Procedură modernă, reluată la Clinica de Cardiologie Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 792 Vizualizări

Procedură modernă, reluată la Clinica de Cardiologie

Echipa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, alături de prof. dr. Măriuca Vasa Nicotera, director medical al Departamentului de Cardiologie al Spitalului Universitar din Frankfurt, Germania, au desfășurat marți, 14 septembrie, o serie de proceduri de implantare percutană a valvelor aortice. Pacienții care au beneficiat de intervenții sunt un bărbat în vârstă de 70 de ani și o femeie de 80 de ani, ambii aflați de circa șase luni pe lista de așteptare.

Boala cardiovasculară și pandemia

Detaliile tehnice ale intervențiilor au fost prezentate, cu ocazia unei conferințe de presă, de prof. univ. dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

”Doamna profesor Nicotera a fost astăzi alături de noi în efectuarea acestor intervenții complexe de implantare percutană a valvelor aortice la doi pacienți vârstnici care sufereau de afecțiuni cardio-vasculare severe, cu comorbidități, de stenoză aortică avansată, și pentru care implantarea percutană de valvă aortică a reprezentat o alternativă față de tratamentul chirurgical. Adică acești pacienți în loc să li se implanteze o valvă chirurgical pe procedura clasică care implica intervenție pe cord deschis au beneficiat de implantare percutană printr-o procedură minim invazivă a acestor valve care le vor amelioara evoluția și rata de supraviețuire. Procedurile s-au derulat în Laboratorul de cateterism cardiac al Clinicii de Cardiologie, laborator care este condus de domnul profesor Benedek Imre care a introdus o serie de proceduri intervenționale complexe în premieră națională, multiple proceduri în Clinica de Cardiologie din Târgu Mureș. Evoluția pacienților este foarte bună, ambele proceduri au fost un succes, nu este pentru prima dată când se implantează astfel de valve în centrul nostru și în clinica noastră, dar este pentru prima dată că am redeschis posibilitatea de a efectua aceste proceduri de când a început pandemia COVID”, a declarat prof. univ. dr. Theodora Benedek, alături de care la întâlnirea cu mass media s-au aflat și dr. Benedek Imre și prof. dr. Măriuca Vasa Nicotera.

”Cred cu tărie că trebuie să continuăm asistența bolnavilor cardiaci, bolnavilor cronici, chiar și în timpul pandemiei COVID, chiar și în timpul valurilor de COVID, boala cardiovasculară nu stă în loc, aceste afecțiuni nu se opresc, nu iau pauză până cânt trece pandemia și noi trebuie să continuăm să asigurăm tratamentul acestor pacienți”, a adăugat prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Directorul medical al Departamentului de Cardiologie al Spitalului Universitar din Frankfurt a mulțumit ”pentru invitație” reprezentanților Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș despre care a precizat că ”este o echipă foarte bună profesional, cu experiență foarte mare în domeniul cardiologiei intervenționale”.

”Sunt o foarte mare susținătoare a procedurii TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation – n.r.) care în comparația cu chirurgia la pacienții selecționați și cu risc mare chirurgical poate ajuta pacientul în continuare și poate îmbunătăți prognoza de viață”, a declarat prof. dr. Măriuca Vasa Nicotera, care a caracterizat experiența de la Târgu Mureș ca fiind ”foarte bună”.

Costuri mari

În mesajul său, reputatul cardiolog Benedek Imre a recunoscut că una dintre intervenții ”a fost foarte complicată”, astftel încât prezența directorului medical al Departamentului de Cardiologie al Spitalului Universitar din Frankfurt ”a însemnat foarte mult.”

”Săptămâna viitoare continuăm cu alte mari proceduri, crioablații, fibriații atriale și multe altele care vin în ajutorul populației”, a afirmat prof. univ. dr. Benedek Imre care a remarcat că ”suntem pe un drum bun.”

În România, costurile unei intervenții de implantare percutană a valvelor aortice variază între 17.000 și 20.000 de euro, în timp ce în Germania nota de plată pentru o asemenea procedură poate ajunge la 40.000 de euro. În acest sens, prof. univ. dr. Benedek Imre a anunțat că achiziționarea valvelor utilizate a fost posibilă datorită faptului că echipa din care face parte se bucură de recunoaștere internațională, prin participare la studii și cercetări internaționale, activități în cadrul cărora sunt acordate diverse fonduri.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE