Home / Iernut / VIDEO: Valorile locale, premiate la Ziua Orașului Iernut

VIDEO: Valorile locale, premiate la Ziua Orașului Iernut

Distribuie

Conducerea orașului Iernut a felicitat duminică, 14 august, cu prilejul Zilei Orașului Iernut, 19 cupluri locale ”de aur” care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Ceremonia s-a desfășurat în incinta Casei de Cultură din Iernut, unde au fost premiați și cinci elevi cu rezultate foarte bune la învățătură, un cadru didactic aflat la final de carieră, patru artiști locali, precum și trei iernuțeni care au vârsta peste 95, respectiv peste 100 de ani. De asemenea, tot cu prilejul Zilei Orașului Iernut a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Iernut actorului păpușar Rudy Moca, personalitate marcantă a culturii mureșene, originară din orașul Iernut.

Generații diferite, aceleași emoții

În cadrul unei ceremonii foarte încărcată cu emoții, primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară, i-a felicitat pe cei care, în urmă cu 50 de ani, au spus ”Da” la ofițerul de Stare Civilă: Szasz Geta și Iuti, Alexandru și Marioara Marcu, Teodor și Elena Bercea, Vasile și Maria Turcu, Octavian și Maria Orosan, Laszlo Ioan și Iuliana, Emil și Victoria Cioca, Emil și Anica Popa, Eugen și Febronie Crișan, Ioan și Ana Șopterean, Ioan și Maria Dordea, Neculaie și Anica Marian, Gheorghe și Lucreția Tiuca, Balazs Imre și Ana Maria, Bukkosi Mihail și Ana, Simon Moldovan și Victoria, Alexandru și Ana Nignea, Alexandru și Edith Gandea și Turke Ladislau și Izabella.

A urmat secțiunea Educație unde au fost premiați elevii Emanuel-Cosmin Biriș (Liceul Tehnologic Iernut, medie de absolvire 10), Anita Fodor (Școala Gimnazială Iernut, medie de absolvire 9,99), Alexia Oltean (Școala Gimnazială Iernut, medie de absolvire 9,96) și Vlad-Ovidiu Mursa (Liceul Tehnologic Luduș, medie de absolvire 9,96), precum și Demeter Elisabeta-Iolanda de la Liceul Tehnologic Iernut, cadru didactic aflat la final de carieră.

Totodată, au mai primit felicitările comunității locale, prin vocea primarului Ioan Nicoară, și Rozalia Simion și Maria Fatasan – la categoria Iernuțeni care au vârsta peste 95 de ani, Kovacs Cătălina – la secțiunea Iernuțeni care au vârsta peste 100 de ani și, la categoria Artiști locali, Roxana Iagăr, Valentina-Carina Avram, Ioana-Simona Albu și Rareș Măcinică.

”Mesajul meu pentru iernuțeni este unul de unitate, de apropiere între noi, pentru că vremurile pe care le parcurgem sunt de așa manieră încât dacă nu există o comunitate autentică, bazată pe apropierea dintre oameni, pe comunicare, nu să reușim să trecem ușor peste asemenea vremuri, să le spunem tulburi, care vor urma, cu siguranță. Să nu uităm că urmează începutul școlii, urmează o toamnă și o iarnă în care nu știm ce ne așteaptă, dar urmând exemplul celor care au rezistat prin timp și aici, sigur, cuplurile pe care le-am premiat sunt un exemplu viu, cu siguranță vom reuși”, a transmis Ioan Nicoară, primarul orașului Iernut.

Rudy Moca, Cetățean de Onoare

Proaspăt Cetățean de Onoare al Orașului Iernut, actorul păpușar Rudy Moca a transmis, prin intermediul cotidianului Zi de Zi, câteva gânduri comunității în sânul căreia a mărturisit că întotdeauna s-a simțit, se simte și se va simți ”acasă”.

”Această ultimă distincție a creat niște emoții aproape de nedescris. A trebuit să depun efort să mă cenzurez și să mențin emoțiile în limitele firescului și a normalității. Asta pentru că ai recunoașterea celor de acasă. Dacă mă gândesc la la dictonul biblic ”Nimeni nu e profet în țara lui”, astăzi, aici la Iernut, și-a pierdut valabilitatea. Nu mai are valabilitate acest dicton, pentru că cei de-ai tăi, care te cunosc de mic copil, care îți cunosc până și respirația, care te cunosc de-a fir a păr și nu mai ai niciun fel de secret față de ei, îți acordă acest titlu. Este o recunoaștere la care fiecare dintre noi cred că visează. Astăzi mi s-a împlinit un vis și oare ce-ar putea să îmi mai ofere viața mai minunat, mai drag și mai valoros decât acest titlu de Cetățean de Onoare al Iernutului?”, a precizat Rudy Moca, personalitate mureșeană care de-a lungul anilor a fost distinsă și de către Guvernul României, Instituția Prefectului – Județul Mureș și Primăria Municipiului Târgu Mureș.

Respect pentru comunitatea iernuțeană

La ceremonie a participat, în calitate de invitat special, și prefectul județului Mureș, Mara Togănel, care a transmis, de asemenea, un mesaj special iernuțenilor.

”M-am bucurat tare mult și am răspuns invitației domnului primar la acest moment sau la această sărbătoare a orașului Iernut. Și m-am bucurat, de altfel, că dacă așa a fost contextul și a plouat, să fim într-o sală alături de cei care sărbătoresc 50 de ani de căsnicie sau cei care se apropie de o sută de ani de viață. A fost o multă emoție, le-am transmis multă sănătate, le-am transmis respectul și admirația mea și mă regăseam așa, ca un copil, față de cei care erau prezenți și n-a făcut decât să fie emoție și admirație și respect pentru cei care prin înțelepciune și respect au reușit să ajungă la această frumoasă aniversare”, a declarat prefectul Mara Togănel.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.