Radar meteo nou, de circa 3 milioane de euro, în județul Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 942 Vizualizări

Radar meteo nou, de circa 3 milioane de euro, în județul Mureș

Administrația Națională de Meteorologie RA a demarat, în data de 22 martie 2022, o licitație evaluată la suma de 111.765.918 de lei, fără TVA, pentru obiectivul de investiții ”Lucrări de construcții de stații radar”, informează www.licitatiapublica.ro.

Potrivit sursei citate, investiția vizează modernizarea rețelei de radare meteorologice cu șapte radare meteorologice Doppler, dual-polarimerice, în bandă S, dintre care unul va fi amplasat în județul Mureș, pe raza municipiului Târnăveni – Bobohalma.

Proceduri de monitorizare mai performante

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 mai 2022, achiziția este realizată în cadrul proiectului

“Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale – Inframeteo”, finanțat prin intermediul Fondului de Coeziune din cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare POIM 2014-2020, Axa Prioritară 5, iar durata contractului va fi de 17 luni.

Conform caietului de sarcini al licitației, în intervalul 2001-2018 au avut loc șase evenimente extreme (4,9% din totalul evenimentelor extreme din România), care au dus la 27 de pierderi de vieţi omeneşti și 25.912 de persoane afectate. Aceeași sursă menționează că în intervalul 1900-2018, în România au avut loc 49 de inundaţii (inclusiv viituri rapide), adică 40% din totalul dezastrelor raportate.

”Modernizarea rețelei prin achiziția, instalarea și punerea în funciune pentru șapte radare meteorologice de ultimă generație, inclusiv turnurile radar și echipamentele conexe, capabile să furnizeze seturi de date semnificativ îmbunătățite față de sistemele aflate în exploatare în prezent, prin intermediul tehnologiei dual-polarimetrice, va permite o mai bună detecție și monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente, precum și creșterea gradului de acuratețe al prognozei fenomenelor meteorologice – ploilor, căderilor de grindină, intensificărilor puternice ale vântului – asociate furtunilor convective. Datele radar dual-polarimetrice contribuie la diminuarea timpului de avertizare pentru situațiile periculoase generate de fenomenele convective severe. De asemenea, instalarea radarelor în bandă S, dual-polarimetrice, va contribui direct la creșterea performanțelor procedurilor operative de elaborare a avertizărilor și prognozelor pentru viituri rapide din România. Datele radar vor fi distribuite catre toti utilizatorii din Administrația Națională de Meteorologie și din afara Administrației Naționale de Meteorologie, inclusiv instituții publice”, se menționează în document.

În medie, fiecare din cele șapte radare va costa estimativ 15,8 milioane de lei (peste 3,1 milioane de euro) iar turnul viitorului radar de la Bobohalma va avea o structură metalică, capabilă să susțină o masa cuprinsă între 4 și 7 tone, și o înălțime de 60 de metri, inclusiv radon și antenă.

Alex TOTH

Foto: https://ro.depositphotos.com/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE