VIDEO: Comuna Bălăușeri, în plină dezvoltare Administrație
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 382 Vizualizări

VIDEO: Comuna Bălăușeri, în plină dezvoltare

Primarul comunei Bălăușeri, Varga András Adorján, a anunțat recent, pentru cotidianul Zi de Zi, care sunt principalele proiecte aflate aproape de finalizare, precum și care sunt noile proiecte aflate la început de drum.

Pentru anul 2022, Primăria comunei Bălăușeri a reușit să achiziționeze echipamente electronice pentru elevi și profesori prin intermediul Programului Operațional Competitiv (POC). Proiectul propus are ca scop ”Asigurarea infrastructurii TIC la nivelul Școlii Gimnaziale ”Torok Janos” Bălăușeri pentru combatere riscului de infectare cu SARS-CoV-2”. Valoarea totală a proiectului este de 1.340.000 de lei.

„Acum s-a terminat achiziția, chiar săptămâna trecută am semnat contractul cu furnizorii. Este vorba de 422 de tablete, 50 de laptopuri, 26 de sisteme „All în one”, 26 de camere de videoconferință, 5 videoproiectoare, 5 ecrane de proiecție, 26 de table interactive și 6 routere wireless. De aceste echipamente vor beneficia atât elevii cât și profesorii. Laptopurile sunt pentru profesori, iar tabletele pentru elevi. Firma care o să livreze echipamentele o să țină un curs pentru profesori unde o să îi învețe cum să le folosească. Sistemele sunt foarte bune dar trebuie ca cineva care se pricepe să explice cum se pot întrebuința”, a informat Varga András Adorján.

A două șansă pentru tinerii din Bălăușeri

În privința elevilor care nu au reușit să finalizeze anii de școală, există o „a doua șansă” la care tinerii din Bălăușeri pot participa pentru întregirea profilului educațional. Programul național „A doua şansă” se adresează adolescenţilor, tinerilor, adulţilor, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar și gimnazial. Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învățământului obligatoriu fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate.

„Există fonduri prin care îi putem ajuta. Avem o firmă cu care colaborăm foarte bine. Sunt deja înscriși aproximativ 50 de tineri pentru a termina școlile gimnaziale. Există și proiectul pentru antreprenoriat pentru tineri sub 28 de ani dar care au 12 clase terminate, fără loc de muncă sau care nu sunt înscriși la facultate. Este un curs care durează o lună de zile iar la finalul cursului există șansa de a câștiga fonduri europene de 25.000 de euro pentru construirea afacerii proprii. Avem oameni înscriși, au terminat cursul și acum o să fie evaluate planurile de business și în funcție de asta o să fie alocate fondurile”, a specificat primarul comunei Bălăușeri.

Grădiniță, creșă, cămine culturale

Primarul Varga András Adorján susține că în luna septembrie a anului 2022 se vor finaliza lucrările de construcție ale grădiniței din satul Agrișteu, proiect demarat în decembrie 2021.

„Construim o grădiniță în satul Agrișteu, este un proiect pe Programul Operațional Regional. Construcția a început de anul trecut, este în roșu, acoperită și acum am dat ordinul de reîncepere cu venirea vremii favorabile. Sperăm să terminăm până în septembrie, să fie predată clădirea”, a explicat primarul comunei Bălăușeri.

Cu același scop de a readuce tinerii acasă sau de a-i convinge să rămână în localitate, planul de a construi creșa din comuna Bălăușeri începe să prindă contur. În 24 februarie 2022, Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea necesară pentru construcția a 280 de creșe noi, moderne și eficiente din punct de vedere energetic. Printre acestea, se regăsește și o creșă mică din Bălăușeri.

„Am câștigat acum prin CNI, ne-a fost aprobată o creșă în comuna Bălăușeri tip mic, pentru 40 de copii. Suprafața este de 1.200 de metri pătrați. Am depus deja documentația necesară la CNI, Certificatul de Urbanism, hotărârea de Consiliu Local prin care o să predăm terenul către CNI și așteptăm aprobarea indicatorilor tehnico economici, să depunem și restul avizelor și autorizația de construire. Sperăm să se facă licitația măcar anul acesta pentru construire. Am avut anul trecut destul de multe cereri. În anul 2020 am avut 153 de copii născuți în comună. Sunt familii tinere, din fericire care vor să rămână în comună. Avem copilași și sperăm ca această creșă să ne fie de folos. Ei au locuri de muncă și bunicii încă mai lucrează, nu prea au cu cine să lase copiii și o creșă ar fi de ajutor”, a mai declarat primarul comunei Bălăușeri.

În același sens, în următoarele luni se vor finaliza lucrările de reabilitare a căminelor culturale din localitățile Chendu și Bălăușeri, urmând pe viitor să fie renovate și căminele culturale din satele Dumitreni și Filitelnic.

„Avem două cămine culturale în lucru, pe proiecte din fonduri europene AFIR, cel din Bălăușeri și cel din Chendu. Cel din Bălăușeri este 95% gata, o să fie predat undeva în mai sau cel târziu în iunie. În Chendu suntem undeva la 70% dar sper să finalizăm și proiectul acesta pe parcursul anului, să fie reabilitat complet. În Agrișteu, căminul cultural este renovat, este destul de ok. O să mai avem în comunele Dumitreni și Filitelnic unde este nevoie de renovare a căminelor”, a conchis Varga András Adorján.

Construcție Grădiniță Agrișteu
Recondiționare Cămin Cultural Chendu
Recondiționare Cămin Cultural Bălăușeri

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE