VIDEO: Studio de apartament născut în vremuri pandemice Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 808 Vizualizări

VIDEO: Studio de apartament născut în vremuri pandemice

Powerglide Studio este un proiect la început de drum inițiat de Cristina Brumă și Denis Demian, doi studenți la actorie a Universității de Arte din Târgu Mureș. Cristina este pe ultima sută de metri în programul de licență, specializarea actorie, iar Demi, așa cum îl știu prietenii, urmează să finalizeze cursurile programului de masterat-actorie, ale aceleiași universități. 

Cei doi tineri artiști au hotărât, forțați de împrejurări, să deschidă un home studio unde să experimenteze tot felul de activități destinate înregistrării vocale. Aceștia s-au jucat cu animația digitală, au înregistrat melodii, au filmat probe de casting pentru ei sau pentru prieteni.

„Din cauza contextului pandemic în care noi ne aflam în momentul respectiv și din prisma faptului că activitatea noastră artistică era foarte redusă, ne-am gândit să înființăm un studio de acasă unde noi putem să experimentăm și această paletă a teatrului radiofonic și să exersăm editările video, editările audio și așa mai departe. Totodată sunt sunt studenți în universitate care știm că că vor să participe la castinguri și nu au posibilitatea de a se înregistra singuri sau sunt pasionați de muzică și nu au cum să își înregistreze o melodie proprie și atunci noi le oferim ajutor în caz că doresc să facă așa ceva. Aceste servicii sunt pro bono, unde ei pot să vină să își dezvolte această latură”, au povestit Cristina și Demi.

Ajutor pentru studenții de la Arte

De multe ori studenții se confruntă cu lipsa unor resurse pentru a realiza un material video destinat participării în cadrul unui concurs sau pur și simplu ca material de examen. În timpul pandemiei, cursurile practice ale Universității de Arte s-au desfășurat online, ceea ce i-a făcut pe studenți să găsească modalități ingenioase de a-și „regiza” examenele pe care trebuiau să le trimită spre examinare.

„E foarte greu. Și noi în perioada pandemiei când aveam de făcut materiale acasă, pentru facultate, încercam să ne ajutăm reciproc. E foarte bine că suntem doi în proiectul acesta dar nu toată lumea are un om din exterior care să-l ajute. Atunci când vin la noi la studio îi ajutăm atât cu conceptul pe care vor să și-l aleagă, cu partea artistică, cu unghiul din care vor să se filmeze. Dacă în voce ceva nu e la locul lui putem să edităm acest lucru”, au mai adăugat cei doi.

Demian are o experiență de aproximativ șapte ani în editarea audio. Atât editarea audio cât și editarea video, au fost două zone pe care le-a explorat de unul singur, reușind să învețe prin tutoriale accesibile pe canalul Youtube. Și-a exersat abilitățile de editare prin parteneriatele pe care le-a avut de-a lungul timpului. 

„Am avut colaborare cu TV Arad, în același timp am prieteni care se ocupă de youtube și vlogging care îmi trimiteau mie materialele să le editez.  În momentul în care ceva nu se aude bine, în momentul în care am nevoie de o nuanță asupra textului, eu corectez și îl ajut să facă lucrurile astfel încât materialul să fie cât mai calitativ”. 

Provocări mari într-un spațiu mic

Cristina și Demi își desfășoară activitatea într-un apartament, unde așa cum spun ei, este destul de provocator să produci materiale audio fiind înconjurați de vecini. Totodată și spațiul le ridică unele probleme, dar imaginația și prezența de spirit îi ajută să găsească soluții rapide.

„E destul de complicat pentru că spațiul în care lucrăm e destul de neconvențional și a trebuit să eliberăm destul de mult loc din apartament ca să ne putem instala toată aparatura. Totodată trebuie să ținem cont de programul din bloc pentru că sunt locatari care n-ar vrea să audă tot felul de sunete după ora 22.00. Noi încercăm să ne desfășurăm programul începând de la amiază până seara la ora 21.00. Toți banii pe care noi îi economisim îi investim în acest studio pe care dorim să-l ducem cât de departe putem. Investim de asemenea în echipament și urmează să izolăm antifonic toată această cameră de apartament în așa fel încât fiecare material să fie din ce în ce mai calitativ”, mai spun cei doi actori în devenire.

Start-up student 1.0,  șansă de dezvoltare

Cristina și Demi își propun ca în viitor să reușească să își achiziționeze aparatură video pentru a realiza filme de scurtmetraj sau lungmetraj, poate în colaborare cu studenții de Universității de Arte din Târgu Mureș. Pentru a învăța despre cum să își dezvolte pasiunea într-o mică afacere, cei doi studenți s-au înscris în programul „Start-up Student 1.0”. Acest program a fost inițiat de Asociația Amphion în Parteneriat cu Universitatea ”Dimitrie Cantemir” și Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

”Momentan participăm la cursurile de Competențe Antreprenoriale în cadrul proiectului Start-up Student 1.0. Noi ne-am dorit foarte mult să profităm de această oportunitate mai ales că s-a suprapus atât de bine cu proiecțelul nostru. Ne-am dori să învățăm cu am putea să accesăm niște fonduri pentru a duce proiectul nostru cât mai departe, să ne adresăm unui public mai larg și să putem să intrăm pe piață. E foarte greu în branșa în care activăm noi să găsim locuri de muncă sau să putem să avem o activitate artistică constantă”. 

Animații, melodii, încercări reușite

Primul material a avut la bază trei poezii care au avut aceeași temă, și anume tema circului. Cei doi au reușit prin materialul foarte dinamic să surprindă condiția circarului și a omului care face artă într-un scop de divertisment. Apoi au realizat un material care a avut la bază un storytime din viața Cristinei, un material cu care lumea se poate identifica foarte ușor. 

„Vorbesc de timiditate și despre cum este să nu poți să fii cine îți dorești tu cu adevărat. Acesta a fost și materialul care a prins cel mai bine. Al treilea material a avut ca temă ziua poetului național Mihai Eminescu și ulterior ziua de Valentines Day în care am făcut o scurtă animație având la bază poezia „Pe lângă plopii fără soț”. 

Pe lângă aceste produse, în studioul Powerglide s-a înregistrat o melodie din zona muzicală de Rap, la inițiativa unui poet local neconsacrat, pasionat de acest gen muzical. În prezent Demi și Cristina lucrează la o nouă animație împreună cu Georgiana Bighescu, studentă a Universității de Arte la specializarea „Păpuși-Marionete”, autoarea cărții de proză scurtă și poezie: „Abonata nu poate fi contactată”. Această animație are la bază un text propriu și abilitățile Georgianei din zona animației. Demi și Cristina își doresc să se adreseze copiilor printr-un program săptămânal dedicat celor mici, care va putea fi vizionat pe canalul de Youtube Powerglide Studio. 

Cristina și Demi sunt doi oameni calzi cu care nu ai cum să nu te simți bine. Ei oferă gratis oportunitatea de a înregistra un material în studioul lor, dar o donație cât de mică nu este de prisos. Demi și Cristina vă așteaptă să dați valoare cuvântului, să auziți, să rostiți, să înregistrați piesa preferată pentru a o asculta în continuu la plimbare prin oraș, sau pur și simplu să experimentați această zonă a prelucrării vocii într-un studio la început de drum.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE