Valoarea contractului pentru lucrarea DJ Breaza-Voivodeni-Glodeni, majorată Administrație
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 367 Vizualizări

Valoarea contractului pentru lucrarea DJ Breaza-Voivodeni-Glodeni, majorată

Consilierii județeni au votat, în ședința extraordinară de luni, actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției ”Lărgire drum județean DJ154J Breaza – Voivodeni – Glodeni, km 0+000-0+631 și km 4+726-12+684, județul Mureș”, aprobați prin Hotărârea Consiliului Județean (CJ) Mureș nr. 28 din 16 martie 2017. Față de valoarea contractă a lucrării în 2018, finanțarea a crescut cu circa 4 milioane de lei. Lucrările, potrivit declarației președintelui CJ Mureș, Péter Ferenc, sunt realizate în procent de 90%.

Autoritatea județeană va suporta din bugetul propriu alocarea a 2,15 milioane de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile, pentru lucrarea “Lărgire drum județean DJ154J Breaza – Voivodeni – Glodeni, km 0+000-0+631 și km 4+726-12+684, județul Mureș” în urma votului acordat în ședința extraordinară de luni de către consilierii județeni.

Valoarea investiției ajunge astfel la 19,5 milioane de lei, din care 17,31 de milioane de lei reprezintă lucrăriile de construcții și montaj.

Contractul de servicii de proiectare, faza proiect tehnic și execuție lucrări nr. 68 pentru lărgirea drumului județean a fost încheiat în noiembrie 2018 cu Asocierea Dumuri și Poduri SRL, lider de asociere, și Consult Construct SRL, la valoarea de 15.226.836,15 lei cu TVA.

“Valoarea totală a lucrărilor a fost modificată succesiv de la semnarea contractului, ultima dată prin Actul adițional nr. 9/15654/10.06.2022 prin care s-a stabilit prețul estimat pentru restul de executat, rezultat în urma ajustării, la valoarea de 5.641.276,55 lei fără TVA, la care se adaugă TVA (19%) în sumă de 1.071.842,54 lei, astfel valoarea contractului s-a modificat la suma de 14.662.312,74 lei fără TVA și 17.448.152,16 lei cu TVA inclus”, s-a arătat în rapoartele aparatului propriu al Consiliului Județean care însoțeau proiectul de hotărâre. Modificări ale valorii contractului au mai fost operate, de altfel, în iunie 2020, martie 2021, octombrie 2021.

“În baza legilor în vigoare, societățile comerciale care efectuază aceste lucrări de construcții au dreptul să ceară majorarea acelor valori contractuale care sunt influențate de creșterea valorii materialelor de construcții. Dacă vine o asemenea cerere, aceasta este analizată de aparatul propriu și este adusă în fața consiliului când documentațiile sunt depuse și sunt deja aprobate. Aceste situații sunt la amândouă proiectele de hotărâre de astăzi, atât la Muzeul de Științele Naturii, cât și la acest tronson de drum între Voivodeni și Glodeni. După cum știți acest tronson trebuia de mult terminat, dar, din păcate, din cauza nefinalizării proiectului de canalizare în Voivodeni nu am reușit să îl terminăm, pentru că trebuie să așteptăm până când se termină lucrarea de canalizare și după aceea să venim cu reparațiile capitale la drum. Când se vor termina, se calculează care vor fi acele diferențe de preț și care în baza legii pot fi acordate pentru firma constructoare. Sper să fie ultima intervenție de-a noastră, dar, din păcate, după cum vedem pe plan mondial cu modificările prețului la energie și, bineînțeles, care influențează și prețurile la materiale de construcție etc., nu știm încă”, ne-a declarat Péter Ferenc, președintele CJ Mureș.

De altfel, potrivit clauzelor contractuale, “Ajustarea prețului contractului acestei investiții se va realiza la fiecare solicitare de plată, pe întreaga perioadă de derulare a contractului, exclusiv pentru restul rămas de executat la data intrării în vigoare a OUG nr.47/2022, până la finalizarea şi recepţionarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţii, potrivit prevederilor legale în vigoare la data efectuării recepţiei, pe baza situaţiilor de lucrări însuşite de executant, diriginte de şantier şi autoritatea contractantă, ca urmare a unei solicitări justificate din partea contractantului. Determinarea preţului final al contractului se va realiza după depunerea ultimei solicitări de plată, în baza situaţiei centralizatoare ce va cuprinde totalitatea cheltuielilor efectuate în baza contractului, inclusiv în baza actelor adiţionale la acesta, însuşită de executant, diriginte de şantier şi aprobată de autoritatea contractantă, prin încheierea unui act adiţional la contract”.

Lucrările la acest drum județean au fost contractate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE