Home / Administratie / Noutăți despre proiectul hidrocentralei din Răstolița

Noutăți despre proiectul hidrocentralei din Răstolița

Distribuie

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis recent, cu prilejul unei ședințe care a avut loc în data de 21 iunie 2022, că proiectul „Scoatere definitivă din fondul forestier și defrișare teren în vederea finalizării amenajării Hidroenergetice Răstolița”, propus a fi realizat în comunele Răstolița, Deda, Lunca Bradului și Vătava, se supune evaluării impactului asupra mediului, se supune evaluării adecvate şi nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă.

138,3 de hectare de pădure, defrișate?

Potrivit proiectului Deciziei etapei de încadrare, document făcut public pe pagina web a APM Mureș, www.apmms.anpm.ro, investiția aparține Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA București și propune scoaterea definitivă a suprafeței de 171,4409 de hectare din fond forestier și apoi defrișarea suprafeței de 138,3091 de hectare (volumul prevăzut în amenajamentele silvice fiind de 38.887,04 de metri cubi, volumul real de defrișat urmând să fie stabilit prin inventariere), în vederea finalizării investiției ”Amenajarea Hidroenergetică Răstolița”, respectiv posibilitatea realizării cuvetei lacului Răstolița, a captărilor secundare aferente amenajării și a liniei electrice aeriene Captare Ilva.

”Din punct de vedere administrativ, suprafața de teren în cauză este situată în jud. Mureș, în extravilanul comunelor: Răstolița, Deda, Lunca Bradului și Vătava”, se menționează în document.

Detalii despre proiect

Totodată, în proiectul Deciziei etapei de încadrare se furnizează informații și în ceea ce privește justificarea necesității proiectului: ”Finalizarea obiectivului de investiții Amenajarea Hidroenergetică Răstolița este condiționată de implementarea proiectului ”Scoaterea definitivă din fondul forestier și defrișare teren în vederea finalizării Amenajării Hidroenergetice Răstolița” deoarece acest proiect asigură terenul necesar realizării cuvetei lacului Răstolița, a captărilor secundare aferente Amenajării Hidroenergetice Răstolița și a liniei electrice aeriene Captare Ilva. Lipsa cuvetei lacului face imposibilă acumularea apei necesară funcționării centralei hidroelectrice Răstolița, respectiv producerea de energie electrice, alimentarea cu apă a localităților din aval, atenuarea undelor de viitură, regularizarea debitelor în aval. Amenajarea hidroenergetică Răstolița este un obiectiv de investiţii de interes naţional care valorifică potenţialul hidraulic al afluentilor de dreapta ai râului Mureş pe sectorul Lunca Bradului – Răstoliţa – Bistra, în scopuri complexe, declarată ca fiind de utilitate publică.”

”Funcțiunile complexe ale amenajării: producerea de energie electrică „curată” – circa 106,3 Gwh/an în centrala hidroenergetică Răstoliţa cu o putere instalată de 35,2 MW şi un debit instalat de 17 de metri cubi/secundă, alimentarea cu apă potabilă – amenajarea poate permite în aval de Răstoliţa dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate în culoarul Mureşului şi în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei, pe raza administrativă a judeţelor Mureş şi Bistriţa-Năsăud. (Volumul acumulării la cota 760 mdM este de 40 de milioane de metri cubi, existând posibilitatea dezvoltării unei reţele complexe de alimentare cu apă având ca retenţie bazinul compensator din incinta centralei hidroelectrice Răstoliţa), regularizarea debitelor în aval de localitatea Răstoliţa – în perioadele secetoase se va asigura un debit de 6,6 metri cubi/secundă în secţiunea Târgu Mureş. De asemenea, prin realizarea acestei amenajări se urmăreşte şi controlarea viiturilor în perioadele cu precipitaţii semnificative”, se menționează în documentul citat.

În ceea ce privește lucrările de extragere și valorificare a masei lemnoase, acestea ”vor fi realizate de către structurile teritoriale de specialitate în raza cărora se află amplasamentul proiectului: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția Silvică Mureș, prin Ocoalele Silvice: Lunca Bradului, Reghin și Răstolița și respectiv de către Asociația Filiala Ocolul Silvic Vătava.”

”Vegetația ce urmează a fi defrișată este în general tânără, cu o grosime a tulpinilor ce nu depășește 8-10 centimetri. În amonte de baraj, din cauza înclinației de peste 400, arborii nu vor fi tăiați. Defrișarea se va executa până unde permite terenul”, se mai arată în același document.

Contestație la Curtea Constituțională

În data de 23 martie 2022, plenul Camerei Deputaților a adoptat un act normative care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% (în categoria cărora intră și investiția de la Răstolița) sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

Legea a fost contestată de către Uniunea Salvați România la Curtea Constituțională, tot în luna martie 2022, pe considerentul că ”lasă cale liberă pentru finalizarea şi funcţionarea hidrocentralelor ilegale în arii naturale protejate.”

PSD, susținător al proiectului

Președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a publicat joi, 12 mai 2022, pe pagina sa de Facebook, un set de fotografii cu motto-ul ”Lucrările realizate la barajul de la Răstolița sunt impresionante! Construcția realizată deja, în imagini!”.

”Construcția unei hidrocentrale este de-a dreptul uimitoare și ascunde o investiție impresionantă și frumuseți greu de imaginat. Îmi doresc ca aceste poze să vă uimească, așa cum m-au impresionat pe mine cele descoperite la fața locului. Este deosebit de important ca lucrările să poată fi finalizate, iar hidrocentrala să intre în funcțiune cât mai curând, energia verde produsă aici contribuind la asigurarea securității energetice a țării noastre, care este, în contextul actual, o necesitate crucială”, a precizat deputatul Dumitrița Gliga.

Alex TOTH

Foto: Dumitrița Gliga – Facebook


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

1 comentariu

  1. Pe ce planeta traieste aceasta individa din parlament? Ce este uimitor la distrugerea naturii, cand peste tot vedem doar distrugerea naturii. Uimitor ar fi sa mai ramana un petec de natura care nu este distrus. Uimitoare este natura, cu complexele ei ecosisteme, nu o adunatura de bolovani si niste tuneluri, cu moartea pe care pe aduc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.