Nu se confirmă informaţiile privind o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 165 Vizualizări

Nu se confirmă informaţiile privind o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina

Oficiali americani de rang înalt au declarat că nu pot confirma informaţiile potrivit cărora serviciile de informaţii americane indică faptul că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina miercuri, dar au repetat avertismentele ca americanii să părăsească imediat Ucraina.

”Nu putem prezice cu exactitate ziua, dar spunem de ceva timp că ne aflăm într-o fereastră şi că ar putea începe o invazie – ar putea începe o acţiune militară majoră – din partea Rusiei în Ucraina în orice zi. Inclusiv săptămâna aceasta, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice”, a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, la emisiunea „State of the Union” de la CNN, întrebat despre posibila dată de miercuri. Potrivit acestuia, Rusia ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat, de asemenea să confirme informaţiile privind termenul de miercuri. ”Nu sunt în măsură să confirm aceste informaţii”, a declarat Kirby în timpul unui interviu la emisiunea Fox News Sunday, adăugând că o acţiune militară rusă ar putea avea loc în orice zi. El a explicat că aceste evaluări provin dintr-o varietate de surse, nu exclusiv doar din interiorul serviciilor de informaţii, ci şi din ceea ce ce se vede efectiv. Mai mult de 100.000 de soldaţi continuă acum să fie aliniaţi la graniţa cu Ucraina, a remarcat el.

Moscova neagă astfel de planuri şi a calificat comentariile drept „isterie”, iar din discuţiile la nivel înalt dintre înalţii oficiali ruşi şi occidentali din ultimele zile nu a reieşit încă niciun progres care ar putea atenua criza.

Preşedintele american, Joe Biden i-a spus lui Putin că Occidentul va răspunde decisiv la orice invazie şi că un astfel de atac ar afecta şi izola Moscova. Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat că apelul lui Biden a fost substanţial, dar că nu a existat nicio schimbare fundamentală.

Kremlinul a declarat că Putin i-a spus lui Biden că Washingtonul nu a reuşit să ia în considerare principalele preocupări ale Rusiei şi că nu a primit niciun „răspuns substanţial” cu privire la elementele cheie ale cererilor sale de securitate. Putin doreşte garanţii din partea Statelor Unite şi a NATO care să includă blocarea intrării Ucrainei în NATO, abţinerea de la desfăşurarea de rachete în apropierea graniţelor Rusiei şi reducerea infrastructurii militare a NATO în Europa la nivelurile din 1997.

Un oficial al preşedinţiei franceze a declarat, după ce preşedintele Emmanuel Macron a vorbit cu Putin, că nu există indicii din ceea ce a spus liderul rus că Rusia pregăteşte o ofensivă. Dar oficialul a declarat că Parisul a rămas ”extrem de vigilent”.

Premierul britanic, Boris Johnson, are în vedere să meargă din nou în Europa pentru a continua eforturile sale diplomatice în favoarea unei detensionări a crizei din jurul Ucrainei. Prim-ministrul conservator doreşte în special să discute cu liderii ţărilor nordice şi baltice, după ce săptămâna trecută s-a întreţinut cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii Statelor Unite, Franţei, Germaniei, Canadei, Italiei, Poloniei, României, Lituaniei, Olandei şi UE.

„Criza de la frontiera ucraineană a atins un punct critic. Toate informaţiile de care dispunem sugerează că Rusia ar putea planifica o invazie a Ucrainei în orice moment. Acest lucru ar avea consecinţe dezastruoase pentru Ucraina şi Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-un comunicat.

„Există încă o fereastră de oportunitate pentru dezescaladare şi diplomaţie, iar prim-ministrul va continua să lucreze neobosit alături de aliaţii noştri pentru a determina Rusia să se îndepărteze de marginea prăpastiei”, a continuat el.

Moscova, care a anexat deja Peninsula Crimeea în 2014, neagă orice intenţie agresivă faţă de Ucraina, dar condiţionează detensionarea de o serie de exigenţe, în special asigurarea că Kievul nu va adera niciodată NATO. O condiţie pe care occidentalii o resping ca inacceptabilă.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE