Lavrov: O întâlnire Putin-Zelenski acum ar fi contraproductivă Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 77 Vizualizări

Lavrov: O întâlnire Putin-Zelenski acum ar fi contraproductivă

O întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să aibă loc de îndată ce poziţiile celor două părţi asupra unor chestiuni esenţiale se apropie, a susţinut luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Vladimir Putin ”a spus că nu ar refuza niciodată o întâlnire cu preşedintele Zelenski, dar trebuie ca această întâlnire să fie bine pregătită. Conflictul din sânul Ucrainei s-a agravat în toţi aceşti ani, s-au acumulat multe probleme”, a declarat Lavrov.

”Aşadar, să se întâlnească şi să zică ‘Tu ce crezi? Păi eu cred că …’ ar fi contraproductiv”, a continuat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă, în contextul în care delegaţiile Rusiei şi Ucrainei sunt aşteptate luni la Istanbul pentru o nouă sesiune de discuţii.

Serghei Lavrov a reiterat cerinţele formulate de Kremlin la începutul conflictului militar contra Ucrainei, pe 24 februarie: protecţia populaţiei din Donbas şi ”demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei.

”Denazificarea şi demilitarizarea Ucrainei sunt un element obligatoriu al acordului pe care încercăm să-l obţinem. Va fi necesară o întâlnire (Putin-Zelenski, n.red.) doar de îndată ce vom avea o vizibilitate asupra reglementării acestor chestiuni esenţiale”, a explicat demnitarul rus.

”Suntem obligaţi să facem ca Ucraina să înceteze să fie obiect al experimentelor Occidentului şi NATO, pe plan militar, şi să înceteze să prezinte o ameninţare militară şi fizică pentru Rusia”, a insistat el.

Pe de altă parte, Lavrov a spus că relaţiile ţării sale cu China sunt la cel mai solid nivel înregistrat până acum, într-o perioadă când ţările occidentale caută să izoleze Moscova prin sancţiuni fără precedent legate de invadarea Ucrainei.

Beijingul şi-a exprimat de mai multe ori opoziţia faţă de sancţiunile internaţionale impuse Rusiei, insistând pe menţinerea unor relaţii economice şi schimburi comerciale normale cu Moscova. De asemenea, guvernul chinez a refuzat să condamne acţiunile militare ale Moscovei în Ucraina.

Liderul de la Kremlin numeşte invazia rusă în Ucraina, lansată în 24 februarie, drept ”operaţiune militară specială” pentru ”denazificarea” ţării vecine. Occidentul consideră că acesta este un fals pretext pentru un război de agresiune neprovocat.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE