La un pas de catastrofă nucleară Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 298 Vizualizări

La un pas de catastrofă nucleară

Franţa şi-a activat celula de criză din cadrul Autorităţii pentru Siguranţa Nucleară (ANS) în urma incendiului de la centrala atomoelectrică de la Zaporojie, din Ucraina. Într-un mesaj pe Twitter, ministrul energiei, Barbara Pompili. a precizat că nu s-a semnalat nicio modificare a nivelurilor de radiaţii.

Potrivit autorităţilor locale ucrainene, forţele ruse au ocupat centrala de la Zaporojie, cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa, după ce a avut loc un incendiu în una din clădirile complexului respectiv. Întreaga lume a fost alarmată de posibilitatea unei catastrofe nucleare la Zaporojie, după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că tancurile ruseşti au tras asupra reactoarelor.

Preşedintele ucrainean a acuzat Moscova că recurge la „teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl. „Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a susţinut Volodimir Zelenski

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg susține că atacul rus asupra centralei nucleare din Zaporojie arată caracterul iresponsabil al invaziei declanşate de Rusia. De asemenea, Stoltenberg i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Ucraina şi să se angajeze pe calea eforturilor diplomatice pentru a depăşi această criză.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care a citat autorităţile locale de reglementare în domeniul nuclear, a anunțat că incendiul provocat de bombardamentele ruse la Zaporojie nu a afectat „echipament esenţial”, iar nivelul radiaţiilor este neschimbat.

Secretara pentru energie a SUA, Jennifer Granholm, a susținut că nu există „indicaţii” privind creşterea nivelului de radiaţii la centrala de la Zaporojie, care furnizează peste o cincime din totalul electricităţii generate în Ucraina.

La rândul său, ministerul chinez de Externe a făcut apel către toate părţile să asigure securitatea facilităţilor nucleare din Ucraina. „Vom monitoriza situaţia şi facem apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere, să evite escaladarea şi să asigure securitatea facilităţilor nucleare relevante”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al MAE chinez Wang Wenbin.

Centrala de la Zaporojie, care furnizează peste o cincime din electricitatea generată în Ucraina, este diferită şi mai sigură decât cea de la Cernobîl, care a fost ocupată zilele trecute de forţele ruse şi care în 1986 a fost scena celui mai grav accident din istoria energiei nucleare, au menţionat analişti.

La conferinţa de presă anuală care a avut loc înainte de deschiderea unei noi sesiuni a Congresului naţional al poporului, China a evitat să comenteze în legătură cu războiul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt Zhang Yesui a abordat în schimb alte subiecte, inclusiv strategia zero-COVID-19 a Chinei şi livrările de vaccinuri chineze în lume. El s-a referit de asemenea la relaţiile cu SUA, despre care a spus că trebuie să se bazeze pe „respect reciproc”, avertizând Statele Unite să nu submineze încrederea reciprocă şi cooperarea.

În loc să discute despre războiul din Ucraina, purtătorul de cuvânt a răspuns la o întrebare a unui reporter rus despre actualele tensiuni dintre China şi Lituania, spunând că responsabilitatea problemelor din aceste relaţii „îi revine integral Lituaniei”. Beijingul şi-a diminuat relaţiile cu republica baltică exsovietică după ce aceasta din urmă a permis Taiwanului să deschidă un birou de reprezentare folosind acest nume în capitala lituaniană Vilnius. În cadrul sesiunii parlamentare anuale de la Beijing care se încheie pe 11 martie, urmează să fie anunţate noi obiective de creştere, precum şi un buget militar pentru a doua cea mai mare economie a lumii.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE