Home / Administratie / Despre digitalizare și progres în Reghin, cu Farcaș Mihai-Dan

Despre digitalizare și progres în Reghin, cu Farcaș Mihai-Dan

Distribuie

Printre noii veniți în Consiliul Local Reghin se numără și Farcaș Mihai-Dan. Antreprenor de succes, Farcaș Mihai-Dan încearcă, alături de colegii liberali, să aducă un plus de valoare comunității din care face parte, demers despre care ne-a povestit în interviul care urmează:

Reporter: Cum și când ai început să cochetezi cu ideea de politică?

Farcaș Mihai-Dan: Am fost un apolitic convins, mereu am spus că nu vreau să am de a face cu politica. Eram dezgustat de tot ce se întâmplă, de cum merg lucrurile la noi. Erau și sunt oamenii în care cred și pe care îi susțin, indiferent dacă aceștia sunt în vreun partid sau nu. Dincolo de acest aspect, eu nu vroiam a mă asocia cu vreun partid politic, pentru că nu am cunoscut o echipă alături de care să poți face ceva, fapt pentru care am refuzat orice fel de invitații. Pe măsură ce au trecut anii, am simțit o greutate tot mai mare în ce privește discrepanțele între ce înseamnă sistemul public și cel privat, la nivel de mediul de afaceri, angajări, salarizare, generând în unele aspecte o concurența neloială între cele două. Fiind cu concepția de a nu aștepta să facă altul ceva, ci în primul rând să faci tu tot ce ține de tine, am decis că e momentul să mă implic în această zonă a politicului. Toate aceste lucruri s-au petrecut în anul 2019 la invitația făcută de Gabi Toncean. Practic, el m-a abordat în momentul potrivit, la locul potrivit și am decis să fac o schimbare în ce privește poziția mea apolitică. Știam că nu poți schimba ceva în societate dacă nu te implici, iar a fi doar nemulțumit, găsind să-ți plângi de milă nu va ajuta niciodată pe nimeni. Am simțit că vom avea o echipă puternică, cu oameni de valoare, cu care să construim ceva palpabil în oraș.

Rep.: A venit momentul alegerilor locale unde PNL a obținut un scor nemaintâlnit la nivel de Reghin. Se poate vorbi de o reușită?

F.M.D.: Da! A fost o reușită, și în același timp o evoluție a organizației PNL Reghin, a noastră, a fiecăruia ca membrii activi în comunitatea locală și a electoratului reghinean. Dacă lucrezi pe bază de obiective ști că o parte din ele le vei îndeplini, mai ales dacă le-ai setat ca și obiective S.M.A.R.T. Pornind de la acest aspect, chiar e un succes acest rezultat la alegerile locale din moment ce noi ne raportăm la randament, la eficiență și la faptul că tot timpul trebuie să creștem. Într-adevăr, ar fi fost mai mare succesul, dacă atingeam toate obiectivele principale și secundare – primar liberal, viceprimar liberal, să formăm o majoritate în Consiliul Local. Nu doar alegătorii ce ne-au acordat încrederea au observat, dar și restul comunității locale, numărul mare de mandate de consilieri locali pe care le-am obținut. Opt față de trei, câți erau în mandatul trecut. Chiar dacă asta înseamnă că nu avem majoritate, înseamnă clar că suntem opt oameni de valoare care contribuie activ, ședință după ședință.

”Cetățenii care optează către reprezentanții liberali au un anumit statut social, au o anumită pregătire profesională și de cele mai multe ori sunt acele persoane deschise la nou, la dezvoltare. Reghinul are mulți astfel de oameni, doar că încă nu era pregătit de o reformă atât de mare cu un impact spre schimbare atât de mare, că părea prea frumos să fie adevărat”

Rep.: Există vreo explicație pentru obiectivele neîndeplinite – primar, viceprimar, majoritate în Consiliul Local?

F.M.D.: Liberalii, ca orice organizație politică, au un public țintă de obicei. Cetățenii care optează către reprezentanții liberali au un anumit statut social, au o anumită pregătire profesională și de cele mai multe ori sunt acele persoane deschise la nou, la dezvoltare. Reghinul are mulți astfel de oameni, doar că încă nu era pregătit de o reformă atât de mare cu un impact spre schimbare atât de mare, că părea prea frumos să fie adevărat. În momentul în care vorbim de un primar liberal sau o colaborare în care viceprimarul este liberal, s-ar fi simțit nu doar o presiune mare pe executiv, dar și multe reușite din partea administrației locale, majoritatea colegilor provenind din mediul privat unde performanța și eficiența sunt vitale pentru afacere, pentru oamenii de care ești responsabil, dar și pentru a trece de la o zi la alta. Ceea ce putem face în continuare, este să adăugăm valoare și să oferim suportul necesar executivului, în realizarea obiectivelor comune stabilite.

Rep.: Cum ți se pare că merg lucrurile în Consiliul Local Reghin? Aveți impresia că ideile voastre sunt respinse doar pe motiv că sunteți în opoziție?

