PROIECT APROBAT. Variantă de ocolire a Târgu Mureșului prin Ungheni – Ernei! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 18335 Vizualizări

PROIECT APROBAT. Variantă de ocolire a Târgu Mureșului prin Ungheni – Ernei!

Aleșii județeni au aprobat miercuri, 15 decembrie, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, inițierea demersurilor necesare în vederea pregătirii și realizării obiectivului de investiții „Varianta de ocolire a municipiului Târgu Mureș, zona Nord – Vest (Ungheni – Ernei)” și mandatarea Asociației „Zona Metropolitană Târgu Mureș” cu realizarea respectivelor demersuri.

Trafic aglomerat în zona metropolitană

Potrivit președintelui Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, în prezent județul Mureș, în special zona metropolitană din jurul municipiului Târgu Mureș, se confruntă cu probleme grave din cauza aglomerării şi îngreunării traficului în ultimii ani.

”În ultima perioadă s-a constatat un fenomen de migrație a populației din zona urbană înspre zonele limitrofe acesteia, îndeosebi în zona metropolitană. Acest fenomen este însoțit de creșterea numărului de autovehicule utilizate pentru deplasarea zilnică în scopul realizării activităților curente, deplasare la/de la locul de muncă, școală, activități extra, etc. Dezvoltarea zonelor limitrofe municipiului reședință de județ ca zone comerciale este un alt aspect care contribuie la aglomerarea și îngreunarea traficului”, a precizat Péter Ferenc.

Proiect de ”impact strategic”

Președintele Consiliului Județean Mureș a mai menționat că întrucât în prezent în jurul municipiului Târgu Mureș nu există centuri ocolitoare, traficul greu de pe traseul Cluj Napoca – Reghin se desfășoară pe drumurile judeţene şi locale din raza localităților Ungheni, Cristești și Târgu Mureș, ”contribuind semnificativ la poluarea aerului și la poluarea fonică, respectiv la îngreunarea traficului rutier în general.”

”Având în vedere cele expuse mai sus, pentru descongestionarea și fluidizarea traficului precum și pentru reducerea poluării, este necesară realizarea unei variante de ocolire a municipiului Târgu Mureș, zona Nord – Vest, Ungheni – Ernei. Proiectul este unul de impact strategic fiind cuprins în Strategia de dezvoltare a județului Mureș 2021-2027, iar identificarea de fonduri pentru realizarea investiției este principala preocupare a Județului Mureș. Prin urmare, pornind de la necesitatea realizării obiectivului de investiții ”Varianta de ocolire a municipiului Târgu Mureș, zona Nord – Vest, Ungheni – Ernei”, se impune inițierea unor demersuri prin intermediul Asociației „Zona Metropolitană Târgu Mureș” care prin încheierea unui protocol de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, poate demara pregătirea documentațiilor tehnico-economice necesare”, a arătat Péter Ferenc.

Finanțare prin POIM 2014-2020

Referindu-se la sursa de finanțare a investiției, președintele Consiliului Județean Mureș a subliniat că ”finanțarea pregătirii acestei documentații este posibilă conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 88/2021 prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, existând un apel de proiecte deschis în acest sens, realizarea propriu-zisă a investiției urmând să se efectueze cu sprijinul Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere prin intermediul Programul Operațional Transport 2021-2027.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE