”Fii cool fără să fii high!”, la Reghin Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 711 Vizualizări

”Fii cool fără să fii high!”, la Reghin

Casa Municipală de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară” din Reghin a găzduit miercuri, 30 martie, momentul de gală al Simpozionul Județean ”Fii cool fără să fii high!”, eveniment organizat de Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Reghin în colaborare cu Primăria Municipiului Reghin. Proiectul ”Fii cool fără să fii high!” are ca și parametri de derulare, septembrie 2011 – iunie 2022, punctul culminant fiind data de 30 martie, cu prilejul Simpozionului ”Fii cool fără să fii high!” găzduit de Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”.

Proiectul are ca scop prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor și adoptarea unor comportamente pozitive prin participarea celor implicați la programe, proiecte și activități educative. Vizate în proiect sunt instituţiile de învăţământul preuniversitar (clasele VII-VIII gimnaziu şi IX-XII liceu) din judeţul Mureș.

”Fii cool fără să fii high!” este un titlu care s-a născut din dorința de a oferi tinerilor din societatea contemporană, alternative comportamentale adaptative, în locul feeriei iluzorii induse de magia drogului. Astfel s-a impus necesitatea derulării unei cercetări pentru studierea fenomenului de consum de droguri”, a precizat cons. șc. Böjte Kinga din cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”, coordonatorul proiectului. Aceasta a prezentat rezultatele cercetării efectuată în cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” pe un eșantion de 500 de elevi în ce privește consumul de droguri, moment care a prefațat premierea câștigătorilor concursurilor din cadrul simpozionului la secțiunile eseu literar, poster și film de scurt metraj.

La secțiunea ”Eseu” (limba română), locul 1 a revenit elevei Anca Frandeș (Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”), respectiv Nemes Krisztina (Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”), la aceiași secțiune, dar în limba maghiară. La secțiunea ”Poster” dedicată elevilor de gimnaziu, locul 1 a fost câștigat de Școala Gimnazială ”Florea Bogdan” prin eleva Lavinia Jeleriu, iar pentru elevii de liceu, locul 1 a fost obținut de Czinkas Tania (Colegiul Economic Transilvania). La secțiunea ”Film”, locul 1 a fost obținut de Liceul Tehnologic ”Ioan Bojor”. Marele Premiu oferit în cadrul simpozionului ”Fii cool fără să fii high!” i-a revenit elevului Florin Chirteș din cadrul Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 3 Reghin.

„A fost dificil să stabilim câștigătorii deoarece fiecare a dat dovadă de originalitate, fiecare a dorit să-și pună amprenta personală și ce e foarte important, au dorit să transmit un mesaj. Faptul că au venit atât de mulți tineri participanți dovedește faptul că sunt conștienți că trebuie să fie atenți să facă diferența. Le mulțumim tuturor pentru implicare și participare”, a precizat prof. Andreea Dumitrache, directoarea Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

Munca tinerilor participanți la concurs a fost salutată și de reprezentantul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș. „Mi-a plăcut foarte mult filmulețul care a câștigat locul 1. Se vede că tinerii au un alt mod de exprimare. Noi încercăm să fim tehnici, raționali în explicațile noastre, însă, dacă lași modul de abordare pe mâna unui tânăr, acesta va aduce și un element afectiv care rezonează mai bine cu cei de vârsta lor”, a arătat prof. cons. șc. Adrian Moldovan, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș.

Un rol important în ce privește derularea activităților din cadrul simpozionului l-au avut chiar elevii voluntari, în frunte cu Amira Najjar, președintele Consiliului Județean al Elevilor. „La noi în liceu activitățile se desfășoară practic pe bandă rulantă, mereu avem parte de activități noi. În ultima vreme acest simpozion ne-a ocupat cel mai mult timp, fapt pentru care suntem recunoscători doamnei psiholog Böjte Kinga pentru că ne-a oferit posibilitatea să ne implicăm la nivel județean aș putea spune pentru un astfel de eveniment, și pentru faptul că am putut aduce elevilor din Reghin și din județ un eveniment prin care ei pot conștientiza efectele nocive pe care consumul de droguri le pot avea supra lor. Vor continua astfel de acțiuni, axate nu neapărat doar pe consumul de droguri, aceasta fii d doar una din problemele care apar în viața tinerilor de astăzi”, a precizat Amira Najjar.

