Home / Agricultura / Dublă lansare IRUM, la Ziua Forestierului: TAF 690 S5 și TAGRO, echipat forestier

Dublă lansare IRUM, la Ziua Forestierului: TAF 690 S5 și TAGRO, echipat forestier

Distribuie

În această toamnă, continuând să inoveze în centrul de cercetare și dezvoltare iFOR, producătorul român de tractoare IRUM a lansat două utilaje upgradate pentru piața românească și internațională. TAF 690 S5 și TAGRO echipat forestier, sunt cele două utilaje ieșite de pe liniile de producție ale fabricii din Reghin, jud. Mureș, și prezentate în premieră la Ziua Forestierului, desfășurată în acest an la Roznov, în județul Neamț.

După o serie de investiții masive în tehnologie, IRUM, prin centrul de cercetare și dezvoltare iFOR, a ajuns la momentul în care a lansat noua versiune a celui mai iubit utilaj din domeniul forestier românesc, TAF 690, în cadrul Zilei Forestierului, eveniment organizat de ASFOR, la Roznov, jud. Neamț, în 1 octombrie a.c..

Noului model, TAF 690 S5, destinat atât pieței din România, cât și din toată Europa și America, i s-au adus îmbunătățiri substanțiale atât din punct de vedere ergonomic, cât și al performanțelor.

TAF 690 S5 vine astfel, cu un design nou și propriu, cu o cabină regândită pentru un confort cât mai bun pentru operator și, bineînțeles, pentru siguranța acestuia, dar și cu multe îmbunătățiri în zona tehnică.

Vorbim de un nou motor Perkins, cu stagiu de poluare V, mai puternic cu 40% decât cel anterior, o transmisie complet nouă, cele mai performante punți, care se regăsesc și pe cele mai consacrate modele de utilaje din lume, linie de cardane și cutie de distribuție noi.

Totodată, echipa IRUM a luat în calcul să ofere potențialilor clienți, prin noul model TAF 690 5S, și alte avantaje în operare: consumuri mai mici, la o putere mai mare și costuri de mentenanță mai reduse.

“Toate acestea sunt posibile datorită investițiilor masive din ultima perioadă, făcute în zona de producție. Peste 7.000.000 de euro au fost investiți în retehnologizare cu utilaje de ultimă generație, iar prin intermediul acestora am reușit să creștem semnificativ productivitatea și calitatea pieselor.

Totodată, nivelul de performanță al noului utilaj forestier este posibil datorită unei serii de parteneriate cu unii dintre cei mai mari jucători la nivel mondial din domeniul proiectării de subansamble și prin munca a peste 30 de ingineri IRUM care au reproiectat și testat toate componentele noi ale lui TAF 690 S5.

Încă de la începutul acestui proiect, un obiectiv foarte important a fost acela de a păstra un raport calitate-preț foarte avantajos pentru client, astfel încât o foarte mare realizare este aceea că, desi am îmbunătățit considerabil performanțele utilajului, consumul este asemănător cu cel al vechiului model”, explică Mircea Oltean, directorul general al IRUM.

Utilajul a trecut cu brio toate testele făcute pe diferite standuri pentru anduranță, atât cele de tip Dyno pentru motor, cât și cele pentru utilaj în sine. După acestea a urmat o perioadă de testare efectivă la lucru în pădure, în mai multe zone din țară, unde a efectuat peste 1.000 de ore, în cele mai vitrege condiții de exploatare.

Tagro echipat forestier – o provocare acceptată

În cadrul evenimentului organizat de ASFOR pentru Ziua Forestierului, IRUM a lansat, de asemenea, un nou produs dedicat sectorului de exploatare a masei lemnoase, respectiv tractorul TAGRO, echipat forestier, un nou proiect finalizat cu succes de inginerii din Centrul de Cercetare și Dezvoltare IFOR, împreună cu secțiile de producție ale fabricii IRUM.

Tractorul agricol TAGRO care rămâne simbolul IRUM și al României, fiind lansat la 100 de ani de la Marea Unire, era de mult așteptat de către clienți și în varianta pentru sectorul forestier

TAGRO, echipat forestier, pornește la drum cu un motor FPT de 102 CP, care deja și-a demnostrat capacitățile în munca în agricultură, un cuplu maxim de 430 Nm la 1400 rpm, tracțiune 4×4 și cabină certificată ROPS, FOPS, OPS.

“Scopul nostru a fost acela de a oferi o siguranță și o protecție cât mai mari pentru utilaj, în așa fel încât acesta să facă față condițiilor de lucru vitrege din pădure. Astfel, echiparea forestieră este un concept modular, care permite echiparea tractorului în funcție de necesitățile clientului”, subliniază Mircea Oltean.

Această echipare conține un scut solid, care protejează motorul, transmisia și puntea, suplimentat de protecțiile laterale pentru capotaj, cadrul de protecție pentru cabină și acoperiș, deflectoare pentru crengi, protecție laterală pentru aripi și protecție pentru sistemul de iluminare. Geamurile sunt din policarbonat, un material rezistent la șocuri de până la 10 to forță, drept pentru care nu mai este necesară protejarea lor cu grilaje, obținând o vizibilitate mult mai bună.

Ca implemente pentru TAGRO 102 cu echipare forestieră, se poate opta pentru un troliu cu 2 tamburi și pompă independentă și/sau o remorcă forestieră cu o capacitate de încărcare de 9 to.

Funicular cu acționare hibridă, în proiect

Echipele centrului iFOR și a fabricii IRUM nu se opresc aici, dezvoltând în continuare proiecte vizionare care se calibrează pe tendințele mondiale și europene în domeniul producției de utilaje mai puțin poluante, mai eficiente energetic și mai fiabile.

Astfel, printre proiectele pe care IRUM le va derula, în anii care vin, se numără cel dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Departamentul de Mașini și Acționări Electrice din cadrul Facultății de Inginerie Electrică. Proiectul cu titlul „Funicular forestier cu acționare hibridă și recuperare de energie”, în baza contractului de finanțare nr. 353/390029/27.09.2021, încheiat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCDI) în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Competitivitate, a început la jumătatea lunii octombrie. Valoarea totală a proiectului este de peste 12 milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă nerambursabilă este de aproape 6,5 milioane de lei.

Proiectul care se derulează pe o perioadă de 28 de luni urmărește diversificarea activității IRUM, prin realizarea unui nou tip de funicular cu acționare hibridă diesel – electrică, ce urmează trendul mondial de limitare a utilizării de motoare bazate pe combustibili fosili și înlocuire a acestora cu sisteme de acționare electrică.

IRUM, fabrica integrată pe orizontală

Deținută de compania MAVIPROD din 1999, IRUM a fost fondată în anul 1953 cu scopul de a produce, întreține și repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere. În cei aproape 70 de ani de la înființare, fabrica a trecut prin transformări dramatice, de la riscul de a fi abandonată, până a ajuns la nivelul unei companii moderne care deține singurul centru privat de cercetare și dezvoltare pentru utilaje agricole și forestiere din România, iFOR.

Astăzi, IRUM este o fabrică integrată pe orizontală, care deține toate secțiile de producție, este desfășurată pe o suprafață de 175.000 m2 și îi ține aproape pe cei peste 500 de angajați. Fabrica, dispune de un centru de prelucrări CNC, turnătorie, linie de tratament termic, sculărie, atelier sudură, vopsitorie și service. Producția IRUM cuprinde acum tractoare articulate forestiere, tractoare agricole, funiculare, troliuri și piese de schimb.

Prin producția de utilaje și piese de schimb a fabricii IRUM, rețeaua MAVI care oferă soluții tehnice pentru orice utilaj, Centrul de Cercetare și Dezvoltare iFOR, precum și prin brandurile TAF și TAGRO, grupul MAVIPROD continuă să contribuie semnificativ la dezvoltarea României. (L.V.)

Articol publicat în ediția 106 a revistei Transilvania Business (5-26 noiembrie 2021)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.