Gramatica va fi reintrodusă în programa de liceu Invatamant
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 140 Vizualizări

Gramatica va fi reintrodusă în programa de liceu

Potrivit edupedu.ro, ,,Ministrul Educației a făcut declarații de presă după ce în ședința de Guvern din data de 13 iulie, au fost prezentate, în primă lectură, proiectele legilor Educației – Proiectul de lege pentru Învățământul Preuniversitar și Proiectul de lege pentru Învățământul Superior. Cele două legi ale Educației au fost lansate în dezbatere publică, până în data de 24 august. Propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro. Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. În această perioadă “așteptăm opinii din partea tuturor celor interesați”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Ministrul Educației a preciza că va fi reintrodusă gramatica în noile planuri cadru de la liceu, care trebuie să intre în vigoare din septembrie 2023, adică pentru elevii care în toamna aceasta intră în clasa a VII-a. “O noutate ar fi decizia de introducere în programă a gramaticii, pentru a susține abilitățile de comunicare în limba română”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Reintroducerea gramaticii la liceu a fost adusă în discuție în urmă cu 2 ani, au explicat pentru Edupedu.ro lingviștii Adina Dragomirescu, director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, și Alexandru Nicolae.

,,După 24 august, moment în care se vor încheia consultările, la începutul lunii septembrie să poată intra în procedură parlamentară de adoptare. În 27 sept 2021, Comisia Europeană a aprobat prima reformă din PNRR, reforma nr. 1, care înseamnă elaborarea și adoptarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului România Educată. Astfel încă din toamna acestui an vom putea să avem adoptate, după cele 2 perioade de dezbatere publică și parlamentară proiectele celor 2 legi. Ele vor intra în vigoare la 30 de zile după promulgarea de către președintele României. Apoi ministerul Educației are la dispoziție 8 luni pentru elaborarea și promovarea legislației subsecvente. E vorba despre peste 300 de acte normative, ordine de ministru și hotărâri de Guvern. Astfel, în sept 2023, în paralel cu grupurile de lucru deja constituite pentru planurile cadru de liceu si revizuirea celor de gimnaziu si învățământ primar, vom avea planuri cadru noi, curriculum nou, vom avea instituții pregătite de o adevărată reformă în sistemul de educație”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Alexandra HAJA

Foto: www.edupedu.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE