Home / Administratie / VIDEO: Iernut, micul oraș care luptă pentru fonduri europene

VIDEO: Iernut, micul oraș care luptă pentru fonduri europene

Distribuie

Câteodată (adică de obicei) așa ne comportăm de parcă doar municipii există în țara asta. Nu ne gândim că există și orașe mici și mijlocii care mai au în subordine și un număr de sate. Desigur nu este un lucru rău, dar să le aruncăm și lor o secundă de atenție. Pentru că aceste orășele, din puținul pe care îl au încearcă să împartă frățește cu toți cei din jur, chiar dacă cei de la Centru nu oferă prea mult.

Este și cazul orașului Iernut, care se vede văduvit de capital mare, tocmai din cauza lipsei de atenție pe care o acordă organele de la Centru celor mai mici, dar nicidecum nesemnificativi. Într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi în data de 1 martie, primarul localității, Ioan Nicoară, expune care sunt năzuințele de la bugetul de anul acesta, dar și care sunt planurile pentru a atrage mai multe fonduri europene în etapa 2021-2027, pentru care există deja în portofoliu nu mai puțin de 15 proiecte.

Totuși, în ciuda vicisitudinilor și obstacolelor, primarul Iernutului, aflat la al patrulea mandat, se poate lăuda cu realizări importante care demonstrează calitatea de oraș a acestei localități. Mai mult, nu au fost uitate nici satele aparținătoare, dar nici școlile și mediul educațional.

„Până la ora actuală, am asfaltat străzi, am reabilitat școli și vom continua cu aceste lucruri. Am avut proiecte de infrastructură pe canalizare. Avem în continuare, la Sălcud, proiecte pe canalizare și pe asfaltare de drumuri. Dar avem 15 proiecte pregătite pentru actuala etapă de fonduri europene, 2021-2027, proiecte care sunt, unele, în fază avansată de proiectare. În momentul deschiderii finanțărilor dorim să fim primii care vom depune aceste proiecte. În paralel, avem câteva lucrări care o să meargă pe un credit pe care l-am contractat anul trecut, anume canalizarea din (cartierul – n.r.) Eminescu Nou și bineînțeles drumul de la Sălcud pe care l-am menționat anterior. Avem în construcție trei blocuri de locuințe sociale, proiect care va continua. Chiar astăzi am primit adresa de semnare a contractului pe Axa 13.1 pe care l-am început în 2017, l-am depus, dar din lipsa fondurilor alocate acestei axe, au fost finanțate, dacă nu mă înșel 4 sau 5 proiecte. Au fost alocate sume de la alte axe, astfel încât, astăzi, am semnat contractul pentru Cămin Cultural Cipău, asfaltare Strada Gării de la Cipău și încă trei blocuri sociale pe lângă cele trei pe care le avem deja în construcție. Desigur, proiecte avem pentru infrastructura mare, în primul rând. Mă refer aici la proiectele de apă și canalizare, la proiectele de drumuri și bineînțeles, școlile vor fi în atenția noastră în perioada care urmează”, a declarat Ioan Nicoară.

Școală multă, ca să nu dăm pe urmă în gropi

Proiectele pentru fonduri europene care sunt deja la dosar și își așteaptă aprobarea sunt pentru necesitățile de bază, în frunte cu educația. Este foarte greu să construiești un oraș fără a pune în primul și în primul rând accent pe educație. Ioan Nicoară, pe lângă proiectele de necesitate imediată, cum ar fi canalizarea sau apă curentă, pune baza pe proiecte care vizează învățământul. Cu toate că deja unele instituții de învățământ din localitate au fost reabilitate și modernizate, Primarul nu se mulțumește doar cu atât. El dorește ca proiectele pe fonduri europene să vizeze nu doar Liceul din Iernut, ci și instituțiile de învățământ din satele care aparțin de acesta.

„Încercăm să nu grevăm bugetul local cu credite sau alte finanțări de genul acesta, astfel încât din Proiectele Europene să rezolvăm alimentarea cu apă la Oarba de Mureș, drumul de acces către satul Deag, canalizarea în satul Cipău, canalizarea în cartierul Eminescu Nou, care e o urgență. Am semnat contractul de proiectare și execuție. În cel mai scurt timp, anul acesta, vor începe lucrările în cartier, în primăvară. Așa cum spuneam, vom încerca să depunem proiecte pe școli, pentru reabilitare, în special la sate, dar, desigur, și la centru, în Iernut. Vom încerca să reabilităm Liceul, pentru că acolo nu există reabilitare termică, așa cum există la Școala Generală și, desigur, tot ce e cu putință în perioada care urmează și după lansarea ghidurilor să putem atrage înspre oraș. Mai avem în plan un Parc Industrial. Deocamdată suntem în perioada de cercetare, să vedem ce puteri instalate avem și unde le avem, în ce zone, ca să putem demara un Plan Urbanistic Zonal pentru acest lucru”, a expus Primarul.

