Pregătiri pentru Festivalul Văii Mureșului Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1009 Vizualizări

Pregătiri pentru Festivalul Văii Mureșului

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului, cu sprijinul Prefecturii Mureș și al Consiliului Județean Mureș organizează, la finele acestei săptămâni (30-31 iulie), cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Văii Mureșului.

În cursul zilei de joi, cei implicați în organizare au început să amenajaze locul, casele alegorice să fie puse la punct, astfel ca sâmbătă, 30 iulie, totul să fie pregătit pentru cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de la Răstolița, cum este el cunoscut de marea majoritate a mureșenilor și nu numai. Mai multe detalii privind ediția din acest an am aflat de la președintele festivalului, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Lucreția Cadar

„După o pauză de trei ani de zile datorată pandemiei, iată că tradițiile și obiceiurile de pe Valea Mureșului sunt puse din nou în valoare. Am dorit să realizăm acest festival în ideea în care Valea Mureșului Superior are o bogăție inestimabilă din punct de vedere cultural, spiritual și din punct de vedere al tradițiilor și obiceiurilor. De aceea, primarii comunelor Stânceni, Lunca Bradului, Răstolița, Deda, Vătava, Rușii Munți, Ideciu de Jos, Suseni, Petelea și Breaza, alături de Firmele Gliga, municipiul Reghin, Consiliul Județean, ne-am unit în acțiune și, în cele din urmă, reușim să realizăm ediția a XVI-a a Festivalului Văii Mureșului. Scopul principal al acestui festival este cel binecunoscut încă de la prima ediție, promovarea și aducerea în atenție a tradițiilor și obiceiurilor comunelor mai sus menționate”, ne-a declarat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, președintele Festivalului Văii Mureșeului, ediția 2022.

Valea Mureșului Superior oferă o multitudine de valori spirituale, toate acestea fiind puse în valoare ”La Alei” în cele două zile de festival. „Deși suntem de pe Valea Mureșului, atât portul popular, cât și ceea ce înseamnă zestrea culturală a comunelor noastre diferă de la o comunitate la alta. De aceea este extrem de importantă o cât mai mare expunere a acestor valori, precum și promovarea jocului popular prin ansamblurile din Lunca Bradului, Deda, Rușii Munți, Breaza, Petelea, la care se adaugă Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” și Ansamblul Artistic „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa. Acestea vor evolua pe scena festivalului alături de soliștii noștri din județul Mureș, în majoritate soliștii de muzică populară și soliști de muzică ușoară. Cu toții vor face plăcută șederea celor care vor trece pragul festivalului”, a spus primarul comunei Deda. Ofertă culinară tradițională Un alt aspect deloc de neglijat în cadrul festivalului îl reprezintă oferta culinară. „În cele două zile nu vor lipsi bucatele tradiționale. Este vorba de tocănița de carne de miel, este vorba de balmoșul tradițional, boțul sau bulzul cum i se mai spune, tot felul de produse tradiționale care vor putea fi gustate în festival. Nu trebuie să uităm de oferta agenților economici care an de an ne-au obișnuit cu bunătățile culinare pe care le vor prezenta în standuri”, a spus Lucreția Cadar.

Optimismul organizatorilor

Organizatorii se declară optimiști în ce privește organizarea festivalului din acest an. „Credem că festivalul a fost gândit foarte bine. În calitate de președinte al festivalului, împreună cu Mircea Mariș, primarul comunei Suseni, vicepreședintele festivalului, putem spune că avem la această oră pregătite lucrurile în mod deosebit. Sperăm să avem o organizare ireproșabilă. Aducem noutăți în festival, așa cum am procedat și altădată, prin activități sportive, prin meșteșugarii care vor fi prezenți și, bineînțeles, prin amenajarea satului alegoric, a caselor alegorice ale fiecărei comune care își vor prezenta ce au mai de preț vizavi de tradiții. Astea fiind spuse, vă așteptăm în număr cât mai mare la festival. Facem invitația prin intermediul acestui material, astfel încât cei dornici să vadă tradițiile noastre să fie prezenți ”La Alei” la finele acestei săptămâni. Suntem siguri că vor pleca mulțumiți”, a spus primarul comunei Deda, Lucreția Cadar.

Protagoniștii festivalului

În prima zi, sâmbătă, 30 iulie, începând cu ora 14 vor urca pe scena festivalului ansamblurile de dansuri populare de pe Valea Mureșului. Deschiderea oficială a ediției cu numărul XVI a Festivalului Văii Mureșului este programată la ora 18. Pe scenă vor urca soliștii Bianca Pop, Maria Suciu, Natalia Moldovan, Daria Pogăcean, Diana Maria Coman, Iby Cotta, Alex Moldovan, Diana German Duma, Costi Dumitru, Elisa Frenț, Ina Todoran, Cristian Pomohaci, Sorin Pantea, Anca Branea, Mihaela și Ciprian Istrate și Ansamblurile ”Flori toplițene”, ”Flori de pe Mureș”, ”La poale de Călimani”, ”Rapsodia Călimanilor”. Prima zi de festival mai cuprinde un moment de kangoo jumps suținut de Kangoo Club Reghin și recitalurile susținute de Nico, Desperado, seara fiind încheiată de DJ C-One.

Programul zilei de duminică va debuta în satul alegoric începând cu ora 13 cu prezentarea obiceiului de nuntă specific Văii Mureșului Superior. Vor urca pe scenă ansamblurile de dansuri populare de pe Valea Mureșului și soliștii Florina Oprea, Andrei Istvan, Cristina Fărcaș, Maria Denisa Alungulesei, Kilyén Ilka și Ritziu Ilka-Krisztina, Nelu Șopterean, Ana Marin, Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Mădălina Mureșan, Andrei Romanică, Dalia Fendrihan, Roxana Raita, Ioan Florin Miler, Ioan Cristian Țăran, Andreea Petruț, Ciprian Roman, Ansamblul ”Doina Mureșul”, Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul”. Vor mai susține recitaluri Bianca Dan & Band, Emil și Diana Vlaic, Alexandra Cazan, Ilinca Fărcaș, Alexia Aștelean, Contrast Live Band și DJ Adrian.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE