Atenție! 298% mai multă sare în pateul de post Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 198 Vizualizări

Atenție! 298% mai multă sare în pateul de post

Pateurile de post din 2021 au cu 298% mai multă sare. InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021. În total au fost analizate peste 50 de produse, de la diverși producători și distribuitori.

Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj cuprins între 75 și 200g

Totodată, pateurile vegetale au un conținut ridicat de calorii. Doar 100 de grame au 319 kcal. În timp ce unii îl consideră aliment sănătos, având în vedere că se bazează pe legume, pateul de post are și un conținut bogat de sare în 2021, față de 2011.

Pateul vegetal, din punct de vedere al valorii energetice:

319kcal/100g cel mai mare aport energetic a fost identificat în studiul din 2021

286kcal/100g s-a regăsit în studiile din 2011, 2016 și 2018

270kcal/100g s-a regăsit în studiile din 2015.

Din punct de vedere al conținutului de sare:

1,95g este valoarea maximă de sodiu dintr-un produs (echivalentul a aproape 40% din cantitatea zilnică de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății), atinsă în studiul din 2021

1,89g în studiile din 2016 și 2018

1,4g în studiul din2015,

0,65g în studiul din2011”, mai precizează Protecția Consumatorilor.

Mare atenție la eticheta alimentelor cumpărate

Persoanele care țin post consumă pateu vegetal aproape zilnic, însă nu știu pericolul ascuns în aceste mici conserve. Este adevărat că sunt delicioase pateurile și potolesc foamea, însă lista ingredientelor (destul de lungă) de pe etichetă trece neobservată.

„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr, a declarat „, Sorin Mierlea – Președinte InfoCons.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE