Home / Administratie / VIDEO-FOTO: Omagiu eroilor de la Oarba de Mureș

VIDEO-FOTO: Omagiu eroilor de la Oarba de Mureș

Distribuie

Instituția Prefectului – Județul Mureș și Garnizoana Târgu Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, Primăriei municipiului Târgu Mureș și Primăriei orașului Iernut au organizat joi, 10 iunie, la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, o ceremonie militară dedicată ”Zilei Eroilor”.

Bătălia de la Oarba de Mureș este considerată una dintre cele mai sângeroase confruntări din istoria Armatei Române. Începută în 17 septembrie 1944, bătălia împotriva Armatei Germaniei s-a încheiat în 6 octombrie 1944 cu victoria românilor, succes plătit însă cu viețile a peste 11.000 de soldați și ofițeri ai Armatei Regale Române.

”Apelul Eroilor”

După intonarea Imnului Național al României a avut loc oficierea unui serviciu religios în memoria eroilor care și-au jertfit viețile pe câmpurile de luptă pentru apărarea idealurilor naționale.

Momentul special al ceremoniei l-a constituit rostirea solemnă a numelor eroilor căzuți la Oarba de Mureș în urmă cu 77 de ani, ”Apelul Eroilor” fiind rostit de personalități civile și militare prezente la ceremonie: Mara Togănel – prefectul județului Mureș, Ioan Nicoară – primarul orașului Iernut, Ovidiu Georgescu – vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, general maior în retragere Gheorghe Popa – președintele Asociației Veteranilor de Război – Filiala Mureș, colonel Cristian Boangăr – reprezentant al Garnizoanei Târgu Mureș, colonel Tiberiu Filipaș – inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș, colonel Ionuț Bitere – comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă ”Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, comisar șef de poliție Daniel Cătană – adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, colonel Călin Handrea – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș, locotentent colonel Gabriel Nicolescu – comandantul Centrului Militar Județean Mureș, colonel inginer Ovidiu Vălean – șeful Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Mureș și locotenent colonel Vasile Apetroaei – șeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Mureș.

Ceremonia a continuat cu un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți în toamna anului 1944 la Oarba de Mureș și cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor și s-a încheiat ci o mini-paradă militară.

Peste 11.000 de eroi căzuți la Oarba de Mureș

Rolul de amfitrion al ceremoniei i-a revenit comandantului Comenduirii Garnizoanei Târgu Mureș, locotentent colonel Sergiu Colceriu, care a dezvăluit principalele semnificații ale Zilei Eroilor pentru Armata Română.

”Ziua Eroilor pentru întreaga Armată Română are o conotație deosebită pentru că este ziua în care ne aducem aminte, toți cei care slujim sub culorile tricolorului, de toți eroii care au căzut pe câmpurile de luptă ale patriei pentru libertatea, suveranitatea și drepturile acestui popor, care s-a clădit prin jertfă de-a lungul timpului. Este momentul în care ne plecăm frunțile, noi ne amintim și cu alte ocazii de ei, dar este un moment în care acest lucru se întâmplă la unison. E un sincron practic în toată Armata României”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, locotentent colonel Sergiu Colceriu.

Totodată, comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu Mureș a rememorat sacrificiul făcut de militarii români în urmă cu 77 de ani, în crâncena bătălie de la Oarba de Mureș.

”Oarba de Mureș este cu atât mai importantă pentru noi cu cât este cel mai însângerat punct de pe harta României. Așa după cum bine știm în urmă cu 77 de ani aici s-au dus crâncene bătălii pentru reîntregirea Transilvaniei străbune, leagăn al națiunii și civilizației românești. Aici au căzut peste 11.000 de eroi, așa cum ne spun datele oficiale și în fiecare an ne facem datoria de suflet și venim pentru a-i onora cu prezența noastră prin ceremoniile militare”, a subliniat locotentent colonel Sergiu Colceriu.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

1 comentariu

  1. Chirila Gavril

    Ati făcut curat cind au fost Cei care stau pe scaune aurite? Acum nu mai trebuie făcut curat și întreținut? Nici măcar panglicii cu tricolorul românesc nu l-ați lăsat pe cruci. Sa va fie rușine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.