F.M.D.: E interesantă întrebarea, să înțeleg că poate așa se vede din exterior? Multe din ideile noastre, atât din cadrul programului nostru de guvernare locală prezentat în campania de locale, dar și din propunerile ulterioare sunt prezentate în ședințele de Consiliu Local, sau chiar inițiate ca propuneri de proiecte de Hotărâre de Consiliu Local. Sunt situații când reușim să convingem restul consilierilor și executivul să le aplice. Dar, într-adevăr, majoritatea amendamentelor și propunerilor făcute în ședințe la prima strigare sunt respinse. Dar pe aspectul pozitiv, amintesc o idee care a fost aplicată. Propunerea de proiect de Hotărâre de Consiliu Local inițiată de mine cu privire la transmiterea online a ședințelor Consiliului Local a fost votată în unanimitate. Deși în primă fază, propunerea a fost respinsă, în ianuarie 2021 aceasta a primit o formă acceptată de toți colegii consilieri. De asemenea, în decembrie 2020, executivul a fost foarte deschis la propunerea mea de a reface documentația unui proiect de echipare a școlilor cu echipamente din gama TIC. Astfel că după ce am dat mai multe telefoane la instituțiile de învățământ locale și am cooperat cu departamentul management proiecte fonduri europene a administrației locale, am reușit să includem și grădinițele din oraș, iar valoarea proiectul a crescut de la aproximativ 3 milioane lei, la aproape 12 milioane lei.

”La nivel de administrație locală, încă se bazează foarte mult pe utilizarea hârtiei în fluxuri de lucru ne-esențiale, care generează costuri directe și indirecte nejustificate, rapoarte cu întârziere și evident decizii luate cu riscul de a fi incomplet informat. Proiectul de digitalizare aferent contractului semnat în vara anului trecut, ar fi trebuit să fie mult mai avansat în implementare”

Rep.: Care ar fi prioritățile pentru Reghin, din punctul tău de vedere?

F.M.D.: Grupul PNL Reghin este structurat pe oameni cu specialități în diverse domenii de activitate. Fiecare trebuie să vină cu un plus valoare specific domeniului său. În ce mă privește, pe zona de tehnologie sunt câteva aspecte foarte urgente care ar trebui puse în aplicare. Dacă cea cu transmiterea online a fost bifată ca și obiectiv îndeplinit, sunt încă probleme pe interacțiunea și necesitățile cetățeanului ce pot fi adresate rapid prin tehnologie. De exemplu, pentru eliberarea unui certificat de atestare fiscală, eliberare certificat de urbanism, sunt două subiecte de importanță majoră care încă nu au finalitate. Avem uneltele, licențele și aplicațiile care pot face asta. Trebuie presiune și interes să se închidă subiectul acum. Trebuie obiectiv S.M.A.R.T. Pe parte de servicii medicale oferite de spitalul orășenesc, apar diverse probleme ce se datorează lipsei de integrare tehnologică eficientă a echipamentelor, fluxului de lucru și al personalului medical – rapoarte completate manual ce nu se anexează Dosarului Electronic al Pacientului, fapt ce duce la erori umane în anumite raportări la instituțiile competente – testele rapide COVID. Această instituție necesită de foarte mult timp o soluție software completă și integrată, cât și modernizarea rețelei interne. Pe modelul folosit la Cluj Napoca, unde spitalele cu regim suport sau dedicate COVID, interacționează eficient și automat pe anumite aspecte în tratarea și urmărirea acestei afecțiuni, avem soluții disponibile. Avem proiectul pregătit. La nivel de administrație locală, încă se bazează foarte mult pe utilizarea hârtiei în fluxuri de lucru ne-esențiale, care generează costuri directe și indirecte nejustificate, rapoarte cu întârziere și evident decizii luate cu riscul de a fi incomplet informat. Proiectul de digitalizare aferent contractului semnat în vara anului trecut, ar fi trebuit să fie mult mai avansat în implementare. Am oferit suportul meu total în derularea și implementarea acestuia. Școlile necesită urgent echipamente din sfera TIC, pentru a face față scenariilor în schimbare a desfășurării cursurilor. Proiectul la care am contribuit în decembrie este depus, dar ca și restul proiectelor depuse, sistemul funcționează prin ”follow-up until you drop”. Sunt optimist că se va concretiza, sper doar să nu se gafeze pe parcurs și să ne costă buget, sau chiar proiectul în totalitate.

Rep.: Mai este loc de învățat în materie de politică, de administrație publică?

F.M.D.: Da, este loc de învățat tot timpul, iar cum sunt o persoană însetată după cunoaștere, am o curiozitate și o motivare aparte când vine vorba să înțeleg interacțiunile din cadrul Consiliului Local, din cadrul și împreună cu executivul. Ca abordare generală, îmi place să fiu pregătit, să fiu stăpân pe departamentul de care sunt responsabil și la curent cu noutățile legislative și diversele soluții aplicate de alte administrații din România la problemele ce apar într-o comunitate. Chiar dacă observ cum ”talentul” unor colegi consilieri de a disimula nepregătirea profesională pe anumite domenii sau necunoașterea și a distrage atenția de la subiectul principal și oarecum importanța informațiilor prezentate tehnic, bazat pe cifre, argumente pertinente, este de fapt o nesiguranță și neîncredere care o vom depăși în timp. În cele din urmă cel mai important este să generăm un beneficiu real cetățenilor orașului, să ne dezvoltăm ca oameni, să fim înțelegători între noi și să putem răspunde oricând la întrebarea ”Ce ai făcut pentru oraș de când ești consilier?”.

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

1 comentariu

  1. PREA MULT OPTIMISM ȘI LĂUDĂROȘENIE NU FAC BINE NIMĂNUI!LIBERALII AU MULTE SECHELE, AȘA CĂ MAI MULTĂ MODESTIE NU STRICĂ NICIODATĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.