Degustare culturală la Joia Muzeală #10 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 120 Vizualizări

Degustare culturală la Joia Muzeală #10

Joi, 24 martie, de la ora 17.00, va avea loc o nouă ediție a evenimentului Joia Muzeală #10, în curtea interioară a Palatului Toldalagi, prilej pentru o degustare culturală organizată de Comunitatea evreilor din Târgu Mureș, în parteneriat cu Slow Food Târgu Mureș.

”Descoperă moștenirea culturală a comunității evreiești prin participarea la dialogul cu moștenitorii supraviețuitorilor Holocaustului din orașul nostru și degustă desertul evreiesc hamantaș pregătit de restaurantul B.EAT, special pentru acest eveniment. Prăjitura Hamantaș pe care o veți degusta joi va fi pregătită după rețeta mamei doamnei Diamantstein Zsuzsa, așa cum este ea consemnată în cartea ‘Az újrakezdés receptjei’ (Rețete pentru un nou început) a autoarei Király Kinga Júlia”, au informat reprezentanții Muzeului Județean Mureș.

Invitații la dialog vor fi membri ai comunității evreiești din Târgu Mureș, iar evenimentul va fi moderat de Claudia Rânja (Slow Food Târgu Mureș) și Liliana Lirca (Muzeul Județean Mureș).

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet de vizitare. Biletele se pot achiziționa în avans de la Casa de Bilete a Palatului Toldalagi, online de pe site-ul muzeului sau în ziua evenimentului direct de la locație, iar tariful de vizitare este de 12 lei (adulți), 6 lei (pensionari) și 3 lei (elevi, studenți).

Purim, sărbătoarea evreiască a veseliei

Una dintre cele mai festive și populare dintre sărbătorile evreiești, Purim-ul celebrează eliberarea evreilor de o condamnare iminentă din mâinile dușmanilor lor din Persia antică, așa cum este consemnată în cartea biblică a Esterei.

Purim-ul este marcat de evreii din întreaga lume la 14 Adar. Cu această ocazie, în toate sinagogile, începând cu seara de 13 Adar, se citeşte Sulul Esterei (Meghilat Ester). De fiecare dată când este pronunțat numele răufăcătorului Haman, cei ce ascultă povestea fac zgomot mare pentru a-și exprima disprețul față de el.

Fiind o sărbătoare exuberantă, cu această ocazie evreii își trimit unii altora cadouri, numite Mshloach Manot, iar desertul traditional al sărbătorii este hamantaș-ul, care trebuie sa aibă forma urechilor lui Haman cel rău. De asemenea, au loc așa-numitele jocuri de Purim, când se pune în scenă povestea Esterei, dar și carnavaluri la care oamenii poartă măști pentru a-și ascunde identitatea.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE