VIDEO: Expoziție despre ”arta totală”, la Palatul Culturii din Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 229 Vizualizări

VIDEO: Expoziție despre ”arta totală”, la Palatul Culturii din Târgu Mureș

Reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, Muzeului Județean Mureș și Palatului Culturii din Târgu Mureș au organizat recent, în data de 1 iulie, vernisajul expoziției „Manifestări ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”.

Expoziția este găzduită de foaierul Palatului Culturii din Târgu Mureș și urmărește evoluția pe teritoriul actual al României a unui stil de anvergură internațională trecând în revistă programe de arhitectură apărute în cele mai diverse colțuri ale țării, de la Arad și Timișoara sau Baia Mare la Brașov, Târgu Mureș și Cluj Napoca, Băile Govora, Borsec sau Botoșani și până la Brăila, București sau Calafat.

Artă pentru toți

Expoziția face parte din proiectul ”Art Nouveau 2 – Consolidarea identității culturale a regiunii Dunării pornind de la moștenirea comună a patrimoniului Art Nouveau” inițiat de Municipalitatea Oradea, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului (România), Muzeul Artelor Aplicate, Budapesta (Ungaria), MAK – Muzeul Artelor Aplicate, Viena (Austria), MUO – Muzeul de Arte şi Meşteşuguri, Zagreb (Croaţia), Universitatea Tehnică din Bratislava (Slovacia), Institutul pentru Protejarea Monumentelor Culturale, Belgrad (Serbia), Universitatea „Kodolányi János”, Budapesta (Ungaria) și Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor (Oradea Heritage). Proiectul se derulează în perioada iulie 2020 – decembrie 2022 și este cofinanţat din Fondurile Uniunii Europene, iar Muzeul Județean Mureș – Palatul Culturii este partener al Institutului Național al Patrimoniului în organizarea expoziției.

”În cadrul acestui proiect partenerii noștri sunt instituții muzeale și alte instituții din Austria, Ungaria, Croația, Serbia și Slovacia, bineînțeles și din România. Scopul proiectului este ca acest patrimoniu foarte divers din punct de vedere regional, dar comun ca moștenire, să poată fi promovat, să poată fi valorificat și să arătăm că acesta este o resursă, din care atât comunitățile locale cât și comunitatea europeană poate avea de câștigat dacă le pune în valoare”, a precizat Ana Chiricuță, restaurator, reprezentantă a Institutului Național al Patrimoniului.

”Așa cum și numele amintește, acest stil are mai multe denumiri în funcție de influența pe care a intrat, în funcție de zona istorico-geografică, dar el are posibilitatea de a mărturisi în mod comun această libertate, această rupere de canoanele vechi și odată cu el a apărut și conceptul de artă totală, artă care aduce împreună atât artele majore cum e arhitectura, cum sunt pictura și sculptura, cât și artele denumite minore, poate pe nedrept, decorațiile care împreună realizează un tot unitar”, a adăugat Ana Chiricuță.

Expoziția organizată de Institutul Național al Patrimoniului oferă o perspectivă asupra mișcării artistice care a cucerit Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

”După cum știm, această mișcare estetică a avut versiuni și nume variante în diferite țări și regiuni, dar toți reprezentanții aveau în comun scopul de a se desprinde de arta tradițională, academică, și de a crea un nou stil. Pe lângă reformarea artizanatului distrus de Revoluția Industrială, modelarea artistică a obiectelor utilitare, promovarea principiului artei pentru toți și dezvoltarea unui caracter funcțional, acești artiști au încercat să îi reunească toate artele ca parteneri egali în slujba unei singure opere de artă totală”, a subliniat, Oniga Erika, muzeograf, reprezentantă a Muzeului Județean Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE