Home / Administratie / Ziua Eroilor, comemorată la Luduș

Ziua Eroilor, comemorată la Luduș

Distribuie

Martor încremenit în timp, Cimitirul Eroilor din Luduș este locul odihnei de veci a 240 de militari români și sovietici care au căzut în luptele de eliberare a orașului Luduș în toamna anului 1944. Se vor împlini în acest an 77 de ani de când eroii cunoscuți sau necunoscuți sunt omagiați pentru că și-au jertfit viața sperând că urmașii lor vor trăi într-o lume mai bună, mai dreaptă.

Dorin Grama, cel care a condus desfășurarea ceremoniilor a mulțumit în numele organizatorilor, Primăria și Consiliul Local Luduș, pentru participarea celor prezenți, prea puțini, totuși, amintind următoarele: „Ziua Eroilor este prăznuită odată cu Ziua Înălțării Domnului pentru că modelul lăsat de Mântuitorul nostru a fost unul de jertfă care duce la bucuria de ne lua crucea și a ajunge la o altă lume, la o lume fără durere, fără întristare și la fel, Eroii din toate timpurile și din toate locurile s-au jertfit pentru patrie și neam, pentra ca noi să avem astăzi o limbă, un drapel, o stemă, o țară, astfel că jertfa lor a dus la înălțarea noastră spirituală, a țării”.

Ceremonial religios

După intonarea Imnului de Stat al României, protopopul ortodox Lucian Voșloban, alături de preoții Constantin Savu, Viorel Ormenișan, Valer Moldovan și Mihai Cercel au oficiat o slujbă de pomenire în memoria Eroilor României care s-au sacrificat pentru credința strămoșească, pentru întregirea țării.                                

La ceremonie au fost prezenți: primarul Cristian Moldovan, viceprimarul Kis Istvan, consilierii Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, Adrian Banea, Claudiu Ciucă, Carmen Petac, Szekely Zoltan, Ioan Șopterean, Gelu Puia, Ioan Călugăr și Cornel Herepean. Armata a fost reprezentată prin col. (r) Sever Popovici și col. (r) Valeriu Cecălăcean. Am remarcat și prezența unui grup de elevi și eleve în frumoase costume naționale, veniți de la Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș.

Înainte de momentul depunerii de coroane de flori, protopopul Lucian Voșloban a menționat: „În a 40-a zi după marele Praznic al Învierii, Biserica a rânduit ca împreună cu momentul Înălțării la Ceruri a Mântuitorului Isus Christos să fie cinstiți și Eroii români căzuți pe toate câmpurile de luptă, dar nu numai aceștia, ci și cei care au luptat în închisori, în lagăre menținând credința și demnitatea poporului român”. Au depus coroane de flori cu tricolor, Primăria și Consiliul Local Luduș, Asociația Națională a Veteranilor de Război și Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, subfiliala Luduș, Ministerul de Interne Luduș și Instituțiile de învățământ din oraș.

În încheiere, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria ostașilor români căzuți în războaie pentru apărarea patriei și a bisericii străbune.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zi de Zi 20 de ani / La Mulți Ani, Zi de Zi!

Distribuie 20 de ani de existență a sărbătorit în această seară Cotidianul Zi de Zi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.