Alternative la consumul de droguri

A urmat o dezbatere interesantă asupra alternativelor pozitive la consumul de droguri, răspunsurile venite din partea prezidiului simpozionului fiind diverse și variate, însoțite de unele sfaturi și propuneri adresate tinerilor din sală. De la sport la lectură, de la voluntariat la timăpul petrecut în natură, au fost doar o parte din alternativele pozitive atinse de reprezentanții intituțiilor prezente la simpozion.

„Noi cei din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș ne bucurăm să avem cât mai multe astfel de evenimente dedicate prevenirii consumului de droguri în rândul tinerilor. Aici la Reghin a fost o activitate desosebit de plăcută. Ne-am bucurat că acești tineri ne-au arătat câte alternative pozitive pot exista la consumul de droguri. Am văzut tineri care au realizat eseuri literare, postere, inclusiv filmulețe deosebit de frumoase. Îi felicităm, și îi așteptăm cât mai multe astfel de activități. Suntem încântați de faptul că la nivelul municipiului Reghin, îndeosebi la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” avem o activitate de tradiție care se desfășoară de ani buni de zile în care vedem cum cadrele didactice împreună cu psihologul școlar se implică deosebit de mult”, a menționat comisar de poliție Ion Aleodor Roman, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș.

”Este viața voastră, singura pe care o aveți”

Pe lângă laude, elevii prezenți au avut parte și de câteve necesare îndemnuri, venite din partea Primăriei Municipiului Reghin, prin vocea purtătorului de cuvânt Imola Grama. „Primăria Reghin va fi alături de orice campanie care are în vedere prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. Știm despre consumul de droguri din Reghin, știm de amploarea la care se află această situație. Doresc să vă atenționez dragi elevi că orașul este monitorizat în mare parte, deținem informații, și sfatul meu este să aveți grijă în primul rând pentru voi, pentru sănătatea voastră, pentru echilibrul vostru și pentru viața care ar trebui să o aveți. Este viața voastră, singura pe care o aveți”, a precizat Imola Grama.

La rândul său, prof. Andreea Dumitrache, directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” a subliniat multitudinea de factori implicați în ce privește prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. „Cred că trebuie să înțelegem faptul că în acest proces sunt foarte mulți parteneri, și nimeni nu este singur. Tinerii au sprijinul tuturor organelor abilitate să-i ajute, au sprijinul școlilor, profesorilor. Noi venim în întâmpinarea lor cu activități diverse ca alternativă la consumul de droguri: plecând de la voluntariat, practicarea unui sport, lectura, sau pur și simplu școala. Toate persoanele care au participat la dezbatere au venit cu un punct diferit și cred că am reușit să prezentăm o imagine clară a acestui fenomen”, a menționat Andreea Dumitrache.

Finalul simpozionului a adus în atenția una din alternativele consumului de droguri, și anume mișcarea, grație flashmobului inițiat de ”Enigmaticele” de la Blaga în Parcul Central al Reghinului.

„Fericită. Asta este expresia cea mai potrivită pentru ceea ce simt acum la finalul acestui simpozion. Oboseala își spune cuvântul, dar când vezi rezultatele și implicarea celor din jur, elevilor și profesorilor voluntari, comunității reghinene dar și celei județene, pot să afirm cu încredere că munca depusă a meritat. Dacă rezultatul așteptat a fost în proporție de 90% atunci pot să dorm liniștită. Mulțumesc tuturor pentru implicare”, a precizat cons. șc. Böjte Kinga din cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

(A.Z.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE