VIDEO: Exercițiu internațional de operații speciale, în județul Mureș Administratie
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 691 Vizualizări

VIDEO: Exercițiu internațional de operații speciale, în județul Mureș

Militari ai Forțelor pentru Operații Speciale au desfășurat joi, 4 noiembrie, un antrenament ce face parte din exercițiul „Junction Strike 21.2”, în vecinătatea localității Sângeorgiu de Mureș. Aceasta este a doua serie de antrenamente desfășurate anul acesta, în cadrul tipului de exercițiu „Junction Strike”. Potrivit site-ul www.mapn.ro, în toată perioada 1-12 noiembrie, mai mult de 800 de militari români împreună cu 150 de militari străini ai țărilor aliate sau partenere cum ar fi Georgia, Grecia, Marea Britanie, Republica, Moldova, Polonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii se vor antrena concomitent în exercițiul Forțelor pentru Operațiuni Speciale „Junction Strike”, în facilități de instruire ale Armatei României și în zonele apropiate localităților Reghin, Mihail Kogălniceanu, Brădet, Miercurea Ciuc, cu aproximativ 100 de mijloace terestre, navale și aeriene. Aceste antrenamente sunt realizate pe baza unui scenariu fictiv asociate unu război hibrid, în cadrul unor structuri de nivel tactic și operativ într-un format multinațional și interinstituțional.


Certificare națională și evaluare NATO
Realizarea acestui exercițiu se înfăptuiește cu scopul certificării a două ținte de capabilități NATO, dar și a testării nivelului de pregătire atins de personalul de conducere și cel de execuție, de asemenea exerciuțiul urmărind dezvoltarea interoperabilității în rândul structurilor participante, acestea însumate având ca finalitate promovarea securității regionale în zona Mării Negre, unde scenariul armat înternațional a generat anumite amenințări.
„Unul dintre marile obiective ale acestui exercițiu este cerificarea națională a unor ținte de capabilități NATO și subliniez: procesul de certificare este unul național, ceea ce se certifică ca fiind capabil de executarea misiunilor se numește o „țintă de capabilități”. Prin urmare acest Comandament de Componente de Operații Speciale, ca și țintă de capabilități NATO, o vom certifica până la finalul acestui exercițiu, iar la finalul acestei săptămâni se încheie, practic, procesul de certificare națională și evaluare din perspectivă NATO a unei alte capabilități, pe care o numim Grupul Naval de Operații Speciale. Această secvență a exercițiului s-a desfășurat pe malul Mării Negre într-o zonă specifică tipului de operații pe care această capabilitate o desfășoară. În săptămâna aceasta și săptămâna viitoare vom duce la bun sfârșit procesul de evaluare de pe urma căruia vom declara structura Comandament de Componentă de Operații Speciale ca fiind certificată și pusă la dispoziția pull-ului de forțe NATO. Din momentulul în care s-a realizat acest deziderat, Alianța Nord Atlantică poate să apeleze la această capabilitate și să o angajeze după niște repere foarte clare și după niște proceduri foarte clare astfel încât să contribuie la îndeplinirea obiectivelor trasate la nivelul Alianței Nord Atlantice”, a declarat general-maior Tiberiu Șerban, Comandantul Comandamentului Forțelor de Operațiuni Speciale.


Exercițiu tactic cu inserție prin parașutare
Ziua a fost deschisă printr-un briefing informare desfășurat în cadrul Componentei de Comandă a Forțelor pentru Operații Speciale, urmând a fi executată secvența de antrenament ce a presupus pregătirea terenului de intervenție ce a servit exercițiului premergător unei misiuni fictive ce a urmat să se îndeplinească pe timp de noapte.
Secvența de antrenament a presupus îmbarcarea în elicoptere a două echipe de operatori Forțelor pentru Operațiuni Speciale (FOS). Un elicopter a oferit sprijin cu foc pentru operatorii care interveneau la sol, timp în care cel de-al doilea elicopter a realizat inserția operatorilor FOS prin coborârea pe frânghie, procedură ce se realizează în situațiile în care terenul nu permite aterizarea elicopterului. Elicopterul cu capabilități de transport, care a oferit suport (CAS), a executat sprijin din aer pentru acțiunile de infiltrare ale operatorilor, acțiune urmată de aterizarea celor două elicoptere pentru îmbarcarea militarilor aflați la sol. Secvența de scurtă durată, a făcut parte dintr-un antrenament mai amplu al exercițiului tactic demonstratic ce a presupus și injectarea militarilor prin parașutare.
„Ansamblul pe care l-ați văzut este o structură care conduce operații pe teritoriul național în integralitatea lui cu capacitatea de a le proiecta la distanțe peste cele corespunzătoare teritoriului național. Deși vedeți un ansamblu mic, proiectarea forței pe care ați văzut-o anterior se face la distanțe foarte mari și în condiții speciale de executare, în zone cu amenintări foarte complexe, atât ziua cât și noaptea în zone în care nu de fiecare dată putem ajunge cu forțele convenționale. Pentru aceasta este considerată importantă contribuția Forțelor Aeriene și putem vedea această contribuție ca pe un vector de proiectare al forței. Operatorii Forțelor pentru Operații Speciale și capabilitățile acestora extrem de avansate, devin cu atât mai utile cu cât ei pot fi proiectați într-un timp foarte scurt la distanțe foarte mari. Cu această capabilitate conducem operații pe întreg teritoriul național din zona de litoral Dobrogea până în partea de Est, Nord și Sud. Extrem de important este integrarea tuturor capabilităților pe care structura de forțe ale Forțelor Armate, le poate genera adică acelea care sunt specifice Forțelor Terestre, Forțelor Aeriene și Forțelor Navale”, a declarat Comandor Crețu de la Comandamentul pentru Operaţii Speciale Aeriene.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE