor. Ultima pe lista este școala din Batoș.

Școala Gimnazială Batoș

„Pe perioada mandatelor anterioare învățământul a fost una din prioritățile noastre, în acest sens am cumpărat școli, grădinițe. Mai mult de atât, am întocmit proiecte pentru care am și primit finanțare, europeană, de la guvern sau din bugetul local, astfel încât am reușit ca în fiecare sat din comună să oferim copiilor condiții bune de învățământ. În toamna anului 2020 am achiziționat încă o școală, cea din localitatea Batoș, clădire retrocedată. Suntem pe lista de așteptare atât la Ministerul Dezvoltării cât și la Compania Națională de Investiții unde am depus un proiect de extindere și reabilitare și a acestei școli. Sperăm ca în acest an să primim finanțarea, să putem demara lucrările astfel încât și ultima școală din comuna Batoș să beneficieze de condiții moderne de pregătire pentru elevii noștri. Tot în acest context, de curând s-a reușit o reabilitare interioară a sălii de sport a școlii din Batoș, respectiv tencuit, zugrăvit, montare geamuri și uși noi, sistem de iluminat nou, precum și turnanarea unei șape din beton peste care a fost montat un covor cauciucat”, a declarat primarul comunei Batoș.

Canalizarea, prioritară

O mare nemulțumire o reprezintă canalizarea, în contextul în care eficiența Master-Planului județean se lasă așteptată.

„Ne dorim foarte tare să implementăm rețeaua de canalizare și stația de epurare. Am încercat pe toate căile să facem acest lucru, soluția fiind alocarea sumei totale pe acest Master-Plan județean pentru realizarea canalizării în întreaga comună, Se pare că în continuare suntem amânați, duși cu vorba și nu ne putem baza pe ADI Aqua Invest Mureș. Va trebui să găsim o altă variantă care din păcate este una foarte nemulțumitoare, în condițiile în care se alocă o sumă mica, astfel încât nu poți realiza canalizarea decât într-un sat, și atunci ce faci cu celelalte sate? Ori eu nu sunt de acord cu această variantă, trebuie să facem canalizarea pentru toate satele. Rețeaua de canalizare se întinde undeva la peste 30 de kilometri, este extrem de scumpă de realizat. După estimarea unor proiectanți, costul final cu tot ce e necesar se ridică în jurul sumei de 800 de lei/metru, iar pentru întreaga rețea e nevoie de foarte mulți bani. Din ce se discută despre bugetul național al acestui an nu am mari speranțe, dar vom face tot ce ne stă în putință să găsim alte căi pentru a realiza această importantă investiție”, a afirmat Dumitru Dinu Cotoi.

Grijă pentru persoanele vârstnice

Pe lângă importanța acordată învățământului, sănătatea se bucură și ea de o atenție sporită din partea conducerii Primăriei Batoș.

„Am investit mult și în acest capitol, dispensarul din Batoș este în lucru, cel din Dedrad funcționează deja de mulți ani. Există și un cabinet stomatologic, la care dorim să se adauge și un centru de zi pentru persoane vârstnice. Ne-ar interesa ca într-o locație să putem înființa un cămin pentru persoane vârstnice. Urmează să găsim și o sursă de finanțare, astfel ca pe o perioadă de 5 ani de monitorizare să-l ținem ca și centru de zi după care să poate fi transformat în centru de îngrijire a persoanelor vârstnice. Trebuie amintit faptul că urmează ca în satul Uila anul acesta va fi dată în folosință capela mortuară, după ce în celelalte sate deja acestea sunt funcționale de câțiva ani, realizari ale comunităților locale și Primăriei, pe care cetățenii le folosesc și de care sunt foarte mulțumiți. De asemenea, a fost dată în lucru întocmirea Strategiei de dezvoltare pentru perioada 2021- 2027, iar pe lângă lucrările de infrastructură, de educație, cultură, sport, gospodărie comunală, administrație sau altel lucruri pe care vrem să le realizăm, ne dorim să demaram acțiuni și proiecte pentru dezvoltarea turismului local în comuna Batoș. Ar fi multe de spus și de făcut și mai multe, depinde de ce buget vom avea, de finanțările europene, de colaborarea dintre aleșii locali precum și de alți factori. Să sperăm că vom fi sănătoși și vom putea să realizăm cât mai multe”, a menționat Dumitru Dinu Cotoi.

Primărie nouă

S-a tot vorbit de școli, grădinițe, asfaltări, investiții care mai de care mai prioritare, la orizont se întrevede încă una, respectiv un nou sediu de Primărie, investiție care să satisfacă și cele mai noi cerințe în materie de digitalizare.

 „Dacă am pus la punct unitățile de învățământ, cele din domeniul medical, cămine culturale, trebuie să avem în vedere și un sediu nou administrativ. Spun asta deoarece trebuie să ținem și noi pasul cu tehnologia. Aici mă refer la componenta de digitalizare care trebuie să o avem în vedere, să fim mai rapizi și mai performanți în ceea ce facem. În acest context, am luat legătura cu câteva societăți care se ocupă de așa ceva, fapt pentru care vom face și noi acest pas o dată cu noua primărie. Comuna Batoș merită din plin acest lucru, viitoarea locație fiind chiar în centrul comunei, în zona fostului IAS. Acolo va fi o clădire funcțională și modernă din toate punctele de vedere. De la începutul activității mele de primar s-a cerut un sediu nou de Primărie, însă prioritatea a fost mereu legată de unitățile de învățământ, să fie rezolvat aceast aspect ca mai apoi să putem vorbi despre un sediu nou de Primărie. Deja este dat în lucru un proiect, finanțarea va fi cel mai probabil din bugetul local. Sper să am sprijinul Consiliului Local pentru realizarea acestei investiții”, a spus Dumitru Dinu Cotoi.

Comună în permanentă dezvoltare

Perspectivele sunt favorabile pentru comuna Batoș, dovadă fiind proiectele aflate în derulare, la fel și investițiile noi, printre care și asfaltările ulițelor din comună, proiect prioritar pe lista sinteză a Ministerului Dezvoltării, dar și în ce privește factorul demografic, Batoșul fiind una din comunele în care numărul populației nu înregistrează o scădere.

„Mă bucură faptul că nu există la nivel de comună o scădere a numărului populației, lucru dovedit statistic. Mai mult de atât, se poate observa că în comună se construiește în permanență, dovadă că Batoșulul, pe bună dreptate este o comună de viitor. În satele noastre sunt tineri care construiesc, chiar dacă sunt plecați afară, cu banii câștigați se întorc acasă și își fac case noi. S-a extins foarte mult intravilanul localităților, se construiește în permanență, sunt copii la școli, aspect extrem de îmbucurător pentru noi”, a subliniat primarul Dumitru Cotoi.

Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș

„Doresc să le mulțumesc cetățenilor comunei Batoș pentru faptul că au fost încă o data alături de mine. Pe mai departe îi rog să fie în continuare alături de mine, de echipa noastră din Primărie, de Consiliul Local pentru a putea continua investițiile începute și pentru demararea proiectelor noi.” Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE