Home / Administratie / Precizări de ultimă oră despre traseul A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni!

Precizări de ultimă oră despre traseul A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni!

Distribuie

Conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA a făcut vineri, 3 decembrie, câteva clarificări referitoare la ”o serie de aspecte” privind traseul autostrăzii A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni, în special ”în contextul preocupărilor unor cetățeni” privind interferența uneia dintre alternativele de traseu propuse în cadrul Analizei Multicriteriale Etapa 1 cu intravilanul unităților administrativ-teritoriale Lețcani, Breazu, Rediu, Popricani, Rediu Aldei și Golăești.

Potrivit unui comunicat de presă remis pe această temă, CNAIR SA ”a luat act de sesizările cetățenilor, le-a analizat, a atras atenția prestatorului asupra aspectelor reclamate și l-a instructat să găsească o variantă de traseu” cu un impact minim, atât social cât și de mediu, fără să facă însă rabat  de la parametrii tehnici și de calitate.

”CNAIR SA a solicitat prompt celor 24 de UAT-uri intersectate să prezinte un punct de vedere oficial în legătură cu variantele de traseu analizate. Până în prezent au fost primite doar zece răspunsuri care susțin realizarea variantei albastre de traseu. În perioada 22 noiembrie -25 noiembrie 2021, reprezentanți ai CNAIR SA și ai proiectantului s-au deplasat pe amplasament și au verificat zona cuprinsă între Lețcani și Golăești, pentru identificarea constrângerilor și pentru analizarea aspectelor sesizate de locuitori. Au fost parcurse alternativele de traseu clasate pe primele două locuri în cadrul Analizei Multicriteriale – Etapa 1 (varianta verde și varianta albastră) dar și zona unde ar putea fi construit drumul de legătură care va asigura conexiunea Autostrăzii A8 cu Aeroportul Internațional Iași și cu viitorul Spital Regional de Urgență Iași”, se arată în comunicat.

În același document se mai menționează că în urma vizitei ”s-a constatat că numărul imobilelor afectate nu este de ordinul sutelor, ci de ordinul zecilor și nu sunt afectate lăcașe de cult.”

”A fost identificată și o nouă zonă pentru realizarea drumului de legatură care va asigura conexiunea Autostrăzii A8 cu Aeroportul Internațional Iași si cu viitorul Spital Regional de Urgență Iași. În data de 26 noiembrie 2021, a avut loc o întâlnire on-line a reprezentanților CNAIR SA, ai proiectantului și cei ai Jaspers, care a avut ca principal subiect de analiză aspectele menționate de catre locuitorii zonei”, se precizează în comunicat.

În plus, la invitația Primăriei municipiului Iași, în data de 2 decembrie 2021, reprezentanții CNAIR SA și cei ai proiectantului au participat la o nouă dezbatere pe marginea variantelor de traseu, propuse pentru zona cuprinsă între localitățile Lețcani și Golăești.

”Aici au fost analizate aspecte tehnice legate de amplasarea nodurilor rutiere și de corelarea cu obiectivele de investiții derulate de Autoritătile Publice Locale. Printre solicitările formulate cu această ocazie se numără și cea privind realizarea drumurilor de legatură cu Aeroportul Internațional Iași și cu viitorul Spital Regional de Urgență Iași, la profil de două benzi de circulatie pe sens. Reprezentanții unităților administrative-teritoriale prezenți la dezbatere au agreeat varianta albastră de traseu. Prestatorul urmează să realizeze o analiză detaliată pe varianta albastră, în concordanță cu toate constrângerile identificate și confirmate în teren în privinâa variantei verzi dar și cu solicitarile reprezentanților autorităților publice locale. Tot Prestatorul trebuie să analizeze și să propună încă o alternativă de traseu pentru realizarea conexiunii cu Aeroportul Internațional Iași și cu viitorul Spital Regional de Urgență Iași, tinând cont de observațiile privind natura terenului de fundare din zona în care a fost propus traseul inițial. CNAIR SA va organiza noi consultari publice cu toti factorii implicați, după finalizarea analizei traseului, în conformitate cu aspectele constatate”, a mai anunțat conducerea CNAIR.

Alte informații transmise de conducerea CNAIR:

– În Etapa 1 de Analiză Multicriterială (AMC), în care se află proiectul în acest moment, sunt evaluate o serie de opțiuni și combinații de variante de traseu, din perspectivă cantitativă, folosind criterii tehnologice, financiare, sociale și de mediu, derivate din obiectivele specifice ale proiectului.

– Din această primă etapă a Analizei Multicriteriale vor rezulta două alternative de traseu, care vor fi evaluate în a II-a Etapă a Analizei Multicriteriale.

– În Etapa a II-a de Analiză Multicriterială, se va efectua o analiză multi-criterială orientată pe alternativele selectate în prima Etapă și variantele tehnologice posibile ale acestora.

– Analiza Multicriterială – Etapa a II-a, va include, ca principal criteriu, Analiza Cost – Beneficiu restransă, precum și alte criterii care nu sunt considerate din punct de vedere conceptual în Etapa 1.

– În prima Etapă a Analizei Multicriteriale a Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni, Proiectantul a propus cinci alternative de traseu, patru dintre acestea studiate în premieră iar cea de a 5-a, reprezentând o variantă revizuiă a traseului stabilit în cadrul Studiului de Fezabilitate, întocmit în anul 2011.

– La studierea acestor alternative s-a ținut cont de informațiile privind condiționalitățile existente, puse la dispoziție de unitățile administrativ-teritoriale, după sedința desfășurată în luna mai, anul acesta, la sediul  Prefecturii Județului Iași.

– În conformitate cu cerințele din Caietul de sarcini, Proiectantul a propus și un drum de legatură care va asigura conexiunea Autostrazii A8 cu Aeroportul Internațional Iași și cu viitorul Spital Regional de Urgență Iași.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.