2021-2027, o nouă speranță

Orwell scria în Ferma animalelor că „Unii sunt mai egali decât alții”. Ei bine, nu cred că avea în gând o societate democratică, de mileniu trei când afirma acest lucru. Totuși, asta se întâmplă cu orașele mici și mijlocii din România. Este foarte dificil să atragă fonduri europene datorită faptului că întâietate au ba municipiile, ba comunele. Desigur, nu putem afirma că vreuna este mai puțin sau mai mult importantă, dar faptul că proiectele din orașe precum Iernutul se văd într-un fel de purgatoriu kafkian demonstrează că o schimbare este necesară și imperativă. Trebuie să urmeze și o perioadă de „prosperitate” pentru localitățile care au fost sărăcite, am putea spune, în acest fel de dezvoltarea de care ar fi putut și ar fi trebuit să aibă parte. Desigur, speranțe există și primarul Iernutului dorește să prindă toate aceste oportunități.

„Avem așteptări foarte mari. Întotdeauna, în cele trei mandate care au trecut, am sperat ca guvernele care s-au perindat de-a lungul timpului să înțeleagă problema orașelor mici și mijlocii. Făcând parte din Asociația Orașelor Mici și Mijlocii din România am ridicat foarte multe probleme guvernelor care au trecut, care din păcate, nu au înțeles faptul că am fost văduviți de fonduri europene atâta timp. În 2014-2020, perioada de finanțare cu fonduri europene au fost beneficiari în special comunele. Au fost fonduri și pentru municipii. Au uitat, cu toții, că în România avem orașe mici și mijlocii care au sate în componența lor. O modificare, să spunem, benefică ce a avut loc în urmă cu doi ani a fost faptul că satele aparținătoare orașelor mici vor fi considerate zone rurale, ceea ce face ca speranțele noastre să fie mult mai mari în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, pentru că aici avem probleme. Satele noastre nu au drumuri, nu au apă, nu au canal. Ne dorim ca toți locuitorii să beneficieze de aceleași condiții. Nu pot să spun că orașul în sine are o situație mai privilegiată, dar măcar beneficiază de apă curentă și canalizare, străzi asfaltate, chiar dacă avem în plan să facem modernizări la aceste aspecte. Nu același lucru putem să îl spunem despre sate. Nu le-am neglijat, dar au rămas în urmă tocmai datorită faptului că toate proiectele pe care le-am avut nu au răspuns criteriilor de eligibilitate expuse anterior. Sperăm ca această perioadă, 2021-2027, orașele mici și mijlocii, pe lângă posibilitățile de finanțare, să le spunem guvernamentale, cu înființarea de programe specifice pentru orașele mici, să putem obține fonduri europene, astfel încât să ridicăm nivelul de trai al populației din satele aparținătoare, în primul rând. Dorințe există. Suntem pregătiți pentru așa ceva. Cum vă spuneam, avem nu mai puțin de 15 proiecte în portofoliu, pregătite pentru accesarea de fonduri. Vom vedea în perioada care urmează, în funcție de priorități cum le vom putea îmbrăca în finanțări”, a afirmat Ioan Nicoară.

Uniți prin pandemie și dincolo de ea

Orașele mici și mijlocii dau cu adevărat dovadă de implicare în vremuri de restriște. Probabil din cauză că reprezentanții Primăriei sunt mai apropiați de persoanele pe care le conduc, simt că fac parte din localitate și atunci reușesc mult mai bine să îi ia pulsul. Pandemia a scos din oameni atât ce e mai bun, cât și ce e mai rău. Și, sincer, ne-am axat mult prea mult până acum pe lucrurile negative și nu am dat destul glas celor bune. De data aceasta reușim să vorbim de un succes în ceea ce privește implicarea din partea organelor de conducere locale. 

„Avem ceva în localitate cu care nu ne-am confruntat niciodată. Am avut perioade mai dificile. În toamna anului trecut am avut un vârf în ceea ce privește persoanele care au fost infectate și, implicit cele carantinate în localitatea noastră. Avem acum, însă, o perioadă mai liniștită. Nu avem infectați foarte mulți, ba chiar foarte puțini, 2-3 la număr, ceea ce ne permite să funcționăm așa cum ne dorim cu toții, în condiții aproape normale, desigur cu măsurile obligatorii de prevenire a infectării cu Coronavirus. Sperăm ca activitățile de vaccinare pe care le desfășurăm deja și pe care el vom desfășura pe măsura primirii de vaccinuri pentru toate categoriile de populație să sporească gradul de siguranță al localității astfel încât să ne putem desfășura normal activitățile și din punct de vedere al administrației, dar și din punct de vedere al locuitorilor în ceea ce privește viața de zi cu zi. Am participat la absolut toate activitățile legate de prevenire, inclusiv la ceea ce privește activitatea Poliției Locale, de verificare a celor care sunt carantinați, infectați. Avem o Direcție de Asistență Socială, care în permanență a ținut legătura cu toți cei care au avut probleme în perioada respectivă, lucru care continuă și acum. În ceea ce privește Primăria, am asigurat absolut toate resursele necesare achiziționării de produse de protecție, biocide, măști pentru populația căreia i se adresa acest lucru. Mă refer nu doar la școli, liceu, ci și la populațiile de persoane mai în vârstă care erau prevăzute în Ordonanțele de Urgență și în legislația de până acum. Vom continua cu aceste măsuri și așa cum spuneam, sperăm ca acest centru de vaccinare să funcționeze din plin. Momentan funcționează doar o singură linie, astfel încât aceste probleme încet să se estompeze, iar undeva, cred că, prin toamnă ar fi bine să ne reluăm activitatea obișnuită odată cu începerea școlilor”, a conchis primarul orașului Iernut.